Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» για τον Ξενοφώντα Μαυραγάνη
Ο εκλιπών διατέλεσε πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου από το 2007 ως το 2019
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2023

Με απόφαση του το Δ.Σ. της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος Ξενοφώντα Μαυραγάνη.
Επίσης αποφασίσθηκε:
- Το 4ο Εσωτερικό Σκακιστικό τουρνουά rapid open, που θα γίνει την Κυριακή 2/4/2023 στην αίθουσα του Σωματείου μας, να αφιερωθεί στη μνήμη του εκλιπόντος
- Να δοθεί στη μνήμη του εκλιπόντος το ποσόν των 150 ευρώ στο σκακιστικό τμήμα της Λέσχης Πλωμαρίου για εκπαιδευτικούς σκοπούς
-Να δημοσιευθεί η παρούσα απόφαση στα τοπικά ΜΜΕ και στον ιστοχώρο του Σωματείου.
Η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» αναφερόμενη στην ζωή και την δράση του εκλιπόντος σημειώνει:
Ο Ξενοφών Μαυραγάνης Γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου το 1940, όπου και έμαθε γράμματα. Σπούδασε στη Νομική σχολή του ΑΠΘ και άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος. Εργάσθηκε στις εφημερίδες ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΑΥΓΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και ως αρθρογράφος-χρονογράφος στις λεσβιακές εφημερίδες ΕΜΠΡΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ, ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. Διετέλεσε διευθυντής ραδιοφωνίας της ΕΡΤ βορείου Ελλάδος στη διετία 1989 - 1991. Επίσης δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, από το 1979 ως το 1992. Ήταν μέλος τακτικό της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, της οποίας υπήρξε και νομικός σύμβουλος από το 1999 ως το 2007, οπότε συνταξιοδοτήθηκε. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων "Ο ΘΕΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ" εκδόσεις ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνη 2009, "ΨΑΡΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΡΑ" 2011, "ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΥΓΕΙΑΊΝΩ", 2013, "ΑΝΙΣΑΜΙΑ" 2015, και τα αφηγήματα "ΤΟ ΟΥΖΕΡΙ" 2017, "ΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΥΧΤΕΣ" 2018, ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΑΛΕΙΑ ,όλα από τις εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ Θεσσαλονίκης. Υπήρξε συνδημιουργός του λευκώματος ΛΕΣΒΟΣ 1912 - 2012 ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Έχουν δημοσιευθεί ποιήματα και πεζά του στο ΛΕΣΒΙΑΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ και τα ηλεκτρονικά περιοδικά ΦΡΑΚΤΑΛ, ΦΡΕΑΡ και ΔΙΑΣΤΙΧΟ. Από το 2007 ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στην γενέτειρά του το Πλωμάρι, όπου ήταν πρόεδρος του Δ.Σ.. μέχρι το 2019 και μέλος μέχρι σήμερα, της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ», πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1878 και λειτουργεί έκτοτε με σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα.