× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο»

Απολογισμό της κοινοβουλευτικής του θητείας πραγματοποίησε ο βουλευτής Λέσβο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς σε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/4/2023

«Το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο»

Απολογισμό του κοινοβουλευτικού του έργου πραγματοποίησε την Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στην δραστηριότητά του καθώς και στις παρεμβάσεις που έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε όλους τους τομείς που αφορούν την οικονομία, την υγεία και την ανάπτυξη στα νησιά του Νομού Λέσβου.

Πραγματοποιώντας απολογισμό των 1388 ημερών της  κοινοβουλευτικής θητείας, ο Γιάννης Μπουρνούς ανέφερε ότι συνολικά κατέθεσε με δική του πρωτοβουλία ή συνυπέγραψε 1355 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις όλων των κατηγοριών:

-          1080 γραπτές ερωτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          134 αναφορές

-          111 ερωτήσεις με Αίτηση Καταθέσης Εγγράφων

-           16 επίκαιρες επερωτήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          12 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφων

-          2 επίκαιρες ερωτήσεις

«Από τις 1355 παρεμβάσεις μας, σημειώνει,  ξεχωρίζουμε 106 γραπτές ερωτήσεις, 59 αναφορές, 2 επίκαιρες ερωτήσεις και 2 ερωτήσεις με Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που καταθέσαμε με δική μας πρωτοβουλία, για ζητήματα αποκλειστικά τοπικού ενδιαφέροντος της Λέσβου, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου και των νησιών της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό της αδιαφορίας, αλλά και της εχθρικής στάσης της κυβέρνησης της ΝΔ προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποτελεί και το γεγονός ότι οι Υπουργοί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν ανταποκρίθηκαν στο ελάχιστο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, απαξιώνοντας τον θεσμικό τους ρόλο και τον κανονισμό της Βουλής και αφήνοντας σχεδόν το 80% των παρεμβάσεων μας, αναπάντητο». 

Ως κορυφαίο ζήτημα για το νομό μας χαρακτήρισε ο Γιάννης Μπουρνούς την υψηλή ανεργία, τον  παραγωγικό μαρασμό, τη  συμπίεση εισοδημάτων από τις ιλιγγιώδεις εκτοξεύσεις τιμών, ιδίως των καυσίμων, ζήτημα για το οποίο κατέθεσε  ερώτηση και την  συστηματική παραμέληση των αναπτυξιακών προοπτικών από το κυβερνητικό κέντρο.

«Οι νησιώτες μας τιμωρούνται επειδή μένουν στα σύνορα, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,  επειδή επιμένουν να διαμένουν μακριά από το αθηναϊκό κέντρο και στα γεωγραφικά απομονωμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Αναφερόμενος ο Γιάννης Μπουρνούς στις παρεμβάσεις που έγιναν για  την αγροτική οικονομία του Νομού μας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων, το κόστος των ζωοτροφών, ενώ ξεχωρίζω και την ερώτηση για τον Συνεταιρισμό του Μεσότοπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του.

Κατ’ επανάληψη μιλήσαμε για τα θέματα των ελαιοπαραγωγών και τη σταθερή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, που, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, κινδυνεύει να πάρει μόνιμο χαρακτήρα.

Ζητήσαμε την ενίσχυση των επαγγελματιών και παράκτιων αλιέων του Νομού μας και της Περιφέρειάς μας, όπως και την συνεχή και εύρυθμη λειτουργία του κρατικού εργαστηρίου ελέγχου των οστράκων, η δυσλειτουργία του οποίου ζημιώνει τους οστρακοκαλλιεργητές.

Απαιτήσαμε να ενταχθούν άμεσα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20 Εγκατάσταση Νέων Γεωργών και οι 157 επιλαχόντες νέοι αγρότες του Βορείου Αιγαίου, αίτημα που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Απαντώντας σε δική μας ερώτηση, ο τότε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. κ. Λιβανός, δεσμεύτηκε δημόσια, στις 7/7/21, ότι θα αποζημιώσει τους ελαιοκαλλιεργητές της Λέσβου για τις ζημιές που υπέστησαν κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-2021».  

Ο Γιάννης Μπουρνούς στο πλαίσιο του απολογισμού του έκανε ξεχωριστή αναφορά στις παρεμβάσεις που έκανε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στα ζητήματα που σχετίζονται με την τουριστικής ανάπτυξη.

«Πολλές ήταν οι παρεμβάσεις μας, κυρίως κοινοβουλευτικές αναφορές, για τις ελλείψεις και τις παρατάσεις του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ.

Καταγγείλαμε τον αποκλεισμό των μικρών επιχειρήσεων από τα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19. Με ερωτήσεις μας ζητήσαμε τη χρηματοδότηση όλων των θετικά αξιολογημένων επιχειρήσεων του προγράμματος LEADER αλλά και των εγκεκριμένων Σχεδίων Βελτίωσης.

Δώσαμε έμφαση στα ζητήματα της τουριστικής ανάπτυξης και της ανάπτυξης των υποδομών που απαιτούνται. Για τα τουριστικά λεωφορεία, την Πύλη Εισόδου Σένγκεν στο Πλωμάρι, το πρόγραμμα προσωρινής βίζας, πιέσαμε για την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία, αλλά καταγγείλαμε επανειλημμένα και την απαράδεκτη κατάσταση στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με την πρωτεύουσα».

Αναφερόμενος ο κ. Μπορυνούς στο ζήτημα του Μεταφορικού Ισοδύναμου το οποίο εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι δυστυχώς απαξιώνεται παρά τις πιέσεις που υπάρχουν για καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους νησιώτες και επιχειρήσεις.

«Κορυφαία πολιτική περιφερειακής δικαιοσύνης και αποκατάστασης ισότητας ευκαιριών είναι το Μεταφορικό Ισοδύναμο, έργο του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που δυστυχώς απαξιώνεται με χωρίς προηγούμενο, συστηματικές καθυστερήσεις. Καταθέσαμε και ερωτήσεις και επίκαιρη ερώτηση πρόσφατα. Μετά τις επανειλημμένες μας πιέσεις, η κυβέρνηση «θυμήθηκε» να ανακοινώσει τώρα, που απέχουμε ένα μήνα από τις εκλογές, ότι στις 24 Απριλίου θα πληρώσει τους - για δέκα μήνες έως και ένα χρόνο απλήρωτους - πολίτες και επιχειρήσεις».

 Αναφορικά με τη νέα δομή της Βάστριας, ο Γιάννης Μπουρνούς  σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι νησιώτες μας βέβαια δεν τιμωρούνται μόνο με την αναπτυξιακή απομόνωση. Αλλά και επειδή βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία και η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη τους έχει αναθέσει τον ρόλο του δεσμοφύλακα για τα προσφυγικά ρεύματα, για λογαριασμό όλης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, ιδίως των ξενοφοβικών κυβερνήσεων της Βόρειας Ευρώπης. Χτίζοντας μια φαραωνική νέα δομή στη Βάστρια, μια δομή  μόνιμου εγκλεισμού αιτούντων άσυλο, που ο σκανδαλώδης προϋπολογισμός της έφτασε τα 87,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζω εδώ ότι κάναμε πολλές παρεμβάσεις για τα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας και τη συστηματική επισφάλεια των εργαζομένων στις δομές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Μιλήσαμε και για το σκάνδαλο πλασματικού αριθμού σιτιζομένων στη δομή της Μόριας, όπως και για την παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας κατά την κατασκευή του ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ».

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του ο Γιάννης Μπουρνούς αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν παρεμβάσεις που πραγματοποίησε για τις υποδομές του νησιού, την Υγεία, την Εκπαίδευση, το Περιβάλλον καθώς και τα νησιά της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο παραγκωνισμός του Νομού μας αντανακλάται στα πολλά προβλήματα υποδομών που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής μας, τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που έχουν οι συμπολίτες μας και οι νέοι μας να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους.

Στα θέματα υγείας

Καταθέσαμε δεκάδες ερωτήσεις και αναφορές για ζητήματα της υποβάθμισης των δομών υγείας του Νομού μας.

Για τα κενά ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού και την εγκατάλειψη της υλικής και τεχνικής υποδομής στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της Λέσβου, στο ΕΚΑΒ και στα νοσοκομεία Λέσβου και Λήμνου. Πρόσφατα μάλιστα ρωτήσαμε τον Υπουργό Υγείας για την απαράδεκτη έλλειψη αναισθησιολόγου στο νοσοκομείο Λήμνου. Επιμείναμε με επανειλημμένες παρεμβάσεις και στο πρόβλημα υποστελέχωσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 

Επισημαίνω επίσης τις δυο παρεμβάσεις μας με ερώτηση και πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση για το κορυφαίο ζήτημα της γνωστής επένδυσης στο Αφεντέλι της Σκάλας Ερεσού. Αν δεν υπήρχε η αξιοθαύμαστη οργανωμένη αντίδραση της πρωτοβουλίας των κατοίκων της Ερεσού και η συνδρομή μας μέσω της ανάδειξης του ζητήματος στη Βουλή, το  Αφεντέλι σήμερα θα είχε τσιμεντοποιηθεί.

Πολλές φορές χρειάστηκε να αναδείξουμε τις ελλείψεις προσωπικού στις σχολικές μονάδες και την προσχολική αγωγή, ιδίως στη Λήμνο και στον Αη Στράτη.

Συχνότατες ήταν και οι παρεμβάσεις μας για την υποστελέχωση και την απαξίωση υποδομών, τόσο για την αστυνομία όσο και για την πυροσβεστική στα νησιά μας.

Χρειάστηκαν συχνές παρεμβάσεις για τη σχεδιασμένη υποβάθμιση και διάλυση των ταχυδρομικών υπηρεσιών, αλλά και των τραπεζικών υποκαταστημάτων, από τις μικρές κοινότητες του Νομού μας, ιδίως στη Δυτική Λέσβο, αλλά και στην περιοχή Πλωμαρίου. Όπως και για τα προβλήματα ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε πολλές κοινότητες, ιδίως της Δυτικής Λέσβου. 

Τονίζω τις παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης, για την αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων Νότιας Περιοχής Μυτιλήνης και για το κολυμβητήριο στα Θέρμα, που έχουν καθυστερήσει υπέρμετρα. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έγινε το παραμικρό για τα κρισιμότατα έργα της Νότιας Παράκαμψης και του δεύτερου τμήματος Δικτύων Βιολογικού Καθαρισμού των Νότιων Προαστίων Μυτιλήνης. Όσο για το πρώτο τμήμα, που χρηματοδότησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με πέντε εκατομμύρια, παραμένει ανεκτέλεστο. Για το δε κολυμβητήριο να σημειώσω, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρηματοδότησε με πέντε εκατομμύρια το νέο κολυμβητήριο. Με την καθυστέρηση πληρωμών από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού,  κατάφεραν - σε συνενοχή με τη Δημοτική Αρχή Κύτελη - να βαλτώσουν το έργο. Η επαναδημοπράτησή του θα υπερδιπλασιάσει το κόστος και τον χρόνο κατασκευής.

Πολλές φορές χρειάστηκε να φέρουμε στη Βουλή τα αλλεπάλληλα προβλήματα της κτηματογράφησης και του συνεχούς κινδύνου να χαθούν χιλιάδες περιουσίες των συμπολιτών μας. Όπως και τις προκλητικές καθυστερήσεις στην αποκατάσταση της σεισμόπληκτης Βρίσας, αλλά και των πυρόπληκτων των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού

Ολοκληρώνω τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής μου θητείας με ειδική αναφορά στη Λήμνο. Μπορώ να καταγράψω περίπου 20 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ειδικού ενδιαφέροντος: Για την υποστελέχωση του νοσοκομείου Λήμνου και της Κινητής Ομάδας Υγείας και των εκπαιδευτικών δομών, για την υποβάθμιση του Ειρηνοδικείου και των δικαστικών υπηρεσιών του νησιού, προφανώς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Λαύριο, για τα προβλήματα στην εκπαίδευση και τα σχολικά κτίρια, τον αποκλεισμό αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου από την έκτακτη ενίσχυση προσαρμογής, την ανάγκη ενίσχυσης αλιέων για καταστροφές αλιευτικών εργαλείων. Πρόσφατα αναδείξαμε και το ζήτημα της απουσίας εξεταστικού κέντρου ΑΣΕΠ από τη Λήμνο και άλλα μικρότερα νησιά του Αιγαίου. 

Από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, καταγράφω 55 ομιλίες κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής, δεκάδες ομιλίες στις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές που συμμετείχα, την Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, καθώς και τη συμμετοχή μου, το 2021-2022, στην τετραμελή αντιπροσωπεία της Βουλής που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μαζί με την αείμνηστη Μαριέτα Γιαννάκου και τον Δημήτρη Καιρίδη από τη ΝΔ, και τον πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τέλος, στα σχεδόν τέσσερα αυτά χρόνια, υπήρξα εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δύο νομοσχέδια και σε μια Διεθνή Σύμβαση.

Το 2019 οι συμπολίτες μας με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και σήμερα λογοδοτώ σε αυτούς. Αυτά τα τέσσερα χρόνια έβαλα όλες μου τις δυνάμεις, μαζί με τους συναγωνιστές μου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέσβου και Λήμνου, για να βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών μας, να καταγράφουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, να συμμετέχουμε στους αγώνες τους και να πιέζουμε διαρκώς την κυβέρνηση για άμεσες λύσεις.

 Σήμερα, ζητώ ξανά την ψήφο των συμπολιτών μου  από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τον Άη Στράτη. Τους ζητώ να ανανεώσουμε στις 21 Μαϊου αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης και να αγωνιστούμε από κοινού για την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή στην πατρίδα μας. Για να φύγει η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη και να δοθεί διέξοδος στα προβλήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, από μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Και για να έχουν τα νησιά μας ισχυρή φωνή στη νέα Βουλή και τη νέα, δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο