× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Γεύση, παράδοση και ποιότητα γένους θηλυκού»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων, συμπληρώνει φέτος 22 χρόνια ζωής. Η προσπάθεια ξεκίνησε από 11 νέες γυναίκες οι οποίες πάλεψαν με πείσμα κόντρα σε όλα τα προβλήματα και τις δύσκολες συγκυρίες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/4/2023

«Γεύση,  παράδοση και ποιότητα γένους θηλυκού»
' χρόνος ανάγνωσης

Η Κοινότητα Παρακοίλων βρίσκεται  στην αγκαλιά του κόλπου Καλλονής, είναι  ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά της Λέσβου , απλόχερα προικισμένο από τη φύση με πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές που αποτελούν κίνητρα αξιοποίησης για την βιωσιμότητα των κατοίκων.

Τον Νοέμβρη του 2001, έντεκα ιδρυτικά μέλη από την περιοχή αψηφώντας τα  προβλήματα, με πίστη, όραμα και αγάπη για το χωριό τους ίδρυσαν τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος  τα μέλη του Συνεταιρισμού κατάφεραν να διατηρήσουν τη συνοχή τους και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία σε μια δύσκολη εποχή, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση και διάδοση του γαστρονομικού πολιτισμού του τόπου μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από τις δραστηριότητες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γυναικών αξιοποιούνται   οι  καρποί  της γης των Παρακοίλων και παράγεται μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων και εδεσμάτων. Ειδικότερα:

- Γλυκά του κουταλιού (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, νεράτζι, περγαμόντο, ντοματάκι, συκαλάκι, καρπούζι, βύσσινο, ελιά σταφύλι, τσάγαλο, φυστίκι κ. α),

- Σπιτικές μαρμελάδες (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, νεράτζι, σύκο, πράσινη ελιά με πορτοκάλι, μαύρη ελιά με λεμόνι και καϊναρι, βύσσινο, φράουλα, ροδάκινο, ντομάτα κ. α),

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Τραχανάς (χάχλες) και τριφτός, χειροποίητο κοφτό κριθαράκι, χειροποίητες χυλοπίτες, θαλασσινό αλάτι αρωματισμένο με βότανα (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, ξύσμα λεμονιού και πιπέρια ).

- Φυσικό  απόσταγμα από φύλλα νεραντζιάς, το κατά παράδοση Νερατζαθ ‘ (ανθόνερο ), γιατρικο για το στομάχι, όπως το έλεγαν οι γενιές που έφυγαν, άρωμα για τα σιρόπια και λοσιόν για καθαρισμό προσώπου.

-Υπέροχα αρωματισμένα αμυγδαλωτά που ζυμώνονται και πλάθονται σε λουλουδένιο  σχήμα. Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό ζυμώνεται στις χαρές (αρραβώνας, γάμος, βάφτιση, γιορτές κα ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Αυθεντική συνταγή της πλατσέδας (το σιροπιαστό γλυκό της Λέσβου), γεμιστή με καρύδι και μελωμένη με ζάχαρη και μέλι.

-Δίπλες χωρίς αυγά.

-Χειροποίητα αρτοποιήματα (παξιμαδάκι, κουλουράκια ).

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων αναλαμβάνει ακόμη το catering  κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις, συνεδριακά), με αυθεντικά, παραδοσιακά μαγειρέματα.

Ο Συνεταιρισμός είναι ανοιχτός  και δέχεται ομάδες ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, που επιθυμούν να μάθουν τα μυστικά της γαστρονομίας καθώς και  σχολεία όλων των βαθμίδων, ώστε οι μαθητές να πειραματιστούν βιωματικά και να μυηθούν διαδραστικά στη λεσβιακή κουζίνα.

Τα υπέροχα ποιοτικά προϊόντα των γυναικών ταξιδεύουν σε πολλές γωνίες της Ελλάδος και του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γυναικών Παρακοίλων θα βρείτε:

-Σελίδα στο facebook -Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων

-Σελίδα στο  instagram - womens_cooperation_of parakila

-Και στο εκθετήριο στα Παράκοιλα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δουλειά, πειθαρχία και όνειρο Ολυμπιακών Αγώνων για τον 17χρονο Βλάση Κιντάκα

Ο 17χρονος από τη Γέρα κατέκτησε τη 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κουνγκ Φου, δουλεύοντας παράλληλα για να στηρίξει την προετοιμασία του- Τι είπε με τον προπονητή του Δ. Λουκαδή στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Αετός Λέσβου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Kung Fu στην Κίνα

Τρεις αθλήτριες του Συλλόγου έδωσαν τις δικές τους αθλητικές μάχες και πέτυχαν πολύ καλά πλασαρίσματα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ναυτικός Όμιλος Μυτιλήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Μικροί και μεγάλοι σήμερα Σάββατο 25 Οκτωβρίου γνώρισαν το άθλημα της κωπηλασίας μέσα από μια πρωτότυπη εκδήλωση του ΝΟΜ στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΓΕΥΣΗ

Από το καζάνι της Ανεμώτιας… στο τραπέζι όλης της Ελλάδας

Το Βιολογικό Πετιμέζι Ανεμώτιας εσοδείας 2025, καρπός μιας νυχτερινής τελετουργίας και της λεσβιακής γης, φέρνει ξανά στο προσκήνιο μια γεύση αρχαία και πολύτιμη, συνδυάζοντας παράδοση και δημιουργία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδηλώσεις των εν Λέσβω Μακεδόνων για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκη

Ομιλία της Δρ Κλειούς Χατζηδανιήλ για τις γυναίκες του μακεδονικού αγώνα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Αθλητές του ΙPPOS στους αγώνες Ικανότητας Αθλητού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας

Από την Μήθυμνα στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο
ΓΕΥΣΗ

Γέφυρα κρασιού και πολιτισμού ανάμεσα σε Λέσβο και Τήνο

Η συνάντηση του Οινοποιείου «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με το «MESSAREA Winery» ανοίγει δρόμους συνεργασίας για την ανάδειξη των αιγαιοπελαγίτικων ποικιλιών και την ανάπτυξη του νησιωτικού οινοτουρισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κάνε την πρώτη κίνηση – και μπες στον κόσμο του σκακιού!

Ο Βενιαμίν διοργανώνει Σεμινάριο Βασικών Γνώσεων στο Σκάκι για ενήλικες
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Τα παιδιά τυπώνουν… φαντασία στο πρώτο φθινοπωρινό εργαστήριο της «tortuguita»

Το εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής της Δέσποινας Αναστασοπούλου καλεί τα παιδιά σε μια δημιουργική περιπέτεια εκτυπώσεων την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου