Από τα σχολεία της Μυτιλήνης, στη παγκόσμια κορυφή των οπτικών επικοινωνιών
Ο 28χρονος Μυτιληνιός Γιώργος Γιαμουγιάννης στους κορυφαίους παγκόσμια ερευνητές στο χώρο των οπτικών επικοινωνιών. Αναχωρεί τη Δευτέρα για την Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 13/5/2023
Από τα «Λιονταράκια» την παιδική ποδοσφαιρική ομάδα της Μυτιλήνης στην οποία ονειρευόταν να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής, στην ομάδα της δημιουργίας του ταχύτερου επεξεργαστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο. Κι από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ) να ασχολείται με φωτονικούς νευρώνες ώστε το φως στις δημιουργίες του να αντικαταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο λόγος για τον 28χρονο με καταγωγή από το Πλωμάρι αλλά μεγαλωμένο στη Μυτιλήνη Γιώργο Γιαμουγιάννη, έναν κορυφαίο παγκόσμια ερευνητή στο χώρο των οπτικών επικοινωνιών, ο οποίος πρόσφατα επιλέχθηκε μεταξύ των επτά φιναλίστ για το μεγάλου κύρους βραβείο OFC Corning Student Award.
Ο Γιώργος Γιαμμουγιάννης, τρίτος από δεξιά με την ερευνητική του ομάδα
Γιός του Μανώλη Γιαμουγιάννη, γνωστού στην τοπική κοινωνία ως προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ και της λογίστριας Πέρσας Τσαμουρά, έζησε τα μαθητικά του χρόνια στο 6ο Δημοτικό Σχολείο, αργότερα στο Αθλητικό Γυμνάσιο και τελικά στο 2ο Λύκειο.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με θέμα τα δίκτυα επικοινωνιών, στο Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.Πρόσφατα η επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχει έγινε γνωστή και για τη δημιουργία ενός επεξεργαστή που βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων.
Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz (>25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστών) με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όλα αυτά στα πλαίσια μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, επειδή οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει κοντά στα φυσικά τους όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανσίστορ.
Μια από τις ανερχόμενες τεχνολογίες χρησιμοποιεί το φως, το οποίο, σαν ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι πιο γρήγορο και δεν έχει παρεμβολές στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα οφέλη από τη χρήση του φωτός είναι η ταχύτητα αλλά και η ενεργειακή κατανάλωση. Στην παρούσα φάση, σύμφωνα η προσπάθεια βρίσκεται σε ερευνητικό επίπεδο ωστόσο γίνονται κινήσεις για να βγουν στην παραγωγή επεξεργαστές που λειτουργούν με φως.
Σημειώνεται ότι η έρευνα του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ αναδεικνύει η χρήση του φωτός στην υλοποίηση των πράξεων πολλαπλασιασμού και πρόσθεσης επιτρέπει στους επεξεργαστές να λειτουργούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες από τις σημερινές αντίστοιχες υπολογιστικές μονάδες GPU της NVIDIA και TPU της Google.
Τα πλεονεκτήματα, άλλωστε, της φωτονικής τεχνολογίας στον χώρο της επεξεργασίας πληροφορίας με χρήση νευρωνικών δικτύων είναι να αξιοποιεί δεδομένα με τη μορφή φωτός και τεχνολογίες φωτονικής ολοκλήρωσης για την υλοποίηση βαθιών νευρωνικών δικτύων, τα οποία προσπαθούν να «μιμηθούν» τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και των ανθρώπινων νευρώνων στο πεδίο των υπολογιστών, με στόχο την ταχύτερη και αποδοτικότερη επεξεργασία της πληροφορίας.
Τον περασμένο Μάρτιο, μέρος των αποτελεσμάτων παρουσιάστηκε, μέσω τριών επιστημονικών ανακοινώσεων, στο μεγαλύτερο, παγκοσμίως, Συνέδριο οπτικών επικοινωνιών Optical Fiber Communication (OFC), στο Σαν Ντιέγκο των Η.Π.Α.
Οι τρεις κύριοι ερευνητές των ανακοινώσεων ήταν οι υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Γεώργιος Γιαμουγιάννης, Απόστολος Τσακυρίδης και Χρήστος Παππάς, με επιβλέποντα τον Καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ Νικόλαο Πλέρο. Οι τρεις υποψήφιοι διδάκτορες επιλέχθηκαν στους επτά φιναλίστ, από τη διεθνή Επιτροπή του Συνεδρίου, μεταξύ 350 φοιτητών από όλο τον κόσμο, για το εγνωσμένου κύρους διεθνές βραβείο OFC Corning Student Award.
Σύντομα ο Γιώργος Γιαμουγιάννης αναχωρεί για τις ΗΠΑ για πρακτική άσκηση σε ένα κορυφαίο τεχνολογικό κολοσσό. Στην HP (γνωστή για τους υπολογιστές που κατασκευάζει, αλλά γενικά ασχολείται με την τεχνολογία και επενδύει μεγάλα κεφάλαια και στην έρευνα), στην οποία θα εργαστεί για τους επόμενους τρεις μήνες, στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια.
Στα σχέδια του να επιστρέψει μετά το καλοκαίρι με στόχο να ολοκληρώσει το διδακτορικό του και να το παρουσιάσει μέχρι τα Χριστούγεννα.«Και μετά;» τον ρωτήσαμε. «Μετά.... μου αρέσει η Μυτιλήνη, η Θεσσαλονίκη αλλά αν δε βρω κάτι που να με καλύψει επαγγελματικά θα επιλέξω κάτι στο εξωτερικό. Βέβαια συμπληρώνει δεν ξέρω αν μπορώ να ζήσω έξω από την Ελλάδα, αν θέλω κιόλας να το κάνω. Όλα αυτά θα κριθούν από το τρίμηνο ταξίδι στην Αμερική» απαντά. Τη Δευτέρα, στις 9 το πρωί αναχωρεί για το Λος Άντζελες!