Ελαιόλαδο: Κατενάτσιο από τους εμπόρους
Μικρή υποχώρηση των τιμών καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 28/1/2023

Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου τα εξτρίσιμα Ελληνικά ελαιόλαδα πωλούνται από τους παραγωγούς από 5,20 ως 5,60 ευρώ ανά κιλό. Στην Κρήτη η τιμή παραγωγού φθάνει μέχρι τα 5,20 ευρώ ανά κιλό. Οι υψηλότερες τιμές παραγωγού καταγράφονται, για ακόμη μια εβδομάδα, στην Λακωνία και φθάνουν ως τα 5,60 ευρώ ανά κιλό. Ωστόσο οι προαναφερόμενες τιμές αφορούν την αφρόκρεμα των Ελληνικών έξτρα παρθένων ελληνικών ελαιολάδων. Πίσω από αυτές τις τιμές υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων της Κρήτης που αγοράζει το ελαιόλαδο σε τιμές από 4,60 ως 5,00 ευρώ ανά κιλό. Ίδια είναι η εικόνα και σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.
Στην Ισπανία, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, οι μέσες τιμές χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο υποχώρησαν στα 5,26 ευρώ ανά κιλό, για τα παρθένα στα 4,89 ευρώ και για τον βιομηχανικό άσσο στα 4,635 ευρώ. Η μέση τιμή χονδρικής του Ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου την τελευταία εβδομάδα υποχώρησε κατά 3,43%, του παρθένου κατά 1,47% και του βιομηχανικού άσσου κατά 1,71%.
Η ανοδική τάση των τιμών που είχε καταγραφεί την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έχει αναστραφεί σε καθοδική. Οι χονδρέμποροι και οι τυποποιητές ελαιολάδου έχουν μειώσει δραστικά τις ποσότητες που αγοράζουν και πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Πρόκειται για την κλασσική τακτική καθυστέρησης που ακολουθούν όταν οι τιμές φεύγουν πάνω από τα επιθυμητά επίπεδα για τους ίδιους.
Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις σε πολλές περιοχές της Ισπανίας αναφέρουν ότι η παραγωγή ελαιολάδου θα κυμανθεί κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Όμως, οι τυποποιητές, περιμένουν υπομονετικά, να δουν τις αντιδράσεις των καταναλωτών, στις αυξήσεις των λιανικών του Δεκεμβρίου και στην συνέχεια να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των εμπορικών πολιτικών τους. Έτσι προχωρούν σε επιλεκτικές αγορές ποσοτήτων τακτική που πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι να μειωθούν δραστικά τα αποθέματα τους.
Η τακτική των εμπόρων και των τυποποιητών είναι πολύ συνηθισμένη και ακολουθείται επί πολλές δεκαετίες. Με μια διαφορά οι επιπτώσεις της παρατεταμένης ξηρασίας του καλοκαιριού του 2022 δεν θα ξεπεραστούν σε ένα χρόνο. Η καταπόνηση των δέντρων ιδιαίτερα στους ξερικούς ελαιώνες είναι πολύ μεγάλη και δεν πρόκειται να τους επιτρέψει την γρήγορη επιστροφή τους σε παραγωγική κατάσταση. Κοντολογίς θεωρούμε πως θα έχουμε μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και την περίοδο 2023 – 2024 σε πολλές ελαιοπαραγωγικές χώρες της Μεσογείου.