× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ζήτησαν από 70χρονη 24.600 για να μην πλειστηριάσουν γκαρσονιέρα για 21.000

Αισχρή κερδοσκοπία τραπεζών και fund με την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/3/2023

Ζήτησαν από 70χρονη 24.600 για να μην πλειστηριάσουν γκαρσονιέρα για 21.000
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στο έλεος των κερδοσκόπων βρίσκονται αμέτρητοι καλόπιστοι δανειολήπτες που πασχίζουν να προστατεύσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες σε ένα περιβάλλον δραματικής ακρίβειας, όπως περιέγραψε στο Open o δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

Tα fund και οι εταιρείες διαχείρισης δανείων των τραπεζών στοχεύουν συγκεκριμένα σε κατασχέσεις, προσημειώσεις, εγγραφές βαρών σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, η Καλλιθέα, αλλά και το Ίλιο και άλλα τμήματα του λεκανοπεδίου. «Θέλουν αυτά τα ακίνητα, οι συγκεκριμένες περιοχές είναι "φιλέτα" γι' αυτούς, προχωρούν σε διαδικασίες εκτελέσεων για να τα "μαζέψουν" και να έχουν αποδόσεις, είτε με ενοικίαση είτε με μεταπώληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε φτάσει να έχουμε ουρές από τις 3 το πρωί σε αυτά τα Υποθηκοφυλακεία. Είναι τριτοκοσμικό, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα, να βάλει περισσότερους υπαλλήλους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


«Ακόμα είναι ανεξέλεγκτα τα fund. Οι κατασχέσεις γίνονται συνεχώς. Οι πλειστηριασμοί προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η Δικαιοσύνη είναι ακριβή στο να προστατεύσει τους δανειολήπτες. Και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, το να μπορεί ο δανειολήπτης να πάρει το δάνειό του, ή να μπει σε μία ρύθμιση με κούρεμα, όλα αυτά έχουν μείνει πολύ πίσω», όπως υπογράμμισε.

Αποκάλυψε εξάλλου την απολύτως παράνομη πρακτική των fund να αυξάνουν τις δόσεις για δάνεια που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αφενός γιατί υπάρχει δικαστική απόφαση που τις προσδιορίζει και αφετέρου γιατί τα fund δεν είναι τράπεζες και δεν μπορούν να επικαλούνται τα τραπεζικά επιτόκια για να επιβάλλουν αυξήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων προβλέπει μια συγκεκριμένη τοκοφορία. Πρέπει να μην αποδεχθούν αυτή την αύξηση στις δόσεις. Πρέπει να κοιτάξουν οι δανειολήπτες που προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη και έχουν απόφαση που προσδιορίζει τη δόση, ποια τοκοφορία προσδιορίζει, άρα να μην επωμίζονται την σχεδόν διπλάσια δόση που τους λένε τα fund», τόνισε ο κ. Νικολακόπουλος. «Ο δανειολήπτης που πληρώνει τη δόση που έχει καθορίσει δικαστική απόφαση, είναι ακόμη πιο ενήμερος, άρα δικαιούται να μπει στην επιχορήγηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων, εφόσον έχει αποδεχθεί τέτοια αύξηση».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «πρέπει επιτέλους να προσβληθούν δικαστικά οι χρεώσεις που κάνουν τα fund, γιατί δεν είναι τράπεζες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζικά επιτόκια».

Ο κ. Νικολακόπουλος περιέγραψε ότι τα fund παίρνουν π.χ. ένα δάνειο που η τράπεζα είπε ότι έχει ονομαστική αξία 100.000 ευρώ δίνοντας π.χ. 3.000 ευρώ, χωρίς να το ελέγξουν και χωρίς να έχει "άμυνα» ο δανειολήπτης. Μετά αυξάνουν την τοκοφορία και κάνουν το δάνειο 150.000 ευρώ, χωρίς να δίνουν λογαριασμό στον δανειολήπτη για το πώς εξελίσσεται. Και το κράτος δεν παρεμβαίνει για να ελεγχθεί αυτό. Τα fund βασίζονται στο ότι πολλοί δανειολήπτες έχουν χάσει τις ανακοπές διαταγών πληρωμών, τις χρεώσεις από τις τράπεζες. Εξελίσσονται διογκωμένες οι απαιτήσεις που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει ο δανειολήπτης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητούν προκαταβολή 40.000-50.000 ευρώ για να εξετάσουν το αίτημα ρύθμισης/αναστολής πλειστηριασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρέθεσε μάλιστα ένα κραυγαλέο παράδειγμα κερδοσκοπίας και αναλγησίας, όπου γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, μιας συνταξιούχου 70 χρονών, την βγάζουν σε πλειστηριασμό για οφειλή 21.000 ευρώ. «Πόσο ζητούν για να σταματήσουν τον πλειστηριασμό; 24.600 ευρώ», όπως αποκάλυψε.

«Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν βλέπω κινητικότητα για να προστατευτούν οι δανειολήπτες. Και μιλάμε για τους καλόπιστους, αυτούς που έχουν πληρώσει πολλά λεφτά, όχι τους "μπαταχτσήδες", ούτε αυτούς που έχουν πληρώσει ένα ελάχιστο ποσοστό και πάνε να επωφεληθούν».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Τρελές αυξήσεις σε καύσιμα, αεροπορικά εισιτήρια και βασικά τρόφιμα για τον Μάιο ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ
Τσακίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»

Το πλοίο της Superfast Ferries θα κάνει ένα δεκαήμερο πέρασμα από το Βόρειο Αιγαίο
Το «Λευκά Όρη» σκαντζάρει το «Νήσος Σάμος»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023

Οι νησιωτικές επιχειρήσεις καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις έως τις 31 Ιουλίου για την κάλυψη μέρους του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων
Ανοίγει στις 7 Ιουλίου η πλατφόρμα για το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια

Στην πλατεία Οσίας Ξένης, πολίτες και Αλέξης Τσίπρας συζητούν ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας και τις αλλαγές που ζητά η κοινωνία
Η ΕΛΑΣ ανοίγει τον διάλογο με την κοινωνία στη Νίκαια
ΕΛΛΑΔΑ

Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού αποχώρησε από τη θέση του, ενώ το όνομά του φέρεται να αναφέρεται στην υπόθεση που βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.
Το σκάνδαλο των πολεοδομιών φέρνει την παραίτηση του Γιώργου Διδασκάλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο

Το «Ν» αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα μειωμένα ποσοστά της ανεργίας στα νησιά της Περιφέρειας
Μειώθηκαν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι στο Βόρειο Αιγαίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στο Φαναράκι Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου

Στο επίκεντρο ο προσήνεμος μώλος της Μύρινας, η αναβάθμιση της Λεωφόρου Δημοκρατίας και η πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Ηφαιστίας
Γεώργα και Μουτζούρης στο ίδιο τραπέζι για τα μεγάλα έργα της Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Μουτζούρης

Συναντήσεις για την Αυτοδιοίκηση, τα έργα υποδομής και την ενεργειακή μετάβαση
Στη Λήμνο ο Μουτζούρης
ΕΛΛΑΔΑ

Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 ανέδειξαν νέα ερευνητικά στοιχεία μετά τις εργασίες συντήρησης
Αγνωστα μυστικά αποκάλυψε η συντήρηση ιστορικών τεκμηρίων του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»

Η παράταξη της αντιπολίτευσης ζητά απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Καμπανάκι για αφθώδη πυρετό, πυροπροστασία και τουρισμό από τη «Νέα Δυναμική»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα

Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναδεικνύει μια διαφορετική ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων για το Βόρειο Αιγαίο
Λιγότερες ανισότητες αλλά και λιγότερα εισοδήματα