× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις

Γιατί να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή; Πώς να τον επιλέξετε; Ένας απλός, σύντομος αλλά και απαραίτητος οδηγός για την εύρεση ενός σωστού επαγγελματία ψυχικής υγείας. Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Δημοσίευση 8/12/2019

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις

Στις μέρες μας το να επισκεφθεί ένας άνθρωπος κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας δεν αποτελεί ταμπού. Επιπλέον  και παρόλο που στις μεγαλουπόλεις κάτι τέτοιο θεωρείται μέρος της καθημερινότητας του άλλου, το ίδιο αρχίζει να συμβαίνει και στις μικρότερες σχετικά πόλεις, όπως η Μυτιλήνη. Οι εποχές όπου ο ασπρόμαυρος Ελληνικός κινηματογράφος παρουσίαζε τους ψυχιάτρους και τους ψυχολόγους με τους ανθρώπους εκείνους με το ειδικό «σφυράκι», που εξέταζαν (σε «μισότρελη» και οι ίδιοι κατάσταση) τα υγιή ή μη αντανακλαστικά ενός «ασθενή» τους  έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Για να επισκεφθεί σήμερα κάποιος άνθρωπος, άνδρας ή γυναίκα, έναν ειδικό ψυχικής υγείας και να αναζητήσει τη συμβουλή του ή τη βοήθειά του σε μια δυσκολία που τον ταλαιπωρεί και προκαλεί δυσλειτουργία στη καθημερινότητά του, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν είναι «τρελός», αλλά αντίθετα ενδιαφέρεται να βελτιώσει τη ζωή του και παράλληλα τη ψυχολογία του και τον εαυτό του.
Το ερώτημα όμως που μπορεί να προκύψει είναι το εξής: Θέλει πραγματικά ο ίδιος να αλλάξει το μοτίβο της ζωής του και να εμπιστευθεί έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που θα τον βοηθήσει με αντικειμενικότητα να διαχειρισθεί όσα τον ταλαιπωρούν ή θεωρεί πως την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και με έναν φίλο του;

 Υποχρέωση ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι να διασφαλίσει συνθήκες εχεμύθειας και εμπιστοσύνης  με τον άνθρωπο που τον επισκέπτεται στα πλαίσια μιας επαρχιακής πόλης ασφαλώς, όπως και οπουδήποτε αλλού. Το κίνητρο που έχει κάποιος από εκεί και πέρα  στο να δουλέψει με τον εαυτό του σαφώς και αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα. Δουλειά του ειδικού είναι να φροντίσει από μέρους του, ώστε η όλη κατάσταση να μην εκτραπεί σε μια ευχάριστη αλλά επικίνδυνη φιλική κουβεντούλα. Με λίγα λόγια αυτό που ο απλός λαός λέει: «Να είχαμε να λέγαμε».

Παρακάτω ακολουθεί ένας απλός, σύντομος και  απαραίτητος οδηγός για την εύρεση ενός σωστού επαγγελματία ψυχικής υγείας:

• Πριν επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, κάντε μία έρευνα ή ανατρέξτε στο διαδίκτυο διερευνώντας το επαγγελματικό προφίλ του ανθρώπου που σας συστήνεται ως ειδικός ψυχικής υγείας.
•Για λόγους δεοντολογίας ο ψυχολόγος δεν μπορεί να είναι κοντινός συγγενής ή στενός φίλος σας.
•Ρωτήστε για το είδος των ψυχολογικών υπηρεσιών που σας προσφέρονται.
•Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ποιος σας συστήνει ή σας παραπέμπει στον ίδιο και για ποιον λόγο.
•Ρωτήστε για τις σπουδές και την επαγγελματική του κατάρτιση.
•Ο σωστός επαγγελματίας ψυχικής υγείας επιβάλλεται να σας διευκρινίσει από την αρχή της θεραπείας τους όρους του θεραπευτικού συμβολαίου και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να συνεργαστεί μαζί σας, προς όφελος της ψυχικής σας υγείας.
•Καλό είναι να γνωρίζετε αν ο άνθρωπος τον οποίο επισκέπτεστε έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή.
•Να μην αγνοείτε το θεραπευτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η θεραπεία σας.
•Να γνωρίζετε ότι δεν ταιριάζουν όλα τα είδη θεραπείας ή ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης με εσάς (πχ η ψυχανάλυση δεν ενδείκνυται και δεν συνίσταται ούτε για όλους τους ανθρώπους ούτε για όλους τους τύπους της ανθρώπινης προσωπικότητας).
•Να μαθαίνετε, ακόμη κι αν χρειαστεί να ρωτήσετε, την επιστημονική κατεύθυνση και εξειδίκευση του θεραπευτή σας.
•Είναι δικαίωμα σας να εμπιστεύεστε την ψυχική σας υγεία σε έναν έμπειρο και επαρκώς καταρτισμένο ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή ή σύμβουλο ψυχικής υγείας.
•Δεν ταιριάζουν όλοι οι ψυχολόγοι ή οι ψυχοθεραπευτές με όλους τους ανθρώπους που τους επισκέπτονται στο γραφείο.
•Μην διστάζετε να συζητάτε με τους θεραπευτές σας, αν αισθάνεστε ότι κάτι δεν πάει καλά στην θεραπεία ή αν έχετε την αίσθηση ότι η θεραπεία σας έχει " κολλήσει ".
•Ο καλός ψυχοθεραπευτής δε θα διστάσει να σας παραπέμψει σε κάποιον άλλο συνάδερφο, αν θεωρήσει ότι η θεραπεία σας, δεν μπορεί για διαφόρους λόγους να συνεχιστεί με τον ίδιο.
Και τέλος να γνωρίζετε ότι παρόλο που δεν μπορεί κάποιος να διαλέξει την οικογένεια του, ωστόσο μπορεί να διαλέξει τον ψυχοθεραπευτή του!

Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολογος, Απόφοιτος Α.Π.Θ με εξειδίκευση στην Κλινική - Γνωσιακή Ψυχολογία

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πεζοπορία στη Μεγάλη Λίμνη μέχρι την Αχλαδερή

Την Κυριακή με τον Σύλλογο «Ορειάς»
ΤΑΞΙΔΙΑ

Διήμερη εκδρομή με τους Βρισαγώτες της Αθήνας

Μετέωρα, Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα, Ελάτη, Περτούλι, Καλαμπάκα
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

10 μήνες φυλάκιση σε Μυτιληνιό που χτύπησε γάτα με λοστό

Kαταδίκη και από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Ο ρόλος της οικογένειας στην Ελλάδα του σήμερα

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η πρώτη πεζοπορία του 2020 στη Θερμή με τον «Ορειά»

Μονοπάτια, ελαιώνες και υπέροχη θέα θα απολαύσουν οι περιπατητές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ + ΣΩΜΑ

Παρέδωσε στον νέο διοικητή η Αννα Ζερβού

Ανέλαβε από χτες και επίσημα τα καθήκοντά του ο Γιώργος Καμπούρης με προίκα στεφανιογράφο και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Mυτιληνιά φασολάδα για το κρύο!

Η μοναδική συνταγή της κ. Ταξιαρχούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γνωρίστε το airsoft

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Βουλιμία: Πότε κάποιος θα πρέπει να ανησυχήσει;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις: Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σήκωσαν μανίκια για τα αδέσποτα στη Δυτική Λέσβο

Ξεκίνησε ήδη η στείρωση στο κτηνιατρείο της Αγροτικής Στέγης Καλλονής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μυτιληνιές μανούλες:Όταν δύο παιδικές φίλες αποφάσισαν να φτιάξουν μια ολόκληρη κοινότητα!

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τις δυσκολίες της μητρότητας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στις φυσικές ομορφιές και τα μυστικά του Αμπελικού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ*