ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Έρχεται δύσκολος χειμώνας με κοκτέιλ ιώσεων και έλλειψη φαρμάκων
«Το φάρμακο είναι δημόσιο αγαθό όμως αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα» δηλώνει ο παθολόγος Γιάννης Ζερδελής, ο οποίος εφιστά την προσοχή στις ιώσεις που είναι σε έξαρση
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/1/2023

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κορύφωση του κύματος ιώσεων που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα και η επιστημονική κοινότητα είναι σε επαγρύπνηση κυρίως για τα περιστατικά που αφορούν τη συνύπαρξη δύο ή ακόμη και τριών ιώσεων στον ίδιο οργανισμό.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο παθολόγος Γιάννης Ζερδελής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ήδη στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί κρούσματα ταυτόχρονης λοίμωξης ενώ όπως είπε οι γιατροί διαθέτουν ένα ειδικό τεστ το οποίο δείχνει αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από κορονοϊό και γρίπη ταυτόχρονα.
«Εδώ στη Λέσβο δεν έχουμε δει ακόμη συνύπαρξη ιών ωστόσο στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου εφαρμόζεται ένα πρωτοπόρο τετραπλό τεστ έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα συνύπαρξης με διαφορετικούς συνδυασμούς ιών.
Η βαρύτητα των συμπτωμάτων σε μια περίπτωση ταυτόχρονης λοίμωξης είναι πολύ πιο σοβαρή συγκριτικά με τη λοίμωξη από έναν μόνο ιό. Χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο μεταφέρονται στα νοσοκομεία ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά που διατηρούν οι αμερικανικές υπηρεσίες καταγράφεται αύξηση 15% των θανάτων».
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ. Ζερδελής έχουμε και μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού η οποία ξεκίνησε από την Κίνα μεταδίδεται ακόμη πιο εύκολα σε σχέση με τους προηγούμενους τύπους ενώ φέτος πρόσθεσε υπάρχουν και πάρα πολλά κρούσματα γρίπης.
«Δυστυχώς φέτος έχουμε πολύ μικρό αριθμό εμβολιασμών γρίπης πανελλαδικά γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από το συγκεκριμένο ιό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά συμπτώματα στον οργανισμό, όπως, διάρροιες, περικαρδίτιδες, μυοκαρδίτιδες κ.λπ.
Ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού άνω των 60 ή έχουν υποκείμενα νοσήματα καλό θα είναι να εμβολιασθούν αν δεν το έχουν κάνει ήδη για τη γρίπη και τον κορονοϊό. Από εκεί και πέρα καλό θα είναι να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό ή να χρησιμοποιούν μάσκα όταν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο».
«Σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει αναφέρει ο Γιάννης Ζερδελής και εμφανίσει έντονα συμπτώματα είναι καλό να έρθει άμεσα σε επαφή με το γιατρό του για να λάβει οδηγίες και αντιική αγωγή εφόσον βέβαια κριθεί απαραίτητο. Εάν πάλι τα συμπτώματα είναι ήπια η αγωγή που συνιστάται είναι απλά αντιπυρετικά και παυσίπονα, ξεκούραση και φυσικά περιορισμός στο σπίτι για να μην υπάρχει διασπορά του ιού και αύξηση των κρουσμάτων».
Σχολιάζοντας σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Ζερδελής της ελλείψεις φαρμάκων που έχουν παρουσιαστεί τελευταία και προβληματίζουν ιδιαίτερα φαρμακοποιούς, γιατρούς και Υπουργείο Υγείας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως όλα αυτά συμβαίνουν επειδή το φάρμακο από δημόσιο αγαθό που θα έπρεπε να είναι έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα.
«Θεωρώ ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από το Υπουργείο είναι ανόητα, διότι η αύξηση στην τιμή των φαρμάκων δεν αίρει την αναγκαιότητα και τη ζήτησή του. Δυστυχώς οι ελλείψεις αυτή την περίοδο εντοπίζονται και σε σκευάσματα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων. Για παράδειγμα σε μεγάλη πόλη της Ελλάδας υπάρχει έλλειψη Tamiflu που είναι για την γρίπη και μάλιστα γιατροί και ασθενείς ψάχνουν το συγκεκριμένο φάρμακο σε άλλες περιοχές της χώρας».