ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στα ύψη η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο
Ρεκόρ ανέργων το 2018 δείχνουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/2/2019

' χρόνος ανάγνωσης
Εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγράφηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τούτο ήταν αποτέλεσμα της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής σε συνδυασμό με την λήξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.
Μάλιστα η άνοδος της ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφεται την στιγμή που σε πανελλαδικό επίπεδο η δηλωμένη ανεργία δείχνει σαφή σημάδια αποκλιμάκωσης, έστω κι αν η αποκλιμάκωση γίνεται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή συμβάσεις με μισθούς των 400 ευρώ.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι πολύ απλά τα νησιά του βορείου Αιγαίου λειτουργούν ως κλειστές οικονομίες, η κάθε μια ξεχωριστά από την άλλη. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αρνητικές επιπτώσεις να γίνουν αισθητές στα νησιά με μερικά χρόνια καθυστέρηση αλλά και με αντίστοιχη καθυστέρηση θα φθάσουν στα νησιά τα πρώτα θετικά σημάδια. Βέβαια μέχρι να γίνουν αισθητά τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης τα νησιά θα μετρήσουν (ήδη είναι εμφανείς) μεγάλες απώλειες σε νέους ανθρώπους που σε παραγωγική ηλικία ξενιτεύονται για να βρουν δουλειά και καλύτερη ζωή αλλού στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ.
Παράλληλα μειώνεται και το παραγωγικό δυναμικό στα νησιά, κλείνουν επιχειρήσεις που όταν έρθει η ανάκαμψη θα είναι πολύ δύσκολο να αντικατασταθούν από άλλες. Συνεπώς η χρονική περίοδος που θα απαιτηθεί για να γίνει αισθητή η ανάκαμψη στα νησιά το βορείου Αιγαίου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για τις περιοχής της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ορισμένα παραδείγματα η παύση λειτουργίας της ΝΕΛ, της ΕΑΣ Λέσβου και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου Λήμνου στέρησαν αρκετές εκατοντάδες θέσεων εργασίας από την Λέσβο. Η επανασύσταση τέτοιου μεγέθους επιχειρήσεων απαιτεί πολλά χρόνια και κατά συνέπεια οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν δεν θα αναπληρωθούν από άλλες σύντομα.
Τα στοιχεία για την εξέλιξη της ανεργίας διαψεύδουν τους κατά καιρούς ισχυρισμούς ότι οι χρηματοδοτήσεις από τα διάφορα κοινοτικά προγράμματα μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη τις τοπικές οικονομίες. Άλλωστε οι πόροι που δίνονται είναι ελάχιστοι, μεγάλο μέρος από αυτούς δαπανάται για την συντήρηση της γραφειοκρατίας που κινείται γύρω από τους κοινοτικούς πόρους και επιπλέον ελάχιστες είναι οι δαπάνες για πραγματικά παραγωγικές δραστηριότητες.

Η εξέλιξη της ανεργίας το 2018
Τους πρώτους μήνες του 2018 καταγράφηκε μια μικρή αλλά σαφή τάση αποκλιμάκωσης της δηλωμένης ανεργίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Τα στοιχεία δείχνανε ότι τα χειρότερα πέρασαν. Η εικόνα αυτή διατηρήθηκε ως τον Ιούνιο καθώς οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία σε κάθε μήνα ήταν λιγότεροι από αντίστοιχο μήνα του 2017. Η εικόνα αυτή αντιστρέφεται από τον Ιούλιο και για όλους τους επόμενους μήνες, κάθε μήνα του δευτέρου εξαμήνου του 2018 είναι περισσότεροι από τους ανέργους του αντίστοιχου μήνα του 2017. Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι δηλωμένοι άνεργοι που αναζητούν εργασία φθάνουν σε ύψη ρεκόρ 15.538 το Δεκέμβριο, 15.235 το Νοέμβριο, 14.097 τον Οκτώβριο.
Η λήξη συμβάσεων εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία ήταν η βασική αιτία που αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων καθ’ όλη την διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου. Επιπλέον το τελευταίο τρίμηνο δεν έγινα προσλήψεις από τα ελαιοτριβεία των νησιών καθώς η καταστροφή μεγάλου μέρους της παραγωγής είχε ως συνέπεια πολλά από αυτά να λειτουργήσουν για πολύ λίγες μέρες με ελάχιστο αριθμό εργαζομένων.
Πλήγμα για την αγορά εργασίας των νησιών αποτέλεσε και η απώλεια δεκάδων χιλιάδων επισκέψεων Τούρκων τουριστών.
Πλήγμα για την αγορά εργασίας των νησιών αποτέλεσε και η απώλεια δεκάδων χιλιάδων επισκέψεων Τούρκων τουριστών.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα
Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο
Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΚΟΣΜΟΣ
Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις
Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας
Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων
Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΚΟΣΜΟΣ
Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία
Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»
Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ
Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου
Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025
Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου
Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ
«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο
Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου
Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο