ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Ο διεθνούς φήμης Γάλλος JR μεταμόρφωσε τον Καρά Τεπέ για τα προσφυγόπουλα
Το ΚΥΤ άνοιξε τις πύλες του σε καταξιωμένους επαγγελματίες και με στήριξη της Υπατης Αρμοστείας φιλοξένησε κινούμενη γκαλερί που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/12/2022
Χρειάστηκαν πολλά 24ωρα, ώστε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου στον Καρά Τεπέ να μεταμορφωθεί για μία ημέρα σε χώρο έκθεσης… εν κινήσει. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να περιγράψει αυτό που έγινε την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου, με εκατοντάδες χέρια και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους…
Οι δρόμοι του καταυλισμού μετατράπηκαν σε κινούμενη γκαλερί, με δρώμενα, χορούς, και το κυριότερο φιλοξένησαν τεράστια πανιά που άνοιξαν και κρατήθηκαν με τη μορφή λιτανείας από προσφυγόπουλα, πρόσφυγες, προσφύγισσες και την ομάδα «ειδικής κρούσης» του διεθνούς φήμης φωτογράφου JR.
Απεικόνιζαν τα μάτια ενός παιδιού, του Μοϊς, που πηγαίνει σε σχολείο της Λέσβου και μένει στον καταυλισμό, αλλά και ολόκληρη τη φιγούρα ενός κοριτσιού, που πριν από λίγες έφυγε με τους γονείς της με άσυλο. Τα όσα είδαμε να περνούν μπροστά από τα μάτια μας είναι πολύ δύσκολο να τα περιγράψουμε, όμως οι φωτογραφίες και τα βίντεο της ομάδας του JR με drones και τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό κάνουν ήδη τον γύρο του κόσμου.
Η θερμοκρασία αρκετά χαμηλή την περασμένη Τρίτη και οι άνεμοι ισχυροί, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται όλο και περισσότερο η έκθεση που έγινε εν κινήσει, κόντρα στην κακοκαιρία. Αρχικά έγινε ένα μεγάλο πικνίκ για τα προσφυγόπουλα με κεράσματα από την ομάδα του JR: ζεστή σοκολάτα και μπισκότα για κάθε παιδί, καθισμένα όλα γύρω από τα «μάτια» του Μοϊς. Ακολούθησε χορός, γέλια και δώρα στα παιδιά. Στη συνέχεια έγινε μία μεγάλη «λιτανεία» με τη φιγούρα του κοριτσιού, με τον αέρα να παρασύρει παιδιά και μεγάλους που κρατούσαν με όλη τους τη δύναμη τα πανιά, για να μη φύγουν όλοι μαζί από τον αέρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα δύο παιδιά είχαν φωτογραφηθεί με τον φακό του Ηλία Μάρκου πριν από ένα μήνα. Στη συνέχεια εκτυπώθηκαν σε τεράστια πανιά και έφτασαν την περασμένη Δευτέρα για να παραδοθούν στον καταυλισμό για το δρώμενο.
Με τη στήριξη της Υπατης Αρμοστείας στην έκθεση, και τις απαιτούμενες άδειες από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, εργαζόμενοι του ΚΥΤ αφιερώθηκαν στο project για ένα μήνα, ώστε να υλοποιηθεί μέσα σε μια ημέρα.
Ο Γάλλος Καλλιτέχνης JR ξεκίνησε το 2022 ένα έργο που αφορά αποκλειστικά πρόσφυγες και περιλαμβάνει τεράστιες πομπές μέσα σε προσφυγικούς καταυλισμούς του κόσμου, παρουσιάζοντας μικρά παιδιά που χαμογελούν και τρέχουν προς το μέλλον τους.
Η πρώτη ανάλογη «λιτανεία» έγινε στην Ουκρανία την πρώτη εβδομάδα του πολέμου, όπου απεικονίζονταν η Valeriia, μια μικρή προσφύγισσα που μόλις είχε περάσει τα σύνορα. Κοιτούσε χαμογελώντας στον ουρανό ενάντια στους βομβαρδισμούς.
Στη συνέχεια η ομάδα του JR μετέβη στον προσφυγικό καταυλισμό στη Ρουάντα, ακολούθησε η Μαυριτανία, αυτή την εβδομάδα η Λέσβος και έπεται η Κολομβία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το «JR» είναι ψευδώνυμο και σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητα του καλλιτέχνη που φαίνεται πάντα με ένα καπέλο και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου. Έχει σχεδόν 2 εκατ. ακολούθους η σελίδα του στο instagram και έχει γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό TIME. Προχωρά σε ανάλογα πρότζεκτ με διαφορετικά μηνύματα, ενάντια στους καταπιεσμένους όπου γης. Εχει εκθέσει στο Λούβρο και στη Νέα Υόρκη, έχει γκαλερί και δεν σταματά ποτέ, έχοντας στην ομάδα του επαγγελματίες του είδους που «ψήνονται» γι’ αυτά τα ταξίδια και έχουν συμμετάσχει σε παραγωγές ταινιών σε όλο τον κόσμο.
Ιδιαίτερα η ομάδα ευχαρίστησε τον διοικητή του ΚΥΤ, Δημήτρη Καντεμνίδη, ώστε να μπορέσει όλος ο κόσμος να μάθει για τα παιδιά που περνούν σύνορα, φτάνουν στη Λέσβο και θέλουν να ατενίσουν ένα μέλλον που τους αξίζει.