«Το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό»
Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου καλεί σε συμπαράσταση στους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ απεργούν ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του νέρου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2023

Με ανακοίνωση του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τον λαό της Λέσβου, να συμπαρασταθεί στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ με την συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ, την Δευτέρα 20 Μάρτη, στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς, που γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση, με το οποίο παραδίδονται με γρηγορότερους ρυθμούς νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως το νερό και η αποχέτευση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ.
«Η κυβέρνηση προωθεί την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων. Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Τα σπασμένα θα πληρώσει η λαϊκή οικογένεια, η οποία θα κληθεί να πληρώνει ακριβότερα και το νερό.
Καταγγέλλουμε τη χρόνια απαξίωση, από μεριάς των κυβερνήσεων, των υπηρεσιών ύδρευσης και των ΔΕΥΑ, με την υποχρηματοδότηση και τη μείωση του μόνιμου προσωπικού» τονίζει στο κάλεσμα του το ΠΕΚ.
Ακολούθως το ΠΕΚ σημειώνει πως είναι ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησής του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.
Επίσης τονίζει την πως οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση.
Τέλος η ανακοίνωση του ΠΕΚ αναφέρει: «Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.
Να ενισχυθεί ο αγώνας για πλήρη και σταθερή εργασία για το σύνολο του κλάδου, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων».