× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να απευθυνθούμε στο υπουργείο Παιδείας, Κύριε Βούλγαρη;»

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Συκαμνιάς, Ν. Βεμβέτσου επιμένει ότι «δεν πρέπει να κλείσει το σχολείο»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/3/2023

«Να απευθυνθούμε στο υπουργείο Παιδείας, Κύριε Βούλγαρη;»
Οι γονείς της Συκαμνιάς καταγγέλλουν ότι ακόμα δεν έχει επισκευαστεί το σχολείο από τις ζημιές

Μετά την ταλαιπωρία και τις περιπέτειες που έζησε τη φετινή σχολική χρονιά το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς, με την αποχώρηση με άδεια εκπαιδευτικών και στη συνέχεια με τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός του Ιανουαρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εξακολουθεί και ανησυχεί. Αρχικά κατήγγειλε η πρόεδρος του Συλλόγου, Νικολέτα Βεμβέτσου ότι δεν βρίσκεται κάποιος αρμόδιος για να επισκευαστεί άμεσα το σχολείο και να μην υπάρχουν κενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια απάντησε μέσω του «Ν» όπου έγινε η καταγγελία ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημήτρης Βούλγαρης, ότι είναι τέτοιο το σύστημα με τη δήλωση των κενών που δεν γίνεται να αναπληρώνονται άμεσα, εξηγώντας τα προβλήματα που ο νόμος έχει θεσπίσει για τα μονοθέσια σχολεία όπως αυτό του Δημοτικού Σχολείου Συκαμνιάς.
Στην απάντηση του κ. Βούλγαρη επανέρχεται με νέα ανακοίνωση- απάντηση η πρόεδρος του Συλλόγου, Νικολέτα Βεμβέτσου, η οποία αναφέρει αναλυτικά:
«Με αφορμή την απάντηση του κ. Βούλγαρη στην καταγγελία μας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:
Αρχικά το «ένα μας ξινίζει και το άλλο μας βρωμάει» αρμόζει στην περίπτωση που είμαστε αναποφάσιστοι για ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα, όχι για το που θα στεγαστούν και θα συνεχίσουν να φοιτούν τα παιδιά μας, προκειμένου να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους υπό τις ήδη άθλιες συνθήκες τις οποίες και αντιμετωπίζουν.
Ο Λεπέτυμνος ήταν μια λύση ανάγκης, στα πλαίσια του καλύτερου δυνατού από χιλιομετρικής άποψης, αλλά και εξυπηρέτησης όλων των χωριών των οποίων και εξυπηρετεί η σχολική μονάδα Συκαμιάς, η οποία και έμπρακτα στηρίχθηκε από την τοπική κοινότητα και συνεπώς μεταφερθήκαμε εκεί. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η απόφαση της ΔΠΕ να μεταφερθούμε στη σχολική μονάδα της Κάπης, δεν έγινε δεκτή από τους γονείς καθώς, αφενός υπάρχει η χιλιομετρική απόσταση, η κακή ποιότητα του οδοστρώματος καθώς και ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να κάνουν καθημερινά το δρομολόγιο οι μαθητές και αφετέρου, υπήρξαν προτάσεις κάτω από το τραπέζι και υποσχέσεις, για να το στεγαστούμε στην Κάπη και να λειτουργούμε αυτόνομα προσωρινά, με απώτερο σκοπό να απορροφηθούμε και να ενσωματωθούν οι μαθητές μας στην σχολική μονάδα της Κάπης. Και βέβαια η πείρα μας έχει δείξει, για την συγκεκριμένη περίπτωση πως ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Να σημειωθεί πως μετά τη δημιουργία της σχολικής μονάδας Κάπης και της συνένωσης των γύρω χωριών των οποίων και εξυπηρετεί, ήταν καθολικό ζήτημα προ 15 ετίας το γιατί δεν συμμετέχει η Σκαμιά σε αυτή τη συνένωση. Με κάθε ευκαιρία δε, πέφτει ως πρόταση η μεταφορά όλου του δυναμικού των μαθητών εκεί. Αλλά μάλλον είμαστε καχύποπτοι.

Όσον αφορά το κομμάτι των εκπαιδευτικών, ο κύριος Βούλγαρης παρέβλέψε να αναφέρει πως το σχολείο δεν ήταν από την αρχή της χρονιάς μόνοθέσιο και μετά από τις συνεχείς αναβολές, άδειες και άλλα απηύδησαν οι γονείς μεταφέροντας 2 παιδιά. Δεν είδαμε όμως να αναφερθεί και για τον αριθμό των εκπαιδευτικών στις αρχές της χρονιάς, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν καλύπτοντας κενά αριστερά - δεξιά, αλλά ούτε και στην προκειμένη περίπτωση που ήδη υπολειτουργούσαμε, λόγω της αναρρωτικής του ενός εκπαιδευτικού, που δεν μας έστειλε την εκπαιδευτικό που επέστρεψε από άδεια, η οποία και ήταν τοποθετημένη στο σχολείο της Συκαμιάς, αλλά τοποθετήθηκε μεταξύ δύο άλλων πιο κεντρικών σχολείων.
Με λίγα λόγια αυτό που εισπράττουμε σαν γονείς και αυτό που ακούμε, είναι το ότι αρχικά ειπώθηκε, δεν έχουμε εμείς καμία ευθύνη.

Άρα εφόσον του χρόνου, δεν επιλέξει κανένας εκπαιδευτικός να έρθει στο σχολείο εφ' όσον είναι εξ΄ολοκλήρου στο χέρι των εκπαιδευτικών, κατά τα λεγόμενα σας, τότε δεν θα λειτουργήσουμε καθόλου;
Τονίζετε πως το σχολείο της Συκαμίας είναι μονοθέσιο. Άρα ως προϊστάμενος έχετε γνώση, θεωρητικά της περιοχής η οποία και είναι δυσπρόσιτη αλλά και του ν.4574/2018 που σαφώς τοποθετεί το πλαίσιο, υπό το οποίο ένα σχολείο χαρακτηρίζετε ως δυσπρόσιτο, τις οποίες και πληρούμε επαρκώς. Οπότε γιατί δεν είμαστε χαρακτηρισμένη δυσπρόσιτη σχολική μονάδα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποποίηση των ευθυνών και κατ' επέκταση της υπαιτιότητας στη δεδομένη περίπτωση, είναι επακόλουθο; στα πλαίσια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, οπότε βάση λογικής πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα στο υπουργείο κ. Βούλγαρη;

Βεμβετσου Νικολέτα
Εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Συκαμιάς»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών στην Ιταλία

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus του Δημοτικού Σχολείου Σκοπέλου, πραγματοποιήθηκαν δύο κινητικότητες εκπαιδευτικών και μαθητών διάρκειας μίας εβδομάδας η κάθε μία
ΥΓΕΙΑ

Νέα σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Δύο νέα μηχανήματα ήδη εγκαταστάθηκαν στα χειρουργεία και γίνεται διαγωνισμός για την απόκτηση άλλων τριών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη διαπολιτισμική επικοινωνία

Το Σάββατο 1 Ιουνίου, στο Αντίβαρο στη Χίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξεκίνησαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συνεδρίου Hydromedit 2024

Με την συμμετοχή περισσότερων από 400 επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ο κύκλος του μαλλιού»

Κύκλος εργαστηρίων στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ώρα της επιλογής νέων μαθητών για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η διαδικασία σύμφωνα με ανακοίνωση του σχολείου θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Σεβίλλη στο 3ο γυμνάσιο Μυτιλήνης

Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με επίκεντρο την καινοτομία και το περιβάλλον
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

O Bαγγέλης Χριστοδούλου εκ νέου πρόεδρος Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Του έσπασε το αυτοκίνητο

Σύλληψη στην Καλλονή για πρόκληση φθορών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λήμνο

Προσποιήθηκαν υπάλληλο εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαίρεσαν 2.192 ευρώ
ΥΓΕΙΑ

Με λίγο σάλιο, μπορεί να σώσεις μια ζωή!

Με ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής η διήμερη δράση Δωρεάς Μυελού Οστών σε συνεργασία με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης