
Ο βουλευτής Λέσβου και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Στην ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, ο κ. Αθανασίου αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος στις διατάξεις του άρθρου 39 που αφορούν το κτηματολόγιο και επηρεάζουν άμεσα χιλιάδες ιδιοκτήτες σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα.
Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου κινούνται στο σωστό πλαίσιο, καθώς επιχειρούν να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων γεωτεμαχίων στις περιοχές που από το 2015 βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς διοικητικής διόρθωσης. Όπως επισήμανε, η Λέσβος, η Χίος και η Λευκάδα έχουν ταλαιπωρηθεί επί δεκαετίες από τις εκκρεμότητες του κτηματολογίου και η προτεινόμενη διάταξη μπορεί να δώσει ουσιαστικές λύσεις.
Τόνισε όμως ότι το ισχύον πλαίσιο αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες που είχαν ενταχθεί στα σχετικά ΦΕΚ του 1986 και του 2015 και είχαν υποβάλει αίτηση. Αντίθετα, ένα μεγάλο σύνολο γεωτεμαχίων, τα οποία είχαν δηλωθεί ως εσφαλμένα στην αρχική κτηματογράφηση, δεν συμπεριλήφθηκαν ποτέ στη διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Η εκτίμηση που παρουσίασε ο βουλευτής κάνει λόγο για περίπου 10.000 τέτοιες περιπτώσεις που συνεχίζουν να εμφανίζουν ανακριβή στοιχεία, δημιουργώντας αδυναμία μεταβιβάσεων, καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, συσσώρευση υποθέσεων στα κτηματολογικά γραφεία και αύξηση δικαστικών διενέξεων.
Ο κ. Αθανασίου ζήτησε τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης επαναπροσδιορισμού για όσους είχαν δηλώσει το σφάλμα κατά την αρχική κτηματογράφηση, προτείνοντας μια προθεσμία της τάξης των 60 έως 90 ημερών από την ψήφιση της διάταξης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα του κόστους των τεχνικών φακέλων, σημειώνοντας ότι οι πολίτες που έχουν ήδη καταθέσει τοπογραφικά διαγράμματα δεν θα πρέπει να επιβαρυνθούν ξανά. Πρότεινε λοιπόν η επεξεργασία των υπαρχόντων τοπογραφικών να γίνεται από τον φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου μέσω πιστοποιημένων μηχανικών χωρίς νέα οικονομική επιβάρυνση.
Συμπλήρωσε ότι το τρίτο εδάφιο του άρθρου 39, που προβλέπει εξουσιοδότηση στον φορέα για επίλυση ζητημάτων εφαρμογής, είναι σημαντικό και μπορεί να διευρύνει τη δυνατότητα αντιμετώπισης κάθε ασάφειας. Υπογράμμισε ότι με τις προτεινόμενες νομοτεχνικές βελτιώσεις αποκαθίστανται πραγματικές αδικίες, μειώνεται ο όγκος των δικαστικών διαφορών και ενισχύεται η αξιοπιστία του Κτηματολογίου.
Κλείνοντας, αναγνώρισε ότι η ιδανική λύση θα ήταν μια πλήρης νέα κτηματογράφηση των προβληματικών περιοχών, κάτι που σήμερα είναι δύσκολο λόγω κόστους και χρονοδιαγραμμάτων. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η διάταξη του άρθρου 39 αποτελεί ρεαλιστική και αναγκαία παρέμβαση, αρκεί να καλύψει όλους τους θιγόμενους ιδιοκτήτες σε Λέσβο, Χίο και Λευκάδα.
Δείτε εδώ όλη την τοποθέτηση του βουλευτή: