× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανοιξιάτικη μετανάστευση πουλιών στη Λέσβο

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου καλεί σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 10/4/2023

Ανοιξιάτικη μετανάστευση πουλιών στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Απρίλιος συμπίπτει με το απόγειο της ανοιξιάτικης μετανάστευσης των πουλιών για την Λέσβο. Ήδη από τα μέσα Μαρτίου, πρώτα τα υγροτοπικά πουλιά και ακόλουθα όλα τα υπόλοιπα ξεκινούν να περνάνε από της περιοχή μας για να βρεθούν και να φωλιάσουν βορειότερα (από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Σκανδιναβία), και φυσικά κάποια παραμένουν να φωλιάσουν στη Λέσβο (λ.χ. χελιδόνια, πελαργοί). Αυτές τις μέρες περνάνε διάφορα παρυδάτια και υδρόβια πουλιά (Μαχητές, Βαλτότρυγγες, Λιμόζες, Πορφυροτσικνιάδες, Χαλκόκτες, Σαρσέλες κ.ά.) και εκατοντάδες χελιδόνια και σουσουράδες, Καστανολαίμηδες, Σταχτοπετροκλήδες και άλλα μικρόπουλα, ενώ στους υγροτόπους μας έχουν φτάσει τα πουλιά που θα φωλιάσουν (Καλαμοκανάδες, Αβοκέτες, Ποταμογλάρονα κ.ά.). Το κύμα αυτών μεταναστευτικών πουλιών που εκδηλώνεται μέχρι και τα μέσα με τέλη Μαΐου, ταυτίζεται με το κύμα των επισκεπτών παρατηρητών πουλιών που φτάνουν στο νησί μας από χώρες ολόκληρης της Ευρώπης, αλλά κυρίως από την Αγγλία και την Ολλανδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή τις ημέρες των διακοπών, σας προσκαλούμε σε εξόρμηση παρατήρησης πουλιών στην Αλυκή Καλλονής. Πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, στις 16:00 - 20:00 (μπορείτε να συμμετέχετε σε δύο ομάδες, στις 16:00 και τις 18:00), με τις δύο ομάδες των εξορμήσεων να μην υπερβαίνουν τα 15 άτομα, και μετά από δήλωση συμμετοχής. Σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν, δωρεάν, ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω). Το σημείο αρχικής συνάντησης θα είναι στο παρατηρητήριο από τη δυτική πλευρά της αλυκής (Νο 3), στο δρόμο που οδηγεί στο αλάτι και θα κινηθούμε στη δυτική και νότια πλευρά της αλυκής, επισκεπτόμενοι και το επόμενο παρατηρητήριο (Νο 2).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εξόρμηση εντάσσεται στις δράσεις για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου υλοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Για το έτος που διανύουμε προγραμματίζονται εκτός από εξορμήσεις για το κοινό, επίσης εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, διακίνηση ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού και πλήθος άλλων εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής: 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο

Αγώνες, δράσεις και γιορτινή ατμόσφαιρα στις 14 και 15 Φεβρουαρίου
Στόχος το ρεκόρ στον Ημιμαραθώνιο Αγάπης στη Λέσβο
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης

Την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης
Κοπή βασιλόπιτας από την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου

Η εκπομπή «Βόλτα» εξερευνά το γραφικό χωριό της βόρειας Λέσβου, αποκαλύπτοντας τα μοναδικά του χαρακτηριστικά και τη φυσική του ομορφιά
«Βόλτα» στην Πελόπη, ένα στολίδι της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε

Η κλινική ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου μιλά στο «Ν» 99 fm για την ανοικτή ημερίδα στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου
Οι «Πανελλήνιες»... είναι ευκαιρία να ωριμάσουμε
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου
«Διαδίκτυο και παιδική ηλικία» στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο

Επιστημονική ενημέρωση για μαθητές και γονείς με στόχο τη δημιουργική διαχείριση του άγχους των εξετάσεων
Πρωτοβουλία πρόληψης και ενδυνάμωσης από το Βοστάνειο Νοσοκομείο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»

Ο απολογισμός και οι προκλήσεις που έθεσε ο πρόεδρος Ιωάννης Φράγκος
Με νησιώτικο παλμό η κοπή πίτας της ΟΛΣΑ στο «Διαγόρας»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου

Και απολογισμός δράσεων
Κοπή πίτας από τους Προσκόπους Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη

Ξεκινά τον Φεβρουάριο το «Εργαστήρι έκφρασης μέσω της γραφής»
Νέα συνεργασία του aRtοποιώ με την Πένυ Ραμαντάνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη

Αν και η έκταση έχει χαρακτηρισθεί δασική εντούτοις φαίνεται ότι υπάρχει τμήμα σε αυτή που είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό
Σκέψεις για κέντρο περίθαλψης ζώων στο Κτήμα Βότση στη Μυτιλήνη
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Χειμερινή διαδρομή στις πλαγιές του Λεπετύμνου
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη

'Ενα πρότυπο Κέντρο Αποκατάστασης που αποτελεί «στολίδι» για την Πελοπόννησο και ολόκληρη την χώρα
Σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας Παλλάδιον στην Τρίπολη