× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σπάμε τον κύκλο της ανισότητας, αναγνωρίζουμε τα σημάδια της έμφυλης βίας»

Η συντονίστρια του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ της Λέσβου, μιλά στο «Ν» για την έμφυλη βία στην οικογένεια και στην εργασία με αφορμή της εκδήλωση των Εκπαιδευτικών το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στο Επιμελητήριο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2023

«Σπάμε τον κύκλο της ανισότητας, αναγνωρίζουμε τα σημάδια της έμφυλης βίας»
' χρόνος ανάγνωσης

Για την έμφυλη ισότητα και την  έμφυλη βία στην οικογένεια και στην εργασία μίλησε στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» η κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ της Λέσβου Βιβιάνα Κούκου, με αφορμή την εκδήλωση που θα διοργανώνει   σήμερα Σάββατο 4 Μαρτίου  ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Η εκδήλωση με τίτλο «Με σύμμαχο το σχολείο σπάμε τον κύκλο της ανισότητας, στην εργασία στην οικογένεια, στην κοινωνία», θα πραγματοποιηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου στις 6.30 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ομιλήτριες θα είναι η Βιβιάνα Κούκου από τη ΔΙΟΤΙΜΑ καθώς και η Αναστασία Ζήση καθηγήτρια ψυχολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Μεταξύ άλλων η κ.Κούκου μίλησε για την προσφορά του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ το οποίο δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και τρεις δεκαετίες περίπου με στόχο την προώθηση δράσεων για την ισότητα και την στήριξη και ενημέρωση γυναικών που είτε είναι θύματα βίας και κακοποίησης είτε ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού  και χρειάζονται βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Λέσβο όπως είπε η κ.Κούκου η ΔΙΟΤΙΜΑ, με τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ υλοποιεί ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης των γυναικών προσφυγισσών  που διαμένουν στον Καρά Τεπέ.

Όπως ανέφερε  η κ.Κούκου η βία και η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες ωστόσο τα τελευταία χρόνια με την αφύπνιση της κοινωνίας  και την αντίδραση των γυναικείων οργανώσεων στα περιστατικά βίας, παρενόχλησης γυναικών και στις γυναικοκτονίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κλίμα έχει αλλάξει και τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ούτε αποδεκτά ούτε ανεκτά από την πλειοψηφία των ανθρώπων.

Από εκεί και πέρα, εξήγησε η κ. Κούκου ο εγκλεισμός της πανδημίας, επιδείνωσε σε πολλές περιπτώσεις την ενδοοικογενειακή βία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι για πολλές γυναίκες το πιο επικίνδυνο μέρος είναι το ίδιο τους το σπίτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε κάθε περίπτωση πάντως, σημείωσε υπάρχουν πολλές μορφές βίας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας μιας γυναίκας, σε επαγγελματικές, φιλικές, ερωτικές οικογενειακές σχέσεις τα σημάδια της οποίας αρκετές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς.

Στο πλαίσιο της ομιλίας στην εκδήλωση των εκπαιδευτικών, σημείωσε η κ. Κούκου θα αναφερθώ αναλυτικά σε όλες αυτές τις μορφές βίας καθώς και στα σημάδια – στοιχεία που σχετίζονται με τα περιστατικά αυτά.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Από τη μία Go Back και από την άλλη μυστικές συνεννοήσεις»

Κριτική της παράταξης του Πανάγου Κουφέλου προς τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης για διγλωσσία σε σχέση με το Υπουργείο Μετανάστευσης
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά σε αποθήκη στη Σκάλα Καλλονής

Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς σε διπλανά κτίρια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πόλος έλξης το Σίγρι και το Απολιθωμένο δάσος για Πανεπιστήμια του εξωτερικού

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου και του Πανεπιστημίου Qinhaiστο Απολιθωμένο Δάσος και τους Γεωτόπους της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ξανά σε λειτουργία η γεώτρηση που δίνει νερό στην Πηγή

Τοποθετήθηκαν φίλτρα και πλέον το νερό που είχε αυξημένα επίπεδα μετάλλων είναι απολύτως ασφαλές για χρήση και κατανάλωση
ΑΓΟΡΑ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποχαιρετά το καλοκαίρι

Νέο φθινοπωρινό ωράριο από την Τρίτη 2 Σεπετεμβρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στις δημόσιες τουαλέτες της Μυτιλήνης

Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στην Αγιάσο και τη Μόρια, ενώ έχει ξεκινήσει και το έργο επισκευής των δημόσιων τουαλετών στο Πλωμάρι
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Το Κίνημα Δημοκρατίας για την επίσκεψη Πλεύρη στη Λέσβο

«Το Δημόσιο ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς να λειτουργεί η δομή στα Μεγάλα Θέρμα»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Θανατηφόρο τροχαίο στην Ανεμώτια

Νεκρός 30χρονος από τη Φίλια, και τραυματίας ο 28χρονος συνεπιβάτης
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Όχι στη Βάστρια – Όχι στις φυλακές ψυχών»

Ηχηρό μήνυμα του ΚΚΕ από τη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ποδήλατο και Πανεπιστήμιο πάνε μαζί με τον Δήμο Μυτιλήνης

Ο νέος σταθμός στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στηρίζει την καθημερινότητα φοιτητών και προσωπικού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Παναγία η Βηματάρισσα εορτάζεται στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 31 Αυγούστου