Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν φταίει… και το υπουργείο είναι μακριά!
Ο Δημήτρης Βούλγαρης προϊστάμενος της ΔΠΕ εξηγεί στο «Ν» γιατί το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς έχει σοβαρό πρόβλημα με τις ελλείψεις δασκάλων και απαντά στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 24/3/2023
Στην καταγγελία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Συκαμνιάς, Νικολέτας Βεμβέτσου ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αισθάνονται β’ κατηγορίας μαθητές και αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα με την έλλειψη δασκάλων απαντά ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λέσβου, Δημήτρης Βούλγαρης μέσω του «Ν».
Ο κ. Βούλγαρης αρχικά εξήγησε ότι όταν ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στο Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς, προτάθηκε τα παιδιά να μεταφερθούν στο Δημοτικό Σχολείο Κάπης, «αλλά το ένα τους ξίνιζε, το άλλο τους βρώμαγε και εν τέλει οι ίδιοι επέλεξαν να μεταφερθούν στο κτήριο του νηπιαγωγείου Λεπετύμνου, φοβούμενοι ότι θα κλείσει το σχολείο τους στη Συκαμνιά αν πήγαιναν στην Κάπη».
Σε σχέση με τις ελλείψεις των δασκάλων, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόνισε ότι «δεν έχουμε αποθήκη εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε δασκάλους όταν χρειαστεί να λείψει κάποιος με αναρρωτική άδεια». Ο κ. Βούλγαρης εξήγησε ότι το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς από την αρχή της σχολικής χρονιάς ταλαιπωρήθηκε: Τοποθετήθηκε δάσκαλος, ο οποίος στη συνέχεια πήρε αναρρωτική. Δηλώθηκε το κενό και έπειτα από ένα μήνα επέλεξε άλλη εκπαιδευτικός, η οποία στη συνέχεια έλαβε και εκείνη αναρρωτική.
Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βούλγαρης ανέφερε ότι δεν μπορεί να δηλωθεί το κενό, παρά έναν μήνα μετά, ότι οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν πού θα πάνε και ότι καθώς το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς είναι μονοθέσιο, δεν δικαιούται εκπαιδευτικό για τα αγγλικά. Πρόσθεσε ότι οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να μεταφέρουν τα παιδιά τους από ένα ολιγοθέσιο σχολείο σε ένα άλλο, αλλά η μεταφορά των παιδιών είναι δική τους ευθύνη.
Βάσει νόμου λοιπόν τα μονοθέσια σχολεία, όπως αυτό της Συκαμνιάς αφήνονται στη μοίρα τους και το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται πρόθυμο να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε τα παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου απομακρυσμένης περιοχής να χαίρουν της εκπαίδευσης που αναλογεί σε όλα τα παιδιά της χώρας.
Το μόνο «παρήγορο» είναι ότι ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης ζημιών του Δημοτικού Σχολείου. Όμως το ερώτημα των παιδιών στον επόμενο δάσκαλο που θα συναντήσουν θα παραμείνει: «Κύριε, μπορείτε να μας πείτε ότι δεν θα φύγετε;»…