Από τη Φανερωμένη και τον Βούλγαρη, στον Ψαροπόταμο και στον Μαλλιόντα
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις στους υγρότοπους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/8/2022
Συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις στη φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και συνδιοργανόνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Δήμο Δυτικής Λέσβου.
Το ημερολόγιο των διοργανωτών
«Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκαν δύο εξορμήσεις: την Τρίτη 2/8 στον ποταμό της Φανερωμένης στο Σίγρι και την Πέμπτη 4/8 στον ποταμό Βούλγαρη στην Αρχαία Άντισσα. Οι συμμετέχοντες γνώρισαν τους υγροτόπους αυτούς (τύπος και είδη βλάστησης) αλλά και τους κατοίκους τους, κυρίως τα πουλιά, με τη βοήθεια της μεθόδου της δακτυλίωσης. Παρατηρήσαμε την Καλαμοποταμίδα, Τσιχλοποταμίδα, Σχοινοποταμίδα και Ψευταηδόνι, είδη πουλιών που ζουν αποκλειστικά σε υγροτόπους με πυκνή βλάστηση (καλαμιώνες, ψαθιά κ.ά.), και άλλα είδη όπως Αηδόνια, Σιρλοτσίχλονα κ.ά. Επίσης, παρατηρήσαμε τις εκατοντάδες πουλιών που βρίσκουν νυχτερινό καταφύγιο στους υγροτόπους αυτούς περισσότερα από χίλια Σταυλοχελίδονα και 70 Μελισσοφάγοι το σούρουπο στον ποταμό Βούλγαρη χρησιμοποιώντας τις περιοχές κατά τη μετανάστευσή τους. Αναμφίβολα η πιο καλή παρατήρηση ήταν μιας νεαρής Χαλκόκοτας που σταμάτησε να τραφεί και μπορέσαμε να την παρατηρήσουμε σε απόσταση αναπνοής. Ανατολικοί Βάτραχοι, Γραμμωτές Νεροχελώνες και 6 διαφορετικά είδη λιβελούλας συμπλήρωσαν το σκηνικό.»
Οι υπόλοιπες εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις απογευματινές ώρες (18:30-20:30) πιο συγκεκριμένα ως εξής:
- Τρίτη 9 Αυγούστου στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού
- Παρασκευή 12 Αυγούστου στον ποταμό Μαλλιόντα στο Χρούσο Μεσοτόπου
Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Περιλαμβάνουν γνωριμία με τον υγρότοπο και ανακαλύψεις για τα ζωάκια που βρίσκονται σε αυτόν (λιβελούλες και άλλα έντομα, βατράχια, νεροχελώνες, πουλιά) με τη χρήση κυαλιών, ειδικού εξοπλισμού και με επίδειξη της μεθόδου της δακτυλίωσης πουλιών. Οι παραπάνω εξορμήσεις έρχονται σαν συνέχεια των προβολών-παρουσιάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στους παραπάνω οικισμούς τον προηγούμενο Αύγουστο και άλλων δράσεων πεδίου στους μικρούς υγροτόπους του δυτικού νησιού μας.
Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.).
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες για την κάθε εξόρμηση τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected].