× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;

Ψυχολογικές Προσεγγίσεις-Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΝΤΑΓΛΑΡΑΚΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/11/2019

Ψυχογενής ή Νευρική Ανορεξία: Πώς ξεκινά και πώς διατηρείται; Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε ένα ανορεκτικό άτομο;
' χρόνος ανάγνωσης

Μερικές φορές, ακούμε ορισμένους ανθρώπους (κυρίως νεαρές γυναίκες) να παραπονιούνται ότι το σώμα τους είναι απαίσιο, ότι αν φάνε κάποια συγκεκριμένη τροφή δεν θα αρέσουν σε κανέναν, ότι οι άλλοι τους θέλουν χοντρούς επειδή τους ζηλεύουν, ότι αν είναι αδύνατοι / αδύνατες θα δείξουν πραγματικά τι αξίζουν, ότι αν υπερβούν ορισμένα κιλά δεν θα μπορέσουν να τα χάσουν κ.α.

Τα άτομα αυτά είναι πιθανόν να υποφέρουν από «ψυχογενή ανορεξία» και να ακολουθούν αυστηρές δίαιτες, να παραλείπουν γεύματα, να γυμνάζονται συχνά και εντατικά, να καταφεύγουν στον αυτοπροκαλούμενο εμετό και να χρησιμοποιούν καθαρτικά και διουρητικά για την απώλεια σωματικού βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνήθως, απομονώνονται από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον και αποφεύγουν τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες που έχουν σχέση με το φαγητό. Το άγχος που τα διακατέχει για το σωματικό τους βάρος επίσης, είναι τόσο μεγάλο με αποτέλεσμα να ασχολούνται μόνο με αυτό, γιατί πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας τομέας τον οποίο μπορούν να ελέγξούν ευκολότερα. Επιπλέον, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθουν ότι δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο σε πολλά πράγματα στη ζωή τους.

Όλες αυτές οι πεποιθήσεις τους ενισχύονται δυστυχώς, από τα πρότυπα της δυτικής κοινωνίας, τα οποία δίνουν περίσσια σημασία στο πολύ αδύνατο σώμα και επιδοκιμάζουν συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με εξαντλητικές δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος, εντατική γυμναστική κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι αν πάρει βάρος δεν θα τον αγαπάει κανείς, ότι θα τον κοιτούν όλοι και δεν θα αρέσει σε κανέναν ή ότι είναι ανίκανος /η, αναγάγει την αυστηρή δίαιτα σε αυτοσκοπό και αρχή της ύπαρξής του.

Πώς μπορεί λοιπόν κάποιος να βοηθήσει ένα άτομο που δείχνει να έχει καθηλωθεί σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και υποφέρει από αυτές;
.
• Καταρχήν να συμπεριφέρεται με ευγένεια και ηρεμία. Τα άτομα με ανορεξία φοβούνται την κριτική και την απόρριψη.
• Να αποφεύγει να μιλά για θέματα διατροφής και βάρους. Είναι καλύτερα να τα αφήσει στον θεραπευτή του ατόμου αυτά τα ζητήματα.
• Να αποφεύγει σχόλια για το βάρος ή την εμφάνιση του ατόμου. Να επικεντρώνεται σε θέματα υγείας και το πώς θα αλλάξει η ζωή του αυτό το άτομο, αν ζητήσει βοήθεια σε σχέση με την κούραση, το άγχος και τα συναισθήματα που βιώνει.
• Να δίνει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας κανονικής ζωής.
• Καλό είναι να υπάρχουν σταθερές ώρες φαγητού και να μη γίνονται συζητήσεις για την θερμιδική αξία των γευμάτων.

Τι είναι καλό να αποφεύγει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Να κατασκοπεύει ή να ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε σχέση με το φαγητό.
• Να το κριτικάρει και να το κατηγορεί για το πρόβλημά του.
• Να προσπαθεί να το πείσει ότι δεν είναι παχύ.
• Να κάνεις συζητήσεις για το βάρος, τις θερμίδες και το φαγητό.
• Να του λέει ότι είναι πολύ αδύνατο.
• Να του λέει ότι πήρε βάρος, έστω κι αν το θεωρεί ενθαρρυντικό.
• Να αναλάβει την ευθύνη των προβλημάτων του ατόμου που αντιμετωπίζει θέμα με την ανορεξία.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ανορεξία χρειάζονται χρόνο και βοήθεια για να αντιμετωπίσουν την κατάστασή τους. Εξάλλου, οι προσπάθειες κάποιου να πείσει τον άλλο ότι χρειάζεται να πάρει βάρος γιατί είναι πολύ αδύνατος / η και να κάνει δυσμενή σχόλια για την εμφάνισή του γενικά, πέφτουν στο «κενό». Είναι προτιμότερο για κάποιον να δώσει έμφαση στα πλεονεκτήματα μιας «κανονικής ζωής» και να ενθαρρύνει το άτομο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανορεξία να αναζητήσει τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

*Ο Ηλίας Νταγλαράκης είναι Ψυχολόγος Απόφοιτος Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Κλινική Γνωσιακή Ψυχολογία

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Δεινοθήρια, Αλιγάτορες και Σεκόιες από το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου!

Ιούλιος 2025 : Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 10:00 – 12:00
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου κατασκήνωσαν στο Μάναγρο της Χίου

Στη σκιά των δέντρων και δίπλα στο κύμα, γεννιούνται οι καλύτερες ιστορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Στραβίνσκι! Tο καλοκαίρι της Λέσβου με φόντο το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Για όλο το πρόγραμμα μιλούν στο «Ν» η Λητώ Ντάκου με τον Δήμο Αβδελιώδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Animato ανοίγει το Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μια συναυλία αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη από τις χορωδίες της Μυτιλήνης και τον Κώστα Μακεδόνα
ΓΕΥΣΗ

Παστές σαρδέλες: Πώς φτιάχνεται το «σούσι» της Λέσβου

Η συνταγή της γιαγιάς Μυρσινούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στη «Λίμνη» της Ερεσού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ