× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γεύση, παράδοση και ποιότητα γένους θηλυκού»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια ζωής. Η προσπάθεια ξεκίνησε από 11 νέες γυναίκες οι οποίες πάλεψαν με πείσμα κόντρα σε όλα τα προβλήματα και τις δύσκολες συγκυρίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2023

«Γεύση,  παράδοση και ποιότητα γένους θηλυκού»

Η Κοινότητα Παρακοίλων βρίσκεται  στην αγκαλιά του κόλπου Καλλονής, είναι  ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά της Λέσβου , απλόχερα προικισμένο από τη φύση με πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές που αποτελούν κίνητρα αξιοποίησης για την βιωσιμότητα των κατοίκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Νοέμβρη του 2001, έντεκα ιδρυτικά μέλη από την περιοχή αψηφώντας τα  προβλήματα, με πίστη, όραμα και αγάπη για το χωριό τους ίδρυσαν τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων.

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος  τα μέλη του Συνεταιρισμού κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνοχή τους και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία σε μια δύσκολη εποχή, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τις δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών αξιοποιούνται   οι  καρποί  της γης των Παρακοίλων και παράγεται μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων. Ειδικότερα:

- Γλυκά του κουταλιού (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, νεράτζι, περγαμόντο, ντοματάκι, συκαλάκι, καρπούζι, βύσσινο, ελιά σταφύλι, τσάγαλο, φυστίκι κ. α),

- Σπιτικές μαρμελάδες (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, νεράτζι, σύκο, πράσινη ελιά με πορτοκάλι, μαύρη ελιά με λεμόνι και καϊναρι, βύσσινο, φράουλα, ροδάκινο, ντομάτα κ. α),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τραχανάς (χάχλες) και τριφτός, χειροποίητο κοφτό κριθαράκι, χειροποίητες χυλοπίτες, θαλασσινό αλάτι αρωματισμένο με βότανα (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρια ).

- Φυσικό  απόσταγμα από φύλλα νεραντζιάς, το κατά παράδοση Νερατζαθ ‘ (ανθόνερο ), γιατρικο για το στομάχι, όπως το έλεγαν οι γενιές που έφυγαν, άρωμα για τα σιρόπια και λοσιόν για καθαρισμό προσώπου.

-Υπέροχα αρωματισμένα αμυγδαλωτά που ζυμώνονται και πλάθονται σε λουλουδένιο  σχήμα. Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό ζυμώνεται στις χαρές (αρραβώνας, γάμος, βάφτιση, γιορτές κα ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Αυθεντική συνταγή της πλατσέδας (το σιροπιαστό γλυκό της Λέσβου), γεμιστή με καρύδι και μελωμένη με ζάχαρη και μέλι.

-Δίπλες χωρίς αυγά.

-Χειροποίητα αρτοποιήματα (παξιμαδάκι, κουλουράκια ).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων αναλαμβάνει ακόμη το catering  κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις, συνεδριακά), με αυθεντικά, παραδοσιακά μαγειρέματα.

Ο Συνεταιρισμός είναι ανοιχτός  και δέχεται ομάδες ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, που επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της γαστρονομίας καθώς και  σχολεία όλων των βαθμίδων, ώστε οι μαθητές να πειραματιστούν βιωματικά και να μυηθούν διαδραστικά στη λεσβιακή κουζίνα.

Τα υπέροχα ποιοτικά προϊόντα των γυναικών ταξιδεύουν σε πολλές γωνίες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων θα βρείτε:

-Σελίδα στο facebook -Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων

-Σελίδα στο  instagram - womens_cooperation_of parakila

-Και στο εκθετήριο στα Παράκοιλα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη εμφάνιση της ομάδας ξιφασκίας της Αθλησης Μυτιλήνης

Τρεις αθλήτριες του συλλόγου συμμετείχαν στους αγώνες του Πανελλήνιου Κυπέλλου Ξιφασκίας στην Πάτρα
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Στην πανελλαδική συνάντηση για τα αδέσποτα η Βατή

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρασίνου της Δυτικής Λέσβου αναφέρθηκε στο έλλειμμα προσωπικού
ΓΕΥΣΗ

Η φυσική oδός ευεξίας μέσα από το μέλι

Ο Συνεταιρισμός Μελισσοκόμων Λέσβου συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της λεσβιακής υπαίθρου με την αυθεντικότητα της μελισσοκομίας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Η αυτοάμυνα δεν είναι άθλημα, είναι τρόπος ζωής και προσωπικής εξέλιξης»

Ο δάσκαλος αυτοάμυνας Παναγιώτης Παρασκευάς μας καλεί να γνωρίσουμε τα οφέλη της μέσα από ολοκληρωμένη εκπαίδευση για άτομα κάθε ηλικίας, φύλου και σωματικής διάπλασης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΓΕΥΣΗ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου;

Την ημέρα-διάλειμμα της νηστείας της Σαρακοστής οποιοδήποτε ψάρι θα μπορούσε να καταναλωθεί, ωστόσο ο παστός μπακαλιάρος επικράτησε όλων για συγκεκριμένο λόγο.
ΓΕΥΣΗ

Διάκριση για το οινοποιείο «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»

Χάλκινο Μετάλλιο για το «Σαπφώ η Ερέσια»- Πανελλήνια αναγνώριση στον Διαγωνισμό “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy”
ΤΑΞΙΔΙΑ

Η ανοιξιάτικη Πλατεία κυκλοφορεί με προτάσεις που ηρεμούν σώμα και πνεύμα

Κυκλοφόρησε το free press περιοδικό που διανέμεται δωρεάν σε όλη τη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Βόλτα» στον Λεπέτυμνο και τον Χάλικα

Ένα επεισόδιο- ταξίδι στο παλιό και το νέο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Εξορμήσεις ορνιθοπαρατήρησης στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής

Σάββατο 22 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΥΣΗ

H ποτοποιία «Ματθαίου» καινοτομεί με παράδοση 160 ετών

Το νέο κατάστημα στην προκυμαία, τα λικέρ και το σαπούνι με γλυκάνισο είναι μόνο η αρχή μας λέει ο ιδιοκτήτης, Σταύρος Μελαχροινός
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ