× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τέμπη: Ακαταδίωκτο θεσπίζει η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Δε διώκονται και δεν ευθύνονται

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2023

Τέμπη: Ακαταδίωκτο θεσπίζει η κυβέρνηση για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Αλγεινή εντύπωση, αλλά και έντονο προβληματισμό ως προς τη λειτουργία της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, την οποία διόρισε η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, προκαλεί η θέσπιση καταδίωκτου για τα μέλη της.


Με τροπολογία του αρμόδιου υπουργείου στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων,συζητείται στη Βουλή περιέχοντας και τα μέτρα ελάφρυνσης για τις οικογένειες των θυμάτων και τους πληγέντες του δυστυχήματος, η κυβέρνηση νομοθετεί ένα ακόμα ακαταδίωκτο, όπως ακριβώς είχε κάνει και με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων την περίοδο της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών αναφορικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου που συστήθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα του υποργείου Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά, ασκούν τα καθήκοντά τους ανεξάρτητα και αμερόληπτα. «Δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής, εκτός αν ενήργησαν με δόλο», αναφέρει η τροπολογία.

Επιπλέον ορίζεται ότι εάν ο πρόεδρος και τα μέλη της επιτροπής διώονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να αντίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Και όλα αυτά την ώρα που η εν λόγω επιτροπή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή της σύστασής της ως προς την αντικειμενικότητά της. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά πρόεδρός της είχε οριστεί ο καθηγητής, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος ωστόσο είχε διατελέσει στο παρελθόν και σε διάστημα, το οποίο θα διερευνηθεί από την επιτροπή επικεφαλής της τότε ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι αντιδράσεις είχαν προκαλέσει την παραίτηση του κ. Ζηλιασκόπουλου από την επιτροπή, την επόμενη μέρα κιόλας από την ανακοίνωση του διορισμού του.

Ακολουθως η κυβερνηση είχε ζητήσει τη σύντομη έκδοση πορίσματος από την επιτροπή, ενώ και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το πόρισμα να ενταχθεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Εντονη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες» για την τραγωδία, οι οποίες «πρέπει να αποδοθούν», είπε με έμφαση καυτηριάζοντας τη θέσπιση ακαταδίωκτου για τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για την τραγωδία των Τεμπών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στηλίτευσε το διορισμό της επιτροπής από την κυβέρνηση, ο οποία όπως είπε είναι η ίδια ελεγχόμενη για την τραγωδία, διερωτήθηκε: «Τι φοβάστε και τι φοβούνται; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα κληθούν να διερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Οι ιδιοι το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε δίχως να σας το ζητήσουν;» υπογράμμισε.


Προσέθεσε πως «η αλήθεια δε φοβίζει κανέναν. Το σκοτάδι, η συγκάλυψη φοβίζει», τόνισε καταλήγοντας: «Ως κυβέρνηση επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και το ακαταδίωκτο σε όσους καλούνται να τη συγκαλύψουν. Και είναι ντροπή γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 αθρώπινες ζωές και με εκατομμύρια γιατί όλου του ελληνικού λαού».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα

Συνελήφθη εργαζόμενος και κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου
Συλλήψεις και στη Λήμνο για μουσική στα καταστήματα
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινά το νέο «Τουρισμός για Όλους» με αυξημένες επιδοτήσεις

Οι αιτήσεις ανοίγουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα υποβάλλονται αρχικά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ
Ξεκινά το νέο «Τουρισμός για Όλους» με αυξημένες επιδοτήσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο

Πιέσεις στις διεθνείς τιμές από την προοπτική συμφωνίας για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ
Στα 81 δολάρια υποχώρησε το πετρέλαιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου

Ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο βγήκε από την πορεία τους και ανατράπηκε εκτός του οδοστρώματος
Δύο τραυματίες σε τροχαίο στο Λιβαδοχώρι της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα

Κατασχέθηκε ενισχυτής ήχου – Η ένταση ξεπερνούσε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο αναφέρει η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Σύλληψη στη Λήμνο για δυνατή μουσική σε κατάστημα
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων

Η κατάργηση του άρθρου 989 απλοποιεί τις διαδικασίες και επιταχύνει την είσπραξη οφειλών – Τι ισχύει για τις εκκρεμείς υποθέσεις
Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ενοικίων
ΕΛΛΑΔΑ

Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά

Αγωνία για αγνοούμενο κτηνοτρόφο στη Βένιζα
Στα πρώτα σπίτια της Ψάθας η φωτιά
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού

Πολυμεσική περφόρμανς, εργαστήρια για παιδιά και δωρεάν ξεναγήσεις στο πρόγραμμα της DEO
Στη Χίο η ύφανση γίνεται μουσική στο σχολείο Βολισσού
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Η Μαρία Καρυστιανού θέτει εκτός κινήματος τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Αυγερινό
Πρώτη διαγραφή στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτιμά τη συμβολή της στην επιχείρηση
Επτά υδροφόρες και έξι ομάδες στην πυρκαγιά του Πλωμαρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μύρινας αποχαιρετούν την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης Κωνσταντίνα Κουρκουραΐδου
Πένθος στην εκπαιδευτική κοινότητα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης

Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας επί σειρά ετών
Έφυγε από την ζωή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης