× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τέμπη: Ακαταδίωκτο θεσπίζει η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Δε διώκονται και δεν ευθύνονται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2023

Τέμπη: Ακαταδίωκτο θεσπίζει η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
' χρόνος ανάγνωσης

Αλγεινή εντύπωση, αλλά και έντονο προβληματισμό ως προς τη λειτουργία της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την οποία διόρισε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκαλεί η θέσπιση καταδίωκτου για τα μέλη της.


Με τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,συζητείται στη Βουλή περιέχοντας και τα μέτρα ελάφρυνσης για τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες του δυστυχήματος, η κυβέρνηση νομοθετεί ένα ακόμα ακαταδίωκτο, όπως ακριβώς είχε κάνει και με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων την περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα του υποργείου Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα. «Δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής, εκτός αν ενήργησαν με δόλο», αναφέρει η τροπολογία.

Επιπλέον ορίζεται ότι εάν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να αντίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Και όλα αυτά την ώρα που η εν λόγω επιτροπή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή της σύστασής της ως προς την αντικειμενικότητά της. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά πρόεδρός της είχε οριστεί ο καθηγητής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος ωστόσο είχε διατελέσει στο παρελθόν και σε διάστημα, το οποίο θα διερευνηθεί από την επιτροπή επικεφαλής της τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αντιδράσεις είχαν προκαλέσει την παραίτηση του κ. Ζηλιασκόπουλου από την επιτροπή, την επόμενη μέρα κιόλας από την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ακολουθως η κυβερνηση είχε ζητήσει τη σύντομη έκδοση πορίσματος από την επιτροπή, ενώ και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα να ενταχθεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Εντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» για την τραγωδία, οι οποίες «πρέπει να αποδοθούν», είπε με έμφαση καυτηριάζοντας τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στηλίτευσε το διορισμό της επιτροπής από την κυβέρνηση, ο οποία όπως είπε είναι η ίδια ελεγχόμενη για την τραγωδία, διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα κληθούν να διερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Οι ιδιοι το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε δίχως να σας το ζητήσουν;» υπογράμμισε.


Προσέθεσε πως «η αλήθεια δε φοβίζει κανέναν. Το σκοτάδι, η συγκάλυψη φοβίζει», τόνισε καταλήγοντας: «Ως κυβέρνηση επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλούνται να τη συγκαλύψουν. Και είναι ντροπή γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 αθρώπινες ζωές και με εκατομμύρια γιατί όλου του ελληνικού λαού».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά

Πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τους Δήμους
2,83 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στα νησιά
ΓΕΥΣΗ

Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη διεθνή έκθεση ελαιοκομίας
Στο 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στην Κρήτη το Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ

Εκδήλωση στη Λήμνο
«Λειψυδρία από πολιτική επιλογή» λέει το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου

Τριήμερη περιοδεία του Παναγιώτη Κατσαβέλλη με έμφαση στη συνεργασία και τις πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα
Επίσκεψη στη Σάμο πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»

Το άναμμα του τσιγάρου...
Το λιμεναρχείο για τη «βροχή» εντός του «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία

Έμφαση σε εργαστηριακούς ελέγχους, συμβάσεις κτηνιάτρων και μέτρα απολύμανσης για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο
Οι προτάσεις Βαλσαμίδη και Μπουγδάνου για την διαχείριση της κρίσης στην κτηνοτροφία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου

Η εταιρεία Ανακύκλωση Αιγαίου, ταξίδεύει στη Χίο για να μεταφέρει το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος μέσα από τις δράσεις της στο γειτονικό νησί
Road show για την Ανακύκλωση στα σχολεία της Χίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά

Η έκθεση παρουσιάζει μια επιλεγμένη συλλογή ορυκτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην πολωνική αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026

Ξεκινούν στα τέλη Μαΐου, με την πρώτη εξέταση να είναι η Νεοελληνική Γλώσσα στις 29 Μαΐου για τα ΓΕΛ και στις 30 Μαΐου για τα ΕΠΑΛ
725 οι υποψήφιοι της Λέσβου για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2026
ΚΟΣΜΟΣ

26 Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ

40 χρόνια μετά το τραγικό πυρηνικό δυστύχημα οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τις πρώτες μέρες όταν ανίδεοι ένιωθαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, όμως κανείς δεν τους ενημέρωνε
26  Απριλίου 1986 ‑ Η μέρα που σταμάτησε ο χρόνος στο Τσερνόμπιλ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Εχουν συμμετάσχει πάνω από 200 γυναίκες- Δωρεάν παρακολούθηση online
«Κάτι για μένα»: ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας

Μετατίθεται για το Σάββατο 02 Μάη η αναχώρηση από Λαύριο και τροποποιείται το πρόγραμμα του
Αλλαγή στο δρομολόγιο του Aqua Blue λόγω απεργίας