× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου είναι τώρα εναντίον του

Το «βαρύ πυροβολικό» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, που ήταν άλλοτε παραταγμένο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, έχει περάσει απέναντί του, σε θέση μάχης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 22/7/2019

Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου είναι τώρα εναντίον του
' χρόνος ανάγνωσης

Το «βαρύ πυροβολικό» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, που ήταν άλλοτε παραταγμένο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, έχει περάσει απέναντί του, σε θέση μάχης.  Αχμέτ Νταβούτογλου, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπατζάν ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με τον Ερντογάν, με τον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας, Μπαμπατζάν να κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «ολότελα νέου οράματος» για τη χώρα.

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτόν μάλιστα πιστώνεται ότι επέβλεψε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για μεγάλο διάστημα την δεκαετία του 2000 και στις αρχές του 2010.

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να επιδιώξουμε να έχουμε τουλάχιστον κοινή λογική. Υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε κάθε θέμα έχοντας μπροστά μας μια κενή σελίδα. Γιαυτό είναι αδύνατο να διατηρηθεί η ιδρυτική μου συμμετοχή στο AKP – τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες και το κράτος δικαίου είναι τις απαραίτητες αρχές μας» συμπλήρωσε με νόημα ο Αλί Μπαμπατζάν μετά την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών, σχεδίων και προγραμμάτων για τη χώρα μας» είπε σημειώνοντας ότι έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια».

Η απάντηση του Ερντογάν στην παραίτηση ήταν άμεση. «Δεν έχετε το δικαίωμα να χωρίζετε την ούμα (Ummah) [την ισλαμική κοινότητα]» δήλωσε «και αυτό ακριβώς κάνεις» είπε απευθυνόμενος στον Μπαμπατζάν.

Όμως, όλοι οι επικριτές του Τούρκου προέδρου, μέσα στο ίδιο του το κόμμα, συμφωνούν ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πιστεύουν- μετά και την ήττα του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη- ότι ο Ερντογάν, ο οποίος έχει οδηγήσει το κόμμα σε διαδοχικές εκλογικές νίκες από το 2002, έχει χάσει πια την περίφημη ικανότητά του να γνωρίζει τι θέλουν οι ψηφοφόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Έτσι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει, εδώ και καιρό, σχηματίσει μια ιδιότυπη αντιπολίτευση προς τον Ερντογάν και δίπλα στους πρώην συνεργάτες του προέδρου σχεδιάζει να παράξει μια εναλλακτική πολιτική λύση, χωρίς τον επίδοξο Σουλτάνο, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ένα άλλο ηγετικό πρώην στέλεχος του AKP, που συντάσσεται με τον Γκιουλ και τον Μπαμπατζάν. «Δεν ξέρω γιατί δεν είμαστε ακόμη μαζί με τον Γκιουλ και τον Μπαμπατζάν» δήλωσε ο Νταβούτογλου στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Sputnik» στην Τουρκία σε μια τρίωρης διάρκειας συνέντευξη, που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά από το YouTube την περασμένη Πέμπτη.

 

Ο Γκιουλ, που είναι τώρα 68 ετών, διετέλεσε πρόεδρος της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν τον διαδέχτηκε. Αυτός και ο Μπαμπατζάν υποστηρίζονται από αρκετά πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

 

«Ο Γκιουλ πιστεύει ότι ο Μπαμπατζάν είναι ένας δυναμικός και νέος πολιτικός, ο οποίος έχει πολλά να προσφέρει, ειδικά πάνω σε μια καθαρή νέα σελίδα», δήλωσε πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ΑΚΡ που είναι τώρα μέλος της ομάδας Babacan και Gul.

 

«Ο Γκιούλ έδωσε λευκή επιταγή στον Μπαμπατζάν, ώστε να υποστηρίξει την ηγεσία του σε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γκιούλ επιδιώκει να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν και προσπάθησε να είναι υποψήφιος όλης της αντιπολίτευσης στις περσινές προεδρικές εκλογές, αλλά η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, έκανε πίσω την τελευταία στιγμή.

Άνθρωποι κοντά στο Γκιούλ λένε ότι τώρα πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό για να προωθήσει ένα εναλλακτικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συνθήκες, για τον Γκιουλ, είναι πλέον κατάλληλες: το τραύμα και το πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έχει εξασθενήσει και τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, στα οποία το ΑΚΡ έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας και όλων των άλλων μεγάλων πόλεων, υποδηλώνουν ότι ο λαός της Τουρκίας χρειάζεται και θέλει να δει νέα πρόσωπα στην εξουσία.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 52χρονος Μπαμπατζάν έχει συναντήσεις με μια μεγάλη γκάμα επωνύμων, από πρώην πολιτικούς μέχρι επενδυτές και ακαδημαϊκούς, όπως ο Daron Acemoglu, ένας διάσημος οικονομολόγος που διδάσκει στο ΜΙΤ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, προκειμένου να σχεδιάσει και να χαράξει την στρατηγική του.

Εντούτοις, μια άλλη ομάδα συντηρητικών πολιτικών με επικεφαλής τον Νταβούτογλου φαίνεται να αποκλείεται από τον άξονα Γκουλ-Μπαμπατζάν.

Εκείνοι που βρίσκονται εκατέρωθεν της διαίρεσης έχουν διαφορετικές εξηγήσεις σχετικά με τον λόγο πίσω από αυτόν τον αποκλεισμό. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ Γκιούλ και Νταβούτογλου χρονολογείται από το 2014, όταν έληξε η θητεία του Γκουλ και εκλέχτηκε ο Ερντογάν πρόεδρος.

Μια πηγή με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στο πλαίσιο του AKP εκείνη την εποχή δήλωσε ότι το κόμμα διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερες από 40 επαρχίες, γεγονός που έδειξε ότι ο Γκιουλ και ο Νταβούτογλου ήταν σχεδόν εξίσου δημοφιλείς για την αρχηγία στο κόμμα, δεδομένου ότι ο Ερντογάν έπρεπε να παραιτηθεί από την ηγεσία του  AKP, λόγω συνταγματικών περιορισμών.

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος υποστήριξε συντριπτικά τον Γκιουλ ως νέο πρόεδρο και ως εκ τούτου νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Ερντογάν διόρισε τον Νταβούτογλου.

Ένα μέλος της ομάδας του Davutoglu αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων και είπε ότι ο Γκιουλ δεν είχε καταστήσει σαφές εκείνη την εποχή ότι ήθελε να επιστρέψει στο κόμμα ως νέος ηγέτης.

«Ο Νταβούτογλου ουδέποτε ζήτησε την πρωθυπουργία. Αν ο Γκιούλ τη ζητούσε, δεν θα είχε σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του» ανέφερε αυτή η πηγή στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου, ο Μπαμπατζάν μοιάζει να βρίσκεται στη μέση και μολονότι προσπάθησε να συγχωνεύσει και τις δύο ομάδες, δεν τα κατάφερε.

Ο Μπαμπατζάν και ο Νταβούτογλου εξακολουθούν να έχουν φιλικές σχέσεις, ωστόσο και οι δύο πλευρές δήλωσαν στο MΜE ότι είναι απίθανο να προχωρήσουν μαζί.

Η διάσπαση, όμως, θα τους κοστίσει πιθανότατα χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια ψήφους.

Η τουρκική οικονομία νωρίτερα φέτος έπεσε σε ύφεση αλλά δείχνει σημάδια μερικής βελτίωσης. Πολλοί καταστηματάρχες την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα επαίνεσαν τον Μπαμπατζάν και είπαν ότι θα ήθελαν να είναι υποψήφιος λόγω των οικονομικών του προσόντων.

Ο Μπαμπατζάν, διέφερε από τον Ερντογάν λόγω της προσκόλλησης του στην παραδοσιακή μονεταριστική πεποίθηση ότι τα υψηλά επιτόκια θα περιορίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην άποψη αυτή, ευνοώντας τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ο Νταβούτογλου, επίσης, έχει τη δική του ατζέντα. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει την εκλογική βάση του AKP στην ανατολική ενδοχώρα. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα αμφισβητήσει την εξουσία του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δεν έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως πολλοί προέβλεπαν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση δηλώνοντας σχεδόν μελοδραματικά σε κάθε ευκαιρία ότι νιώθει πληγωμένος από τους Νταβούτογλου, Γκιουλ και Μπαμπατζάν. «Πώς αλλιώς; Ο καθένας στη θέση μου έτσι θα αισθανόταν» συνηθίζει να τονίζει.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εξερευνώντας τα ιστορικά τοπόσημα της Λήμνου και τον ρόλο της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Από τη στρατηγική βάση στον τόπο της μνήμης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου