× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελεύθεροι έπειτα από... τρία χρόνια στη φυλακή

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αθώωσε τον έναν από τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί σε 100 χρόνια φυλακής και απάλλαξε τον δεύτερο από μία κατηγορία- Θα γνωρίσει τον γιο του 2,5 χρόνια μετά τη γέννησή του

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/12/2022

Ελεύθεροι έπειτα από... τρία χρόνια στη φυλακή
Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

Η 10χρονη Ζάχρα επιτέλους δακρύζει από χαρά που σε λίγες ημέρες θα δει τον μπαμπά της, Αμίρ Ζαχίρι χωρίς χειροπέδες, όπως τον είχε δει τον Μάρτιο του 2020 όταν ταξίδευαν μαζί με τη μητέρα της, έγκυο έξι μηνών στον αδερφό της. 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου που εδρεύει στη Μυτιλήνη κατόρθωσε το απόγευμα της Πέμπτης, έπειτα από χρονοβόρες υποθέσεις την ίδια μέρα να δικάσει την υπόθεση που έφερε δύο Ευρωβουλευτές και δεκάδες αλληλέγγυους και δημοσιογράφους από την Ευρώπη για δεύτερη φορά στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 4 το απόγευμα ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Αμίρ Ζαχίρι και του Ακίφ Ραζούλι, των δυο Αφγανών αιτούντων ασύλου, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» σε 50 χρόνια φυλακή έκαστος, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Οι δύο πρόσφυγες είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι, διά πλωτού μέσου και από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και κατά συρροή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ακίφ Ραζούλι και με τη σύμφωνη πρόταση εισαγγελέα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Ο Αμίρ Ζαχίρι, πατέρας δύο παιδιών, κρίθηκε ένοχος σε δεύτερο βαθμό ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τη Λέσβο έγινε κυβερνήτης του φουσκωτού και καταδικάστηκε ως διακινητής ξεχωριστά για δύο χρόνια φυλακής για κάθε επιβαίνοντα στο σκάφος (εκτιμώνται 24 πρόσφυγες). Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου. Η ποινή κάθειρξης ορίστηκε στα 8 χρόνια, και δεδομένου ότι εκτίει ποινή από τον Μάρτιο του 2020 σε δύο φυλακές, της καλής διαγωγής του, της συμμετοχής του σε σεμινάρια, εθελοντική εργασία κ. ά σε λίγες ημέρες θα αφεθεί ελεύθερος. 

Αλγεινή εντύπωση για άλλη μια φορά προκάλεσε η απουσία του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας, λιμενικού υπαλλήλου που δεν παρέστη ούτε στον πρώτο βαθμό της εκδίκασης, ούτε στις αναβολές που ελήφθησαν λόγω του ότι δεν παρέστη, ούτε σήμερα, παρότι έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος του Εφετείου με τη συνδρομή της εισαγγελίας έκανε ό,τι μπορούσε για να καταθέσει στην ακροαματική διαδικασία, καθώς υπήρχαν ασάφειες στους ισχυρισμούς του.

Οι δύο πρόσφυγες έφυγαν από το Αφγανιστάν, ο ένας με την οικογένειά του, λόγω διώξεων από τους Ταλιμπάν. Οπως ανέφεραν στην απολογία τους, μπήκαν σε μία λέμβο από την Τουρκία και βρέθηκαν στα Τσόνια, παραλία της Λέσβου, τον Μάρτιο του 2020. Ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα, και ο ένας από τους δύο φέρεται να ανέλαβε το πηδάλιο κάποια στιγμή, έχοντας μαζί του την 7χρονη κόρη του και την έγκυο σύζυγό του, και γι αυτό τον λόγο κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ένοχος- κάτι που σχολίασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Προβλημάτισε επίσης για άλλη μια φορά το σοβαρό ζήτημα διερμηνείας όταν καταθέτουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών έδωσαν ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Στέλιος Κούλογλου από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που είχε ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια ζητώντας μια δίκαιη δίκη και είχε διοργανώσει συναυλία αλληλεγγύης τον περασμένο Απρίλιο στο Πανελλήνιον. Ο Στ. Κούλογλου στην κατάθεσή του επεσήμανε ότι οι δύο πρόσφυγες έχουν περάσει 2,5 χρόνια στις φυλακές χωρίς να έχουν κάνει τίποτα και πρωτόδικα καταδικάστηκαν σε 100 χρόνια φυλακής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επεσήμαναν τις ασάφειες του κατηγορητηρίου και κυρίως του λιμενικού, μάρτυρα που απουσίαζε. Επρόκειτο για τους Δημήτρη Χούλη, Αλέξανδρο Γεωργούλη, Βίκυ Αγγελίδου, Βασίλη Ψώμο και Νταηλιάνου Νατάσα. Ο Σαμιώτης δικηγόρος, Δημήτρης Χούλης, μίλησε γι' αυτή την εμπειρία «όταν εκπροσωπείς μετανάστες, να τρως 8 χρόνια φυλακή και να φεύγεις χαρούμενος... Δυστυχώς ακόμα το χρώμα παίζει κάποιο ρόλο, τουλάχιστον όμως σήμερα το δικαστήριο μας άκουσε»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις δηλώσεις μετά το δικαστήριο:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις στη Λέσβο και τραυματισμός 26χρονου σε τροχαίο

Εκτός δρόμου εξετράπη μοτοσικλέτα στην περιοχή Πέτρας – Ανάξου
Συλλήψεις στη Λέσβο και τραυματισμός 26χρονου σε τροχαίο
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ξετέλια» και του χρόνου στην Αντισσα!

Με επιτυχία το διήμερο αφιερωμένο στην ελαιοκομική παράδοση, τη γαστρονομία, τη δημιουργία και τη συλλογική μνήμη του τόπου
«Ξετέλια» και του χρόνου στην Αντισσα!
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ομάδες διακοπής καπνίσματος στην «Πνοή»

Μήνυμα του Κέντρου Πρόληψης με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος
Ομάδες διακοπής καπνίσματος στην «Πνοή»
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εκατοντάδες επισκέπτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Μικροί και μεγάλοι γνώρισαν την ιστορία του Απολιθωμένου Δάσους και τη γεωλογική εξέλιξη του Αιγαίου
Εκατοντάδες επισκέπτες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ημερήσια εκδρομή στον Ταξιάρχη Μανταμάδου και στα Ξαμπέλια

Προσκύνημα, αναψυχή και καλοκαιρινή εξόρμηση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγιούδας
Ημερήσια εκδρομή στον Ταξιάρχη Μανταμάδου και στα Ξαμπέλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι Προοδευτικές Γυναίκες Μυτιλήνης

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τρίτης στο λιμάνι
Στο πλευρό των κτηνοτρόφων οι Προοδευτικές Γυναίκες Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πανελλήνιες διακρίσεις για τον νεαρό αθλητή Στράτο Πασπαλαδέλλη

«Θέλω να κάνω περήφανη την οικογένειά μου» λέει ο μαθητής Α Λυκείου από τον Μανταμάδο
Πανελλήνιες διακρίσεις για τον νεαρό αθλητή Στράτο Πασπαλαδέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε άλλα παιδιά»

Δυναμική παρέμβαση της Ένωσης Γονέων Μυτιλήνης προς το Υπουργείο Παιδείας για πρόληψη, βιωματική εκπαίδευση και νέα κουλτούρα οδικής ασφάλειας
«Δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε άλλα παιδιά»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Ντίνος ξανά στο τιμόνι των πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου

Οι πυροσβέστες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους στον επί χρόνια πρόεδρο της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Β.Α. μετά τις εκλογές της 20ής Μαΐου
Ο Γιώργος Ντίνος ξανά στο τιμόνι των πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

12 αθλήματα, δεκάδες παιδιά και ένα κοινό μήνυμα συνύπαρξης

Η δράση «Together in Sport Phase II» έφερε σε επαφή παιδιά της Λέσβου με Ολυμπιονίκες και 12 διαφορετικά αθλήματα, προωθώντας τη συμπερίληψη, τη συνεργασία και τις αξίες του αθλητισμού
12 αθλήματα, δεκάδες παιδιά και ένα κοινό μήνυμα συνύπαρξης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθήματα περιβάλλοντος και συνεργασίας για το Γυμνάσιο Ιππείου στη Γαλλία

Εκπαιδευτικές δράσεις στο Παρίσι, τη Ρενς και το Rethel έφεραν τους μαθητές σε επαφή με τη βιώσιμη γεωργία, τη βιοποικιλότητα και τις πράσινες πρακτικές
Μαθήματα περιβάλλοντος και συνεργασίας για το Γυμνάσιο Ιππείου στη Γαλλία
ΥΓΕΙΑ

Εξατομικευμένη αισθητική και επανορθωτική φροντίδα από τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Ζαμπάκο

Με επιστημονική ακρίβεια, σύγχρονες εφαρμογές Laser και σεβασμό στις ανάγκες κάθε γυναίκας, προσφέρει λύσεις που αναδεικνύουν τη φυσική αρμονία
Εξατομικευμένη αισθητική και επανορθωτική φροντίδα από τον πλαστικό χειρουργό Γεώργιο Ζαμπάκο