× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προς τα 4,00 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Ανεβαίνουν οι τιμές του ελαιολάδου σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/8/2022

Προς τα 4,00 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η ξηρασία στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, οδηγεί τους αναλυτές της αγοράς του ελαιολάδου, να επαναπροσδιορίζουν προς τα κάτω τον εκτιμώμενο όγκο παραγωγής για την νέα ελαιοκομική περίοδο. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι να συνεχίζεται η ανοδική κίνηση των τιμών του ελαιολάδου στα μέσα του Αυγούστου.

 

Η Ισπανική αγορά, αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, δείχνει πως πολύ σύντομα οι μέσες χονδρικές τιμές θα φθάσουν στα 4,00 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έντονα ανοδικά κινούνται και οι τιμές για τα παρθένα, τα βιομηχανικά και τα ραφιναρισμένα ελαιόλαδα.

 

Οι τιμές στην Ισπανία

 

Οι μέσες χονδρικές τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία ανέβηκαν στα 3,89 ευρώ ανά κιλό την Τετάρτη 17 Αυγούστου. Ωστόσο καταγράφηκαν συναλλαγές μέχρι και τα 4,09 ευρώ ανά κιλό. Μια ανάσα από τα 3,75 ευρώ ανά κιλό βρίσκεται η μέση χονδρική του Ισπανικού παρθένου ελαιολάδου. Στα 3,64 ευρώ ανά κιλό διαμορφώθηκε (17/8) η χονδρικής του βιομηχανικού άσσου, ενώ η ανώτερη τιμή που καταγράφηκαν συναλλαγές ήταν τα 3,667 ευρώ.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το ίδρυμα Olivar.

 

Οι τιμές στην Ιταλία

 

Στην Ιταλία, σύμφωνα με τις μέσες τιμές παραγωγού, που ανακοινώνει το Ινστιτούτο Ismea, την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου η μέση τιμή παραγωγού του Ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε στα 4,45% όταν στα τέλη του Ιουνίου ήταν στα 4,25 ευρώ ανά κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου ανέβηκε στα 3,12 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 2,81 ευρώ ανά κιλό.

 

Οι τιμές στην Ελλάδα

 

Το Ινστιτούτο Ismea δίνει μέση χονδρική τιμή για ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 3,68 ευρώ ανά κιλό και για το βιομηχανικό ελαιόλαδο (πεντάρι) στα 2,93 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Η γρήγορη εξέλιξη της αγοράς έχει βγάλει τις παραπάνω τιμές εκτός πραγματικότητας. Ήδη η χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα 4,00 ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κι όσοι έμποροι έχουν στην διάθεση τους αξιόλογες ποσότητες θα τις μοσχοπουλήσουν.

 

Όμως οι διαθέσιμες ποσότητες είναι περιορισμένες για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες στην Ελληνική αγορά. Ελάχιστες ως μηδενικές είναι οι ποσότητες του ελαιολάδου που έχουν στις αποθήκες τους και κατά συνέπεια δεν αναμένεται να αποκομίσουν άμεσα κάτι από την άνοδο των τιμών.

 

Ωστόσο η άνοδος των τιμών διαμορφώνει το πλαίσιο τα φρέσκα ελαιόλαδα που θα βγουν στην αγορά στα τέλη του Οκτωβρίου να πουληθούν σε πολύ καλές τιμές. Συνεπώς αν διατηρηθούν οι σημερινές τιμές θα ζεσταθούν λίγο οι τσέπες των παραγωγών το φθινόπωρο.

 


Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί

Ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Λέσβου καλεί στο συλλαλητήριο της Κυριακής 8 Νοεμβρίου, στις 10 το πρωί, έξω από την Περιφέρεια – Αίτημα η άμεση στήριξη δύο κλάδων ζωτικής σημασίας για το νησί
Μαζί με τους κτηνοτρόφους στον δρόμο και οι τυροπαραγωγοί
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου

Παρουσία διαμαρτυρίας την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι
Με πανό στην παρέλαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο

Το 25% των αιγοπροβάτων του νησιού θανατώθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής παρανοϊκών μέτρων για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού
Σε αναμονή θανάτωσης 6.404 ζώα στη Λέσβο
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο

Οι 921 επιβάτες του Balmoral περιηγήθηκαν στην αγορά, ενώ αρκετοί επισκέφθηκαν την έκθεση απολιθωμάτων στο Παλιό Λιμεναρχείο
Ξετρελάθηκαν οι Αγγλοι με την αγορά της Μυτιλήνης και την έκθεση στο Παλιό Λιμεναρχείο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα

Θετική εξέλιξη για τον αμπελοοινικό τομέα της χώρας
Αύξηση 11,1% στην κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου

Τα κλειστά σφαγεία, τα αδιάθετα ζώα και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται για αποζημιώσεις οξύνουν την αγανάκτηση των κτηνοτρόφων, την ώρα που τα χωριά στερούνται βασικές υπηρεσίες.
Στα όρια της έκρηξης τα κτηνοτροφικά χωριά της Λέσβου