× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου είναι τώρα εναντίον του

Το «βαρύ πυροβολικό» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, που ήταν άλλοτε παραταγμένο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, έχει περάσει απέναντί του, σε θέση μάχης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 22/7/2019

Όλοι οι άνθρωποι του Τούρκου προέδρου είναι τώρα εναντίον του
' χρόνος ανάγνωσης

Το «βαρύ πυροβολικό» της τουρκικής πολιτικής σκηνής, που ήταν άλλοτε παραταγμένο δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, έχει περάσει απέναντί του, σε θέση μάχης.  Αχμέτ Νταβούτογλου, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Αλί Μπαμπατζάν ετοιμάζονται να αναμετρηθούν με τον Ερντογάν, με τον πρώην τσάρο της τουρκικής οικονομίας, Μπαμπατζάν να κάνει λόγο για την ανάγκη ενός «ολότελα νέου οράματος» για τη χώρα.

Ο Μπαμπατζάν υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και ως υπουργός Εξωτερικών τα πρώτα χρόνια της κυβέρνησης του AKP, πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ένα αξίωμα που κατείχε από το 2009 έως το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτόν μάλιστα πιστώνεται ότι επέβλεψε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης για μεγάλο διάστημα την δεκαετία του 2000 και στις αρχές του 2010.

«Πρέπει να συνεργαστούμε και να επιδιώξουμε να έχουμε τουλάχιστον κοινή λογική. Υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε να εργαζόμαστε σε κάθε θέμα έχοντας μπροστά μας μια κενή σελίδα. Γιαυτό είναι αδύνατο να διατηρηθεί η ιδρυτική μου συμμετοχή στο AKP – τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελευθερίες και το κράτος δικαίου είναι τις απαραίτητες αρχές μας» συμπλήρωσε με νόημα ο Αλί Μπαμπατζάν μετά την παραίτησή του από το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο όραμα για το μέλλον της. Υπάρχει ανάγκη για σωστές αναλύσεις σε κάθε τομέα, για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών, σχεδίων και προγραμμάτων για τη χώρα μας» είπε σημειώνοντας ότι έχει καταστεί αναπόφευκτο να αρχίσουμε μια νέα προσπάθεια για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Πολλοί από τους συναδέλφους μου και εγώ αισθανόμαστε μεγάλη και ιστορική ευθύνη γι’ αυτή την προσπάθεια».

Η απάντηση του Ερντογάν στην παραίτηση ήταν άμεση. «Δεν έχετε το δικαίωμα να χωρίζετε την ούμα (Ummah) [την ισλαμική κοινότητα]» δήλωσε «και αυτό ακριβώς κάνεις» είπε απευθυνόμενος στον Μπαμπατζάν.

Όμως, όλοι οι επικριτές του Τούρκου προέδρου, μέσα στο ίδιο του το κόμμα, συμφωνούν ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πιστεύουν- μετά και την ήττα του ΑΚΡ στην Κωνσταντινούπολη- ότι ο Ερντογάν, ο οποίος έχει οδηγήσει το κόμμα σε διαδοχικές εκλογικές νίκες από το 2002, έχει χάσει πια την περίφημη ικανότητά του να γνωρίζει τι θέλουν οι ψηφοφόροι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Έτσι το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας έχει, εδώ και καιρό, σχηματίσει μια ιδιότυπη αντιπολίτευση προς τον Ερντογάν και δίπλα στους πρώην συνεργάτες του προέδρου σχεδιάζει να παράξει μια εναλλακτική πολιτική λύση, χωρίς τον επίδοξο Σουλτάνο, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, είναι ένα άλλο ηγετικό πρώην στέλεχος του AKP, που συντάσσεται με τον Γκιουλ και τον Μπαμπατζάν. «Δεν ξέρω γιατί δεν είμαστε ακόμη μαζί με τον Γκιουλ και τον Μπαμπατζάν» δήλωσε ο Νταβούτογλου στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Sputnik» στην Τουρκία σε μια τρίωρης διάρκειας συνέντευξη, που μεταδόθηκε και τηλεοπτικά από το YouTube την περασμένη Πέμπτη.

 

Ο Γκιουλ, που είναι τώρα 68 ετών, διετέλεσε πρόεδρος της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014, όταν ο ίδιος ο Ερντογάν τον διαδέχτηκε. Αυτός και ο Μπαμπατζάν υποστηρίζονται από αρκετά πρώην στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, όπως ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

 

«Ο Γκιουλ πιστεύει ότι ο Μπαμπατζάν είναι ένας δυναμικός και νέος πολιτικός, ο οποίος έχει πολλά να προσφέρει, ειδικά πάνω σε μια καθαρή νέα σελίδα», δήλωσε πρώην ανώτερος αξιωματούχος του ΑΚΡ που είναι τώρα μέλος της ομάδας Babacan και Gul.

 

«Ο Γκιούλ έδωσε λευκή επιταγή στον Μπαμπατζάν, ώστε να υποστηρίξει την ηγεσία του σε αυτή την προσπάθεια» πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Γκιούλ επιδιώκει να αναμετρηθεί με τον Ερντογάν και προσπάθησε να είναι υποψήφιος όλης της αντιπολίτευσης στις περσινές προεδρικές εκλογές, αλλά η Μεράλ Ακσενέρ του εθνικιστικού Καλού Κόμματος, έκανε πίσω την τελευταία στιγμή.

Άνθρωποι κοντά στο Γκιούλ λένε ότι τώρα πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό για να προωθήσει ένα εναλλακτικό κίνημα εναντίον του Ερντογάν. Οι συνθήκες, για τον Γκιουλ, είναι πλέον κατάλληλες: το τραύμα και το πογκρόμ που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 έχει εξασθενήσει και τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, στα οποία το ΑΚΡ έχασε τον έλεγχο της Άγκυρας και όλων των άλλων μεγάλων πόλεων, υποδηλώνουν ότι ο λαός της Τουρκίας χρειάζεται και θέλει να δει νέα πρόσωπα στην εξουσία.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 52χρονος Μπαμπατζάν έχει συναντήσεις με μια μεγάλη γκάμα επωνύμων, από πρώην πολιτικούς μέχρι επενδυτές και ακαδημαϊκούς, όπως ο Daron Acemoglu, ένας διάσημος οικονομολόγος που διδάσκει στο ΜΙΤ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, προκειμένου να σχεδιάσει και να χαράξει την στρατηγική του.

Εντούτοις, μια άλλη ομάδα συντηρητικών πολιτικών με επικεφαλής τον Νταβούτογλου φαίνεται να αποκλείεται από τον άξονα Γκουλ-Μπαμπατζάν.

Εκείνοι που βρίσκονται εκατέρωθεν της διαίρεσης έχουν διαφορετικές εξηγήσεις σχετικά με τον λόγο πίσω από αυτόν τον αποκλεισμό. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η θεμελιώδης διαφωνία μεταξύ Γκιούλ και Νταβούτογλου χρονολογείται από το 2014, όταν έληξε η θητεία του Γκουλ και εκλέχτηκε ο Ερντογάν πρόεδρος.

Μια πηγή με γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στο πλαίσιο του AKP εκείνη την εποχή δήλωσε ότι το κόμμα διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερες από 40 επαρχίες, γεγονός που έδειξε ότι ο Γκιουλ και ο Νταβούτογλου ήταν σχεδόν εξίσου δημοφιλείς για την αρχηγία στο κόμμα, δεδομένου ότι ο Ερντογάν έπρεπε να παραιτηθεί από την ηγεσία του  AKP, λόγω συνταγματικών περιορισμών.

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος υποστήριξε συντριπτικά τον Γκιουλ ως νέο πρόεδρο και ως εκ τούτου νέο πρωθυπουργό. Ωστόσο, ο Ερντογάν διόρισε τον Νταβούτογλου.

Ένα μέλος της ομάδας του Davutoglu αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή των γεγονότων και είπε ότι ο Γκιουλ δεν είχε καταστήσει σαφές εκείνη την εποχή ότι ήθελε να επιστρέψει στο κόμμα ως νέος ηγέτης.

«Ο Νταβούτογλου ουδέποτε ζήτησε την πρωθυπουργία. Αν ο Γκιούλ τη ζητούσε, δεν θα είχε σταθεί εμπόδιο στον δρόμο του» ανέφερε αυτή η πηγή στα τουρκικά ΜΜΕ.

Ως εκ τούτου, ο Μπαμπατζάν μοιάζει να βρίσκεται στη μέση και μολονότι προσπάθησε να συγχωνεύσει και τις δύο ομάδες, δεν τα κατάφερε.

Ο Μπαμπατζάν και ο Νταβούτογλου εξακολουθούν να έχουν φιλικές σχέσεις, ωστόσο και οι δύο πλευρές δήλωσαν στο MΜE ότι είναι απίθανο να προχωρήσουν μαζί.

Η διάσπαση, όμως, θα τους κοστίσει πιθανότατα χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια ψήφους.

Η τουρκική οικονομία νωρίτερα φέτος έπεσε σε ύφεση αλλά δείχνει σημάδια μερικής βελτίωσης. Πολλοί καταστηματάρχες την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα επαίνεσαν τον Μπαμπατζάν και είπαν ότι θα ήθελαν να είναι υποψήφιος λόγω των οικονομικών του προσόντων.

Ο Μπαμπατζάν, διέφερε από τον Ερντογάν λόγω της προσκόλλησης του στην παραδοσιακή μονεταριστική πεποίθηση ότι τα υψηλά επιτόκια θα περιορίσουν τον υψηλό πληθωρισμό. Ο Ερντογάν αντιτάχθηκε στην άποψη αυτή, ευνοώντας τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ο Νταβούτογλου, επίσης, έχει τη δική του ατζέντα. Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μπορεί να κερδίσει την εκλογική βάση του AKP στην ανατολική ενδοχώρα. Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι ποτέ δεν θα αμφισβητήσει την εξουσία του Ερντογάν.

Ο τελευταίος δεν έχει προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως πολλοί προέβλεπαν μετά την ήττα στην Κωνσταντινούπολη και ετοιμάζεται να περάσει στην αντεπίθεση δηλώνοντας σχεδόν μελοδραματικά σε κάθε ευκαιρία ότι νιώθει πληγωμένος από τους Νταβούτογλου, Γκιουλ και Μπαμπατζάν. «Πώς αλλιώς; Ο καθένας στη θέση μου έτσι θα αισθανόταν» συνηθίζει να τονίζει.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο ο Κώστας Μουτζούρης για την 28η Οκτωβρίου

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για την αυριανή επέτειο του ΟΧΙ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση