× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με τη ΘΕΣΙΣ συναντήθηκε η Βάσω Χοχλάκα

Θέματα πολιτισμού και ερασιτεχνικού θεάτρου στην ατζέντα της υποψήφιας βουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/3/2023

Με τη ΘΕΣΙΣ συναντήθηκε η Βάσω Χοχλάκα
' χρόνος ανάγνωσης

Με τη ΘΕΣΙΣ ( Ένωση Θεατρικών - Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου ) συναντήθηκε η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Βάσω Χοχλάκα την Παρασκευή 24 Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσει ζητήματα που αφορούν στην ενασχόληση με το ερασιτεχνικό θέατρο και συνολικότερα, θέματα πολιτισμού.
Η κ. Χοχλάκα σημειώνει ότι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΘΕΣΙΣ - η οποία ιδρύθηκε το 2015 και εκπροσωπεί όλα τα θεατρικά σωματεία της Λέσβου - είναι η στέγασή της: «Το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν διαθέτει έδρα τον εμποδίζει να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση του. Στο πλαίσιο της συζήτησης αυτής, η κ. Βάσω Χοχλάκα ανέφερε πώς το 2010, με τη λήξη της θητείας της στον Δήμο Μυτιλήνης, είχε αφήσει ένα σχέδιο ούτως ώστε το κτίριο της παλιάς πυροσβεστικής που σήμερα καταρρέει και αποτελεί κίνδυνο για τους περιοίκους, να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο, εντός του οποίου θα μπορούσε σήμερα να στεγαστεί και η ΘΕΣΙΣ.
Μεταξύ των βασικών αιτημάτων της ΘΕΣΙΣ είναι να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση και παρουσίαση της δουλειάς των σωματείων στους χώρους πολιτισμού, καθώς και η δημιουργία ενός θερινού θεάτρου, όπως και ενός συνεδριακού κέντρου. Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι στο νησί μας, αφού τέτοιες ενέργειες αναμένεται να ανυψώσουν και τον τουρισμό.
Πέραν της δυνατής συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου μπορεί και πρέπει με οργανωμένο τρόπο δράσης να στηρίζει σε όλα τα επίπεδα τη δραστηριότητα των ερασιτεχνικών πολιτιστικών ομάδων, μπορούν να αναζητηθούν συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και άλλους φορείς, καθώς και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προκύψει ένα ουσιαστικό πολιτιστικό έργο που θα καταγράφει την ηθογραφία, την ιστορική μνήμη, την ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στον χρόνο.
Επιβάλλεται το Υπουργείο Πολιτισμού να στηρίζει και τα ερασιτεχνικά σωματεία και να έχουν πρόσβαση σε επιχορηγήσεις για δράσεις, παραστάσεις, φεστιβάλ ακόμη και για υλικοτεχνική υποδομή.
Το νησί της Σαπφούς, του Ελύτη, του Μυριβήλη και τόσων άλλων σπουδαίων δημιουργών δεν επιτρέπεται να μην επενδύει στον πολιτισμό, να μην δίνει κίνητρα και ώθηση στους ανθρώπους του να συμμετάσχουν σε ερασιτεχνικές πρωτοβουλίες. Ας μην επιτρέψουμε να μας αλώσει η πολιτιστική ένδεια.»
Όπως τόνισε η Βάσω Χοχλάκα, ενασχολούμενη και η ίδια με το ερασιτεχνικό θέατρο, «Οφείλει η πολιτεία οργανωμένα, συστηματικά κι ουσιαστικά να εισφέρει πολύπλευρη στήριξη στο ερασιτεχνικό θέατρο, σε όσους ανιδιοτελώς προσφέρουν ως εθελοντές κι υπηρετούν την ύψιστη αυτή τέχνη. Για να μπορούνε απερίσπαστοι να συνεχίσουν τη δημιουργική τους πορεία , αγγίζοντας το πνεύμα και τις ψυχές μας.
Αξίζει να κρατήσουμε τη φράση από το μήνυμα της Αιγύπτιας ηθοποιού Samiha Ayoub για τον φετινό εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου "Το θέατρο βασίζεται στην πραγματική ουσία της ανθρωπότητας, που είναι η ζωή. Έχουμε ανάγκη το φως της τέχνης για να αντιμετωπίσουμε τα σκοτάδια και να αφυπνίσουμε τη συνείδηση του κόσμου μιλώντας μόνο για ανθρωπιά και ειρήνη.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής