× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χελιδονίσματα στο ΚΠΕν Καλλονής... φέρνουν την Ανοιξη

Υποδέχονται τα πουλιά, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν για τους υγροτόπους και τις δράσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/3/2023

Χελιδονίσματα στο ΚΠΕν Καλλονής... φέρνουν την Ανοιξη
' χρόνος ανάγνωσης

Φωλιές από πηλό για τα χελιδόνια, κατασκεύασαν μικροί και μεγάλοι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής την περασμένη Κυριακή συμμετέχοντας από τη Λέσβο στα φετινά «Χελιδονίσματα» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Ε.Ο.Ε.).

Με τη δράση των «Χελιδονισμάτων» τα παιδιά ενημερώθηκαν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας πήλινες χελιδονοφωλιές. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά και οι γονείς έμαθαν για το πώς κατασκευάζονται οι φωλιές και αφού τις έφτιαξαν πήραν κάποιες για το σχολείο ή το σπίτι τους αι τις υπόλοιπες τις άφησαν, προσφέροντας στα χελιδόνια έτοιμες (φιλόξενες) κατοικίες και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χελιδόνια, τις τελευταίες δεκαετίες δυσκολεύονται να βρουν λάσπη για τις φωλιές τους στις πόλεις, ακόμα και τα χωριά μας. Το πρόβλημα είναι έντονο με τις χωμάτινες εκτάσεις που συρρικνώνονται αλλά και τις βροχοπτώσεις που τείνουν να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό την Άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξήγησε στην κάμερα του «Ν» η Ελένη Γαληνού, τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους (πλην της Ανταρκτικής), διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για εβδομάδες από τα μέρη που ξεχειμωνιάζουν στα μέρη που θα φωλιάσουν. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον Χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες κάτω από την έρημο Σαχάρα.

Τα πρώτα χελιδόνια της φετινής Άνοιξης, ήταν 2 Σπιτοχελίδονα που παρατηρήθηκαν στον ουρανό της Μυτιλήνης στις 24 Φεβρουαρίου. Από τις αρχές Μαρτίου παρατηρούνται πια και τα τέσσερα είδη μεταναστευτικών χελιδονιών της Ευρώπης (Σπιτοχελίδονο, Οχθοχελίδονο, Σταυλοχελίδονο και Μιτλοχελίδονο), ακόμα σε μικρούς αριθμούς και κυρίως στους υγροτόπους του νησιού μας, όπου τρέφονται εντατικά μετά το μεγάλο τους ταξίδι. Πρόκειται για πουλιά που είτε θα μείνουν εδώ σε εμάς να αναπαραχθούν είτε θα συνεχίσουν το ταξίδι τους πιο βόρεια. Όλα, εκτός από το Μιτλοχελίδονο που φτάνει μέχρι τα βόρεια παράλια της Μεσογείου, εξαπλώνονται μέχρι τη Σκανδιναβία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα χελιδόνια μεταναστεύουν ημέρα κυρίως και τρέφονται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, κοιμούνται όμως πάντα σε έναν υγρότοπο, κουρνιάζοντας στη βλάστηση (καλάμια, δέντρα). Κάθε υγρότοπος μεγάλος ή μικρός μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σταθμό για το μεγάλο τους ταξίδι και το καλύτερο μέρος για να βρουν φαγητό (ιπτάμενα έντομα) και λάσπη για το χτίσιμο των φωλιών τους.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και προγραμματίζεται να επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο της Άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μυτιλήνη: Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η «κορδέλα της ψυχραιμίας» προβληματίζει σε ΚΤΕΛ της Λέσβου

Το ΚΤΕΛ λέει ότι τα παιδιά είναι ζωηρά — κι ένας οδηγός έβαλε σχοινί για να κρατήσει την «τάξη» στο λεωφορείο