× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μνημείο για το Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο στην Πετρούπολη

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μυτιληναίων της Πετρούπολης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο της περιοχής.

Δημοσίευση 16/5/2022

Μνημείο για το Λέσβιο ζωγράφο Θεόφιλο στην Πετρούπολη

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκαν στην Πετρούπολη, το πρωί της Κυριακής 18 Μαΐου, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Λέσβιου λαϊκού  ζωγράφου «ΘΕΟΦΙΛΟΥ». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μνημείο πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου των Μυτιληναίων της Πετρούπολης, σε χώρο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πετρούπολης. Πλήθος κόσμου, μελών, φίλων του συλλόγου και επισκεπτών παρευρέθηκε για να αποτίσει έναν ελάχιστο φόρο τιμής στον ζωγράφο.

Η τελετή άρχισε με το καλωσόρισμα των επισήμων από την γραμματέα του συλλόγου κα Αγγελική Βαλελή.

Πραγματοποιήθηκε, επιμνημόσυνη δέηση από τον ιερέα πάτερ Αθανάσιο Ηλιόπουλο και ακολούθησε ομιλία από τον πρόεδρο του πολιτιστικού μας συλλόγου, κ. Ευάγγελο Ντούλα με την αναφορά στον βίο και την δράση του Θεόφιλου καθώς και των κινήτρων του Συλλόγου για τη δημιουργία της προτομής..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι κάτωθι:

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής νομού Λέσβου κος Χαράλαμπος Αθανάσιου, ο δήμαρχος της Πετρούπολης κος Στέφανος Βλάχος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) κος Νεκτάριος Βακάλης.

Κοινός παρονομαστής στις ομιλίες όλων ήταν η αδιαμφισβήτητη προσφορά του Θεόφιλου στην Τέχνη ενώ ακούστηκαν και σημαντικές προτάσεις σχετικά με την ονοματοδοσία του πάρκου που φιλοξενεί την προτομή, τη παρακείμενη στάση και το τμήμα Συντηρητών Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης του διπλανού ΕΠΑΛ Πετρούπολης με το όνομα του σπουδαίου μας ζωγράφου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έγιναν από τον δήμαρχο της πόλης και τον εγγονό εξ αδελφού του Θεόφιλου, κο Δημήτρη Χατζημιχαήλ.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

Το τέλος της εκδήλωσης την πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα του συλλόγου με την συμμετοχή των χοροδιδασκάλων Γιάννη Μαρτίνη  και Ματίνας Ρωμανά του σωματείου ελληνικών χορών και λαογραφικών ερευνών «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» του Βασίλη Τσούνη  και της Έφης Ρούτη με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια της Λέσβου σε ζωντανή μουσική από τους μουσικούς: Παναγιώτη Κατσίπη (βιολί), Βασίλη Κανελόπουλο (λαούτο) και Μιχάλη Τσατίρη (κανονάκι).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυτιληναίων  της Πετρούπολης, « Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ», ευχαριστεί θερμά όλους όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή αυτή, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, αλλά και όλους αυτούς που βοήθησαν ή πρόσφεραν το οτιδήποτε για την δημιουργία αυτής της προτομής πού στο εξής πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα σημαντικό σημείο μνήμης, όχι μόνο στην Πετρούπολη, αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Ακολούθησε κέρασμα γλυκών και αναμνηστικά δώρα. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο 6ο Μαθητικό Συνέδριο της Αθήνας

Μαθητές από το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Τριανταφυλλοπούλου του Κάτω Τρίτους- Θερμά συγχαρητήρια από τη διευθύντρια