× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η κυβέρνηση, με το έτσι θέλω, ετοιμάζεται να δώσει το νερό σε ιδιώτες»

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΛ μαζί με συναδέλφούς τους από όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τη ψήφιση νομοσχεδίου που ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2023

«Η κυβέρνηση, με το έτσι θέλω, ετοιμάζεται να δώσει το νερό σε ιδιώτες»

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης της χώρας (ΔΕΥΑ) μεταξύ αυτών και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Λέσβου, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα με αυτοκινητοπορεία η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 11 το πρωί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος Ιππειώτης, αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε μεθόδευση της κυβέρνησης η οποία όπως σημειώνει θα βάλει χωροφύλακα στη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, τη σημερινή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια, (ΡΑΕ) την οποία θα μετονομάσει σε ΡΑΑΕΥ συμπεριλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Αυτό όπως σημειώνει ο Νίκος Ιππειώτης ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης σε όλη την Ελλάδα, με πρόσχημα αυτό που λέγεται ότι οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ δεν πραγματοποιούν σωστή και χρηστή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο  πολυνομοσχέδιο, για το έργο της, η νέα ΡΑΕ θα επιβαρύνει οικονομικά τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης εισπράττοντας ποσοστό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών τους και όχι επί των καθαρών κερδών τους. Και αυτό θα συμβαίνει ακόμη κι αν έχουν οικονομικές ζημιές, με χρήματα δηλαδή που θα επιβαρύνουν εν τέλει όλους τους χρήστες νερού. Άλλωστε, η ΡΑΑΕΥ θα προτείνει ακόμη και τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης και θα εγκρίνει τα τιμολόγια ελέγχοντας την «οικονομική αποδοτικότητα». Ο,τι ακριβώς έκανε και με την ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η νέα ρυθμιστική αρχή θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει συγχωνεύσεις υφιστάμενων ΔΕΥΑ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ΔΕΥΑ που λειτουργούν χωρίς προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Νίκος  Ιππειώτης σε σχέση με τις συγχωνεύσεις, στο Βόρειο Αιγαίο αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει ούτε και βιώσιμο αφού έχουμε δύο ΔΕΥΑ σε Λέσβο και Χίο και στα υπόλοιπα νησιά Υπηρεσίες Ύδρευσης.

Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε ο Νίκος  το πολυνομοσχέδιο για την Ρυθμιστική Αρχή, μπήκε σε διαβούλευση εν κρυπτώ την περίοδο της Αποκριάς και τώρα λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ετοιμάζονται προκλητικά να το φέρουν στη βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης σε νευραλγικούς τομείς του Δημοσίου τομέα τα είδαμε στην πράξη τις προηγούμενες ημέρες με τη σύγκρουση των δύο τρένων και τους 57 νεκρούς. Τώρα ετοιμάζονται να βάλουν ιδιώτες στη διαχείριση του νερού και πλέον κανείς δεν ξέρει αν οι πολίτες θα μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα και στις αυξήσεις έρχονται». 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πλοίων την Πρωτομαγιά

Δείτε εδώ πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα των πλοίων Διαγόρας και Νήσος Σάμος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΕΛΛΑΔΑ

31 κόμματα θα συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την συμμετοχή του κόμματος Σπαρτιάτες άλλων 14 κομμάτων. Δείτε εδώ όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές και όσα αποκλείστηκαν
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από το Χαλάνδρι στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

Εμαθαν για την ιστορία των παραλίων της Μ. Ασίας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Διήμερο πανηγύρι στη Λουτρόπολη Θερμής

Το πρόγραμμα εορτασμού του Αγίου Γεωργίου από τον Λαογραφικό Σύλλογο Λουτρόπολης Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές συζητούν με τον Χριστόφα

Συνάντηση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα με μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Θερμής