× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρωτομαγιά στη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες στο δρόμο

Ακραία βία και συλλήψεις. Άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις σε βάρος διαδηλωτών. Ξεχειλίζει η οργή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/5/2023

Πρωτομαγιά στη Γαλλία με χιλιάδες πολίτες στο δρόμο
' χρόνος ανάγνωσης

Δεν λέει να κοπάσει η λαϊκή οργή στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό Μακρόν και σήμερα, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Παρίσι οι δυνάμεις της τάξης συνεχίζουν να παρεμβαίνουν «προκειμένου να εμποδίσουν τα ριζοσπαστικά στοιχεία να εγκατασταθούν και να εμποδίσουν την πορεία». Στις 3 το απόγευμα, η αστυνομία είχε προβεί σε 30 συλλήψεις στο Παρίσι, σύμφωνα με πηγή.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες και τα βίντεο που καταγράφονται και δείχνουν την άγρια καταστολή της αστυνομίας σε βάρος διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές έσπασαν τη βιτρίνα ενός καταστήματος Copy-Top στη γωνία της rue du Chemin-Vert και της boulevard Voltaire στο 11ο διαμέρισμα. Η αστυνομία επιτέθηκε και έριξε δακρυγόνα σε μια προσπάθεια να διαιρέσει την πομπή.|

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φασισμός το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν ακούει τους διαδηλωτές

«Σε μια δημοκρατία, όταν η πλειοψηφία δεν θέλει έναν νόμο, δεν έχει σημασία τι γνώμη έχεις εσύ γι' αυτόν, τον αποσύρεις», είπε διαδηλωτής στη Le Monde.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ντιντιέ, 61 ετών, διαδηλώνει σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι για την «υπεράσπιση της δημόσιας υπηρεσίας» - «δεν έχει μείνει κανείς στα γκισέ»-, κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και γενικότερα λόγω «της απουσίας δημοκρατίας».

«Σε μια δημοκρατία, όταν η πλειοψηφία δεν θέλει έναν νόμο, δεν έχει σημασία τι γνώμη έχεις γι' αυτόν, τον αποσύρεις», εξηγεί. «Για μένα, [η άρνηση της κυβέρνησης να ακούσει τους διαδηλωτές και τα συνδικάτα] είναι φασισμός».
Προσωπικά, δεν υπολογίζει στη συνταξιοδότησή του, είτε αυτή έρθει στα 62 είτε στα 64. Μουσικός της τζαζ, βρίσκεται εδώ και καιρό σε επισφαλή κατάσταση και τώρα εργάζεται ως καθηγητής μουσικής με μερική απασχόληση.

Ολοκληρώθηκε η μεταρρύθμιση για την κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει ολοκληρωθεί. Όμως, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ενάερια κυκλοφορία.

Η αστυνομία είχε προετοιμαστεί για ταραχές που έτσι κι αλλιώς έχουν σημαδέψει πολλές συγκεντρώσεις από την έναρξη των κινητοποιήσεων στη Γαλλία.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις για την επιτήρηση των διαδηλώσεων.

Πρωτομαγιά ορόσημο

Τα τελευταία χρόνια, στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στη Γαλλία συγκεντρώνονταν από 100.000 ως 160.000 άνθρωποι.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

Το ερώτημα είναι τώρα αν οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα είναι οι τελευταίες μεγάλες συγκεντρώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Ο αριθμός των διαδηλωτών μειώνεται και, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, υπάρχουν επίσης ενδείξεις διάσπασης του κοινού μετώπου των συνδικάτων.

Ακτιβιστές πέταξαν μπογιά στο Ίδρυμα Louis Vuitton

Η πρόσοψη του Ιδρύματος Louis Vuitton και η διάσημη πλατεία Βαντόμ στο Παρίσι καλύφθηκαν με μπογιά σήμερα το πρωί, έκαναν γνωστό οι οικολογικές οργανώσεις Extinction Rebellion και Dernière rénovation, οι οποίες ανέλαβαν την ευθύνη γι' αυτές τις δύο χωριστές δράσεις.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από το δημοσιογράφο Κλεμάν Λανό, μια ομάδα ακτιβιστών φαίνεται να ρίχνει πορτοκαλί και ροζ μπογιά στο ίδρυμα, το οποίο ήταν σήμερα κλειστό.

Η δράση πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9:30 (τοπική ώρα) από «μια τριανταριά» ακτιβιστές και διήρκεσε «γύρω στα δέκα λεπτά», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
Η Extinction Rebellion επιδιώκει μέσω αυτής της δράσης να στοχοθετήσει τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH, τον οποίο κατηγορεί για φοροαποφυγή.

«Μέσα στο σημερινό κοινωνικό πλαίσιο, όπου οι Γάλλοι καταργούν ένα γεύμα την ημέρα λόγω του πληθωρισμού, η υγεία των μεγάλων ομίλων είναι προκλητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

«Οι μισθολογικές και κοινωνικές διεκδικήσεις των συνδικάτων έχουν όλη την υποστήριξή μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στη διασυνδικαλιστική πορεία της Πρωτομαγιάς που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 14:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) από την πλατεία της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο βρίσκεται στο δάσος της Βουλώνης, είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα μουσεία του Παρισιού και αυτή την περίοδο παρουσιάζει την έκθεση "Basquiat x Warhol, à quatre mains".

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί, η διάσημη παρισινή πλατεία Βαντόμ έγινε επίσης στόχος από την οργάνωση Dernière rénovation.

Οι «έξι πολίτες» που συμμετείχαν στη δράση «συνελήφθησαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κίνησης.

Γύρω στο μεσημέρι, έριξαν πορτοκαλί μπογιά στην πρόσοψη και στο προαύλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, διευκρίνισε η οργάνωση με ανακοίνωσή της.

Στην ίδια πλατεία, που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολυτελή κοσμηματοπωλεία της, έγινε επίσης στόχος η πρόσοψη του ξενοδοχείου Ritz, στην οποία οι ακτιβιστές έριξαν επίσης μπογιά.

«Αυτή η δράση σηματοδοτεί την επείγουσα ανάγκη να αντισταθούμε για να ενώσουμε την κλιματική δικαιοσύνη με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Προστατεύοντας τους υπερπλούσιους, κύριους υπεύθυνους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κυβέρνησή μας αποσταθεροποιεί τους πιο φτωχούς ανάμεσά μας», κατήγγειλε επιτιθέμενη επίσης «στην άδικη μεταρρύθμιση των συντάξεων», «ένα κλιματοκτόνο νόμο».

«Ωθώντας το εργατικό δυναμικό να εργάζεται δύο χρόνια περισσότερο, (η κυβέρνηση) υποστηρίζει μια οικονομία του παραγωγισμού και της ρύπανσης, η οποία εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και ξεχαρβαλώνει τα οικοσυστήματα», προσθέτει η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory