× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αρκετά με τις δικαιολογίες για το νερό στον Πολιχνίτο»

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη Δυτική Λέσβο Γιάννης Συκάς κατηγορεί τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ ότι καλύπτει την αδράνεια της δημοτικής αρχής του Ταξιάρχη Βέρρου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/11/2025

«Αρκετά με τις δικαιολογίες για το νερό στον Πολιχνίτο»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Στη μακροσκελή ανακοίνωση του αντιδημάρχου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ, που δημοσιεύτηκε στις 24 Οκτωβρίου 2025, ο Γιάννης Συκάς βλέπει την αγωνία της δημοτικής αρχής να αποποιηθεί τις ευθύνες της για όσα έζησαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στον Πολιχνίτο μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, χωρίς νερό για δέκα ημέρες. Όπως τονίζει, αυτό δεν ήταν ένα τυχαίο πρόβλημα, αλλά αποτέλεσμα αστοχιών και καθυστερήσεων που είχε έγκαιρα αναδείξει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Από την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη είχε ζητήσει επανειλημμένα συζήτηση για κρίσιμους τομείς που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Μεταξύ αυτών η λειτουργία της ΔΕΥΑΛ, η διαχείριση της ΔΕΔΑΠΑΛ, η πυροπροστασία, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και η Βάστρια. Σύμφωνα με τον κ. Συκά, οι εκκλήσεις αυτές δεν βρήκαν ποτέ ανταπόκριση, με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή σήμερα να επιχειρεί να αποδώσει τις ευθύνες αλλού, κατηγορώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση για διγλωσσία και μικροπολιτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της παράταξης θυμίζει τη δυναμική συγκέντρωση των κατοίκων στο Πολύκεντρο, κατά την οποία απαιτήθηκαν άμεσες λύσεις και εκφράστηκε έντονα η αγανάκτηση για την απαξίωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρίσκεται και η αναφορά του αντιδημάρχου ότι το ζήτημα εργαλειοποιείται, φράση που, όπως λέει, προκάλεσε την οργή της τοπικής κοινωνίας.

Ο Γιάννης Συκάς υπενθυμίζει ότι είχαν καταθέσει συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονταν ο καθαρισμός των πηγών Βουλέλη, η υδρομάστευση αναξιοποίητων πηγών που πλέον διαθέτουν ηλεκτροδότηση, καθώς και η διάνοιξη τριών νέων γεωτρήσεων σε δημοτική έκταση. Μάλιστα, η θέση τους είχε υποδειχθεί από τον καθηγητή Γεωλογίας Γιώργο Κατσικάτσο, γνώστη της περιοχής και υπεύθυνο για τις πρώτες υδροδοτικές υποδομές της δεκαετίας του 1960. Το κόστος των παρεμβάσεων, όπως σημειώνει, ήταν ελάχιστο, ενώ η περιοχή βρισκόταν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θα επέτρεπε ταχύτερες διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά τα παραπάνω, όπως καταγγέλλει, η δημοτική αρχή περιορίστηκε στο να χαρακτηρίζει το πρόβλημα «διαχρονικό», αφήνοντας τον τόπο χωρίς προστασία. Όσο για τα έργα της νέας θητείας, ο κ. Συκάς επισημαίνει ότι δεν πραγματοποιήθηκε καμία ουσιαστική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της κρίσης, με αποτέλεσμα σήμερα να συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες υδροδότησης.

Σημειώνει επίσης ότι η επίθεση της δημοτικής αρχής προς τη Λαϊκή Συσπείρωση Αγιάσου, σχετικά με το υδρομαστευτικό έργο στο υδατόρεμα της Αγίας Σωτήρας, είναι ανυπόστατη. Τονίζει ότι η επίκληση εγγράφων χωρίς παρουσίασή τους είναι αδιανόητη, ενώ κατηγορεί τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΛ πως για τέσσερα χρόνια δεν έκανε καμία ενέργεια για τη βελτίωση της υδροδότησης. Αντίθετα, οι κοινότητες Πολιχνίτου και Αγιάσου δεν αντιμετώπισαν προβλήματα επί ενιαίου Δήμου Λέσβου, όταν οι διαδικασίες ήταν ευκολότερες και ο νυν δήμαρχος κατείχε θέσεις ευθύνης.

Ο κ. Συκάς ξεκαθαρίζει πως η Λαϊκή Συσπείρωση δεν θα έθετε ποτέ σε κίνδυνο την υδροδότηση ενός ολόκληρου χωριού και καλεί επιτακτικά σε ουσιαστική συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Αγιάσου ώστε να αξιοποιηθούν οι τοπικοί υδάτινοι πόροι, με ενδεικτικό παράδειγμα τα πηγαία νερά σε Τσίγκο και Κότσινα, που χάνονται χωρίς να συμβάλλουν ούτε στην άρδευση της Μεγάλης Λίμνης ούτε στην υδροδότηση των κοινών δεξαμενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογραμμίζει την ευθύνη της δημοτικής αρχής για την καθυστέρηση στη σύγκληση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, επιλογή που αποσκοπούσε, όπως υποστηρίζει, στον περιορισμό της κατακραυγής. Με την παραίτηση του προέδρου της ΔΕΥΑΛ και την απόφαση διάσπασης της επιχείρησης να αποτελούν τις μόνες κινήσεις που έγιναν, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, ο κ. Συκάς ζητά από τη δημοτική αρχή να παρουσιάσει επιτέλους συγκεκριμένο σχέδιο για το νερό, αντί για επικοινωνιακά παιχνίδια.

Όπως κλείνει χαρακτηριστικά, την επόμενη φορά που θα εκδοθεί μια τόσο εκτενής ανακοίνωση, ας αφιερωθεί έστω μία γραμμή στις λύσεις, ώστε να μη ζήσει ο Πολιχνίτος άλλο ένα καλοκαίρι χωρίς νερό.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»

Η βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το έγκλημα των Τεμπών και τις διώξεις για τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων της Λέσβου
Κομνηνάκα: «Οι συναινέσεις των αστικών κομμάτων μετατέθηκαν για την επόμενη Βουλή»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης

Στις 104.597 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, η σύμβαση – Το έργο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου Μυτιλήνης
Σε εξέλιξη η επισκευή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική

Ο Δήμος Μυτιλήνης τίμησε τον αγαπητό εργαζόμενο της Καθαριότητας για την ευσυνειδησία και την πολύτιμη προσφορά του
Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Σίμο με το χαμόγελο και τη μουσική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο

«Μύδροι» Σταύρου Πολίτη κατά της Νομαρχιακής Επιτροπής που καταγγέλλει αποσιώπηση των οκτώ ερωτήσεων Παρασκευαΐδη για το Κτηματολόγιο και ζητά εκλογές για την ανάδειξη νέας Νομαρχιακής καθώς τη χαρακτήρίζει «Νόθο όργανο, χωρίς νομιμοποίηση από τη βάση»!
Εσωκομματική «φωτιά» στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου για το Κτηματολόγιο
ΕΛΛΑΔΑ

«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Αυτονομία σε περισσότερους από 100 Δήμους, κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και επιστροφή του δεύτερου γύρου στις εκλογές -Αναλυτικά όλες οι ρηξικέλευστες προτάσεις
«Σχέδιο Αριστοτέλης»: Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τον χάρτη της Αυτοδιοίκησης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης

Πέντε διαδρομές έως τις 15 Αυγούστου οργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης. Δωρεάν μετακίνηση για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Μόριας
Δωρεάν ξεναγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής

Φωτογραφικό υλικό εστάλη στο «Ν». Καθησυχαστικός ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Χρήστος Τσιβγούλης για την ποιότητα των νερών
Ανησυχία λουόμενων για αφρούς στην παραλία Ξέρες της Ευρειακής
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου

Παρατήρηση της ανατολής του φεγγαριού και αστροπαιχνίδια για παιδιά την Τετάρτη 29 Ιουλίου – Ελεύθερη είσοδος
Μια νύχτα με φεγγάρι, στο Μουσείο Παλαιοχωρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νεκρή θαλάσσια χελώνα στο Κανόνι της Θερμής

Ενημερώθηκαν ο Δήμος Μυτιλήνης και το Λιμενικό για την απομάκρυνσή της από την παραλία
Νεκρή θαλάσσια χελώνα  στο Κανόνι της Θερμής
ΧΩΡΙΑ

Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά

Μεγάλη κινητοποίηση λόγω των νωπών μνημών από την καταστροφική πυρκαγιά του 2022. Η εστία περιορίστηκε σε λίγα τετραγωνικά μέτρα
Ενδείξεις ότι ξεκίνησε από υπαίθρια κατασκήνωση η φωτιά στα Βατερά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης

Η ΕΔΕΥΑ καταγγέλλει τον αποκλεισμό της Αυτοδιοίκησης από τον διάλογο και προειδοποιεί ότι στο βάθος βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του νερού και η αύξηση των τιμολογίων.
Νέα ανησυχία για αναγκαστικές συνενώσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου

Διήμερη εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με επίκεντρο τη γεωλογική κληρονομιά, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και τη βιωματική μάθηση των νέων
Πρόσκοποι από το Χαλάνδρι ανακαλύπτουν το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO της Λέσβου