× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σήμερα η δίκη των 24 κατηγορουμένων για κατασκοπεία

Τι δήλωσε για τη σημερινή δίκη στο «Ν» η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Σάρα Μαρτίνι και ο κατηγορούμενος διασώστης Σον Μπίντερ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/1/2023

Σήμερα η δίκη των 24 κατηγορουμένων για κατασκοπεία

Σήμερα ξεκινάστο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η μεγάλη υπόθεση με 24 κατηγορούμενους, Έλληνες και ξένους για «κατασκοπεία από κοινού κατ’ εξακολούθηση, πλαστογραφία, παράνομη χρήση ραδιοσυχνοτήτων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωση που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων».

Η Διεθνής Αμνηστία βρίσκεται στο πλευρό εθελοντών διασωστών, του 28χρονου Γερμανού διασώστη δύτη, Σον Μπίντερ, ένας από τους κατηγορούμενους και της Σύριας Σάρα Μαρντίνι, επίσης κατηγορούμενη, αλλά με απαγόρευση εισόδου στη χώρα και απόρριψη για 8η φορά του αιτήματός της να παραστεί στη δίκη της.

Τι είπε η διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Γλυκερία Αράπη ΣΤΟ ΝΗΣΙ 99 FM και τον Θράσο Αβραάμ, χτες Δευτέρα:

Η Σάρα Μαρτίνι είχε φτάσει με την αδερφή της Γιούσρα στη Λέσβο τον Αύγουστο το 2015, καταφέρνοντας να σώσουν οι δυο τους πάνω από 10 ανθρώπους που επέβαιναν στη βάρκα. Μετά τη διαμονή της στον καταυλισμό της Μόριας και το ταξίδι της στην Ευρώπη (δείτε εδώ την ολυμπιακή νίκη της), η Σάρα επέστρεψε ως εθελόντρια σε μια ελληνική ΜΚΟ που είχε καλές σχέσεις με τις Αρχές, όπως λέει, την ERCI το 2018. Εκεί γνώρισε τον Σον Μπίτερ, Γερμανό δύτη διασώστη που επίσης ήρθε να δουλέψει εθελοντικά. Και οι δυο τους, μας είπε ο Μπίντερ σε συνάντευξή του στα τέλη του 2021 είχαν καλές σχέσεις με τις Αρχές. «Είχα εκπαιδευτεί ως διασώστης και σπούδασα ευρωπαϊκή πολιτική. Ήθελα να είμαι εθελοντής σε μια ελληνική οργάνωση που είχε καλή σχέση με το Λιμενικό. Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά περιστατικό όπου σε ένα σκάφος δεν γνώριζαν τη διαδικασία της ανάνηψης και τους βοηθήσαμε, συμπληρώνοντας τα κενά», μας λέει.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, ενώ ο Σον Μπίντερ βρίσκονταν σε αναμονή για περιστατικό διάσωσης στην περιοχή της Κάτιας μετά την Κράτηγο, αστυνομικοί τους προσέγγισαν και τους μετέφεραν στην αστυνομία όπου έμειναν ένα βράδυ. «Άνοιξαν τα σπίτια μας, έψαχναν ακόμα και για ναρκωτικά μέσα στο αλεύρι, πήραν τα κινητά μας και τους υπολογιστές μας. Επειτα από δύο νύχτες στο κρατητήριο μας άφησαν και συνεχίσαμε τις διασώσεις κανονικά, και σε συνεργασία με τις αρχές» εξηγεί.

Τον Αύγουστο του 2018, «ενώ η Σάρα ετοιμάζονταν να πάει στο Πανεπιστήμιό της στο Βερολίνο από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, την σταμάτησε η αστυνομία, της έβαλαν χειροπέδες, με κάλεσαν κι εμένα και μας κράτησαν τρεις μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018», προσθέτει.

Ο Σον Μπίντερ καταλήγει: «Χωρίς αποδείξεις, απειλούμαστε με έως και 25 χρόνια φυλάκιση. Θεωρούμε ότι γίνεται προσπάθεια ποινικοποίησης της ανθρωπιστικής δράσης, γιατί σε 13 χώρες της ΕΕ, σε 50 περιπτώσεις, 80 άνθρωποι κατηγορούνται με τον ίδιο τρόπο».

Ο Γ. Κοσμόπουλος από τη Δ. Α αναφέρει: «Θα αποδειχτεί στο Δικαστήριο ότι η υπόθεση είναι φάρσα. Δύο νέοι άνθρωποι ήρθαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, αλλά και τους Λιμενικούς και τις Αρχές και βρέθηκαν κατηγορούμενοι, κρατήθηκαν τρεις μήνες στη φυλακή και κινδυνεύουν με φυλάκιση 25 χρόνων».

Η αστυνομία

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου με ανακοίνωσή της τον Σεπτέμβριο του 2018 αναφέρονταν «σε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη του 2015 στη Μυτιλήνη, καθώς και ότι η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά πόσα, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από αρμόδιες αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της». 

Δείτε τι μας είχε πει ο Σον Μπίντερ τον Νοέμβριο του 2021 για τη σημερινή δίκη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

65 σχολικοί ποιητές και ποιήτριες στον διαγωνισμό του πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης

Συμμετείχαν από τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Δημοτικό Σχολείο Συκαμνιάς «κλείνει» και ουδείς ευθύνεται!

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Νικολέτα Βεμβέτσου εξηγεί στο «Ν» τα αδιάκοπα εμπόδια που συναντούν 12 μαθητές και μαθήτριες που μένουν κάθε λίγο χωρίς δάσκαλο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τρεις Τούρκοι... με περίστροφο ανοικτά της Θερμής

Συνελήφθησαν, δικάστηκαν καταδικάστηκαν και απελαύνονται
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνέλευση στο Πλωμάρι

Για την επαναλειτουργία του πυροσβεστικού κλιμακίου της περιοχής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κατάσχεση αλιευμάτων στη Μυτιλήνη

Κατασχέθηκαν 117 κιλά χταπόδια τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς παραστατικά διακίνησης και χωρίς να πληρούν τους όρους περί ιχνηλασιμότητας
ΒΙΒΛΙΟ

Ιδρύθηκε Ένωση Λογοτεχνών Αιγαίου

Με έδρα την Καλλονή και έμβλημα τη Σαπφώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παγκόσμια ημέρα νερού...με ιδιωτικοποίηση προ των πυλών

Ανακοίνωση του Συλλόγου ΔΕΥΑ Λέσβου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η κοινωνία της μέλισσας» στο 4ο δημοτικό σχολείο Μυτιλήνης

Τα παιδιά φόρεσαν τη στολή του μελισσοκόμου, δοκίμασαν μέλι, μύρισαν το κερί και άγγιξαν την πρόπολη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν συμμετέχουμε και δεν συναινούμε στη φάρσα της επανάληψης»

Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Σικελία για μουσική συνάντηση μαθητές του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121
ΥΓΕΙΑ

Οι έξι ήρωες του Αιμοδυναμικού της Μυτιλήνης

Τιμητική εκδήλωση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σε 18 μήνες πραγματοποίησαν συνολικά 400 στεφανιογραφίες, 100 αγγειοπλαστικές και άλλες σημαντικές επεμβάσεις που έσωσαν ζωές
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μαχαιρώματα στη Γέρα

Συνελήφθη άνδρας στην περιοχή του Πλωμαρίο, ο οποίος την Κυριακή τραυμάτισε με μαχαίρι κάτοικο της Γέρας