× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μεταφορικό Ισοδύναμο: Να σταματήσουν συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών»

Ερώτηση Μπουρνού στον υπουργό Ναυτιλίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/3/2023

«Μεταφορικό Ισοδύναμο: Να σταματήσουν συστηματικές και πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών»
' χρόνος ανάγνωσης

Επίκαιρη ερώτηση για τις συστηματικές, πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών του Μεταφορικού Ισοδύναμου κατέθεσε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην ερώτηση γίνεται λόγος για τη σημασία της πολιτικής του Μεταφορικού Ισοδύναμου, έργο του αείμνηστου Νεκτάριου Σαντορινιού, που εφαρμόζει τη συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της νησιωτικότητας, προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και αποκαθιστά την ισότητα και τις ευκαιρίες μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, όσον αφορά τα μεταφορικά κόστη για τους νησιώτες και τις επιχειρήσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση υπογραμμίζονται οι πολύμηνες και συστηματικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πληρωμές του Μεταφορικού Ισοδύναμου από την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μετά, καθυστερήσεις που εκτείνονται τόσο πολύ χρονικά, σε βάθος 8 και 10 μηνών, ενίοτε και παραπάνω, που παραπέμπουν σε εσκεμμένη πολιτική υπονόμευσης και απαξίωσης του μέτρου. Μάλιστα, το συνολικό ποσό που αναμένεται να καταβληθεί για το Μεταφορικό Ισοδύναμο φέτος είναι 90 εκατομμύρια ευρώ, εξαιρετικά μειωμένο σε σχέση με τα 156 εκατομμύρια που προβλέφθηκαν για το 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γ. Μπουρνούς, στην ερώτησή του, στέκεται και στο γεγονός ότι στην παρούσα συγκυρία εκτόξευσης των τιμών των αγαθών και του κόστους παραγωγής αγροτών, εμπόρων και άλλων επιχειρηματιών, ιδίως στη νησιωτική Ελλάδα, οι καθυστερήσεις πληρωμών έχουν σαν αποτέλεσμα να στερείται πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές οικονομίες των νησιών και να οξύνεται η δυσχέρεια των κατοίκων και των επιχειρήσεών τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ερωτάται για τα αίτια των καθυστερήσεων και για τις προθέσεις του σχετικά με τη διατήρηση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα και στα μεγαλύτερα νησιά του Αιγαίου.

Η επίκαιρη ερώτηση του Γ. Μπουρνού θα συζητηθεί στη Βουλή την Τετάρτη 22 Μαρτίου.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα