× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να με διχάς»

Γράφει ο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2022

«Να με διχάς»

Μια φράση που λέγεται ή λεγόταν παλιά στη νότια Λέσβο είναι «να τον διχάς» ή κατά την παραλλαγή της «να με διχάς». Πάει να πει να τον συγκρατείς ή να με συγκρατείς. Τη λέμε για κάποιους που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, γιατί δεν σκέφτονται όσο απαιτείται, δεν λειτουργούν με σύνεση στην πρώτη περίπτωση. Στη δεύτερη, όταν αναφερόμαστε στον εαυτό μας, έχοντας επίγνωση του τι διακυβεύεται, επικαλούμαστε την προστασία των κοντινών μας ανθρώπων· συγγενών, συντρόφων, φίλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι κατά την περίπτωση που έχουμε αποκτήσει κάποια υπεύθυνη θέση, ειδικά όταν σχετίζεται με άσκηση εξουσίας. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σκεφτόμαστε δυο φορές και να ενεργούμε μία. Ο λόγος μας και ειδικά οι πράξεις μας οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές. Η ιδιότητα που τυχόν αποκτάμε είναι πρόσκαιρη· άσχετα αν κάποιοι προσπαθούν και επιχειρούν με όλους τους τρόπους να παραμείνουν, αν όχι ισόβια, όσο το δυνατό περισσότερο στη θέση άσκησης εξουσίας.

Θυμήθηκα τα παραπάνω μετά την πρόσφατη ομιλία του κ. Απόστολου Κακλαμάνη στο συνέδριο του κόμματός του. Δεν κάνω μνεία προτάσεων και φράσεων που εκστόμισε καθότι είναι προσβλητικές για όλους. Πρώτα για τον ίδιο, τους συντρόφους, την κοινή ιστορία του κόμματός τους, την πολιτική, την πολιτιστική ευγένεια και αβρότητα. Δεν βρέθηκε κάποιος, από την οικογένεια, τους συντρόφους, να τον συγκρατήσει, να τον ελέγξει, να τον προστατέψει; Γιατί περί προστασίας του πρόκειται, καθότι δεν βούτηξε τη γλώσσα στο μυαλό του πριν μιλήσει, έτσι ώστε να ελέγξει τα λόγια του.

Κάποιες φορές η ορμή των πραγμάτων κι η πολιτική αλκή οδηγούν τους πολιτικούς σε υπέρμετρες απλουστεύσεις και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εν μέρει είναι ανθρώπινο. Αρκεί σε επόμενο χρόνο να γίνει αντιληπτή η αδυναμία και να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Αυτό συνέβη με την πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, Πέμπτη 2 Ιουνίου, όπου δεν έκανε αναφορά, δεν υποσχέθηκε  κάτι, όπως παλιά τη νομοθετική κατάργηση των μνημονίων. Ο λόγος του ήταν χωρίς λεκτικές ακρότητες και βερμπαλισμούς· τα λόγια του μετρημένα. Αναφερόμενος στα χρόνια της δικής του κυβέρνησης, κάνοντας αυτοκριτική αναγνώρισε ότι «κάναμε συμβιβασμούς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να συμπληρώσει ότι μετά τις εκλογές έρχονται δύσκολες μέρες, λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης, του πολέμου, της παγκόσμιας κρίσης. Μνημονεύοντας τοπικά θέματα και προβλήματα δεν πλειοδότησε στην αντιμετώπισή τους, αλλά είπε ότι είναι «και για τα εύκολα και για τα δύσκολα» και τώρα «έχουμε ωριμότητα και εμπειρία». Ιδιαίτερης σημασιολογικής και συναισθηματικής αξίας είναι η αναφορά του στα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφή, στην πολιτισμική, οικονομική και πολιτική συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων.  Ας «διχάμε» όλους και πρώτα τους δικούς μας ανθρώπους.          

                  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πόλεμος, ειρήνη και ευρωεκλογές

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εφτά δολοφονίες και ύποπτοι θάνατοι συντοπιτών μας

Οι Φίλοι Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας θυμούνται με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από το πραξικόπημα της 21η Απριλίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΡΤ: Το παράρτημα!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Πάνω από 6.000 Τούρκοι σε λίγες ημέρες

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που έκανε εύκολο το ταξίδι στο όμορφο νησί σας» δήλωσαν οι επισκέπτες που περίμεναν στην ουρά για να περάσουν από το Τελωνείο Μυτιλήνης, όπου τους περίμενε ούζο!
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ