× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν πάει άλλο με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας»

Παρέμβαση Κομνηνάκα στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2022

«Δεν πάει άλλο με την υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας»
' χρόνος ανάγνωσης

Τη διαχρονική υποστελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στη νησιώτικη χώρα, επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα από τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο, τη Σύμη και άλλα νησιά, ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που έχουν καταστήσει αποδεκατισμένες και υποστελεχωμένες τις δημόσιες δομές στα νησιά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατήγγειλε ότι στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των νησιών απουσιάζουν βασικές ιατρικές ειδικότητες, οι γιατροί μετακινούνται από χωριό σε χωριό ως «γκεστ σταρ» για να καλύψουν τα κενά, οι βάρδιες βγαίνουν μετά βίας,  νοσηλευτές και υγειονομικό προσωπικό δουλεύουν σε 10ωρες και 12ωρες βάρδιες, απουσιάζει προσωπικό για να λειτουργήσουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ ασθενείς στέλνονται σε άλλα νησιά για μια απλή ακτινογραφία. «Αντί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση, τελικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του ΕΣΥ στους ιδιωτικούς ομίλους και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για τη διασφάλιση των κερδών τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που παρουσιάζει «ως εμβληματική αλλαγή στο νομοσχέδιο, τον προσωπικό γιατρό, που τελικά θα λειτουργεί σε ρόλο πορτιέρη που θα κρατάει τον κόφτη στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τον περιορισμό του κόστους του ασθενούς». Υπενθύμισε πως «αντίστοιχο όρο είχε και ο οικογενειακός γιατρός που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι στο βωμό της ενιαίας στρατηγικής για το ξήλωμα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, ένας θεσμός που θα μπορούσε να έχει έναν χρήσιμο ρόλο, στο πλαίσιο ενός πλήρως εξοπλισμένου συστήματος Υγείας, μετατρέπεται σε κόφτη των παροχών Υγείας και εργαλείο για περαιτέρω συμπίεση της κρατικής δαπάνης και των ασφαλιστικών παροχών, δηλαδή και της πολυπόθητης για το κεφάλαιο μείωσης του μη μισθολογικού κόστους των εργαζομένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που στις ατέλειωτες ντροπιαστικές λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, βρήκε ως λύση τα απογευματινά χειρουργεία, επί πληρωμή, κάτι που δεν αποτελεί πρωτοτυπία, αφού ήταν νόμος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που δεν κατάργησε καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση σημείωσε χαρακτηριστικά: «Λες και αυτό που έλειπε σήμερα ήταν το να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη οι ασθενείς, αυτές τις πολλαπλές επιλογές δίνετε στους ασθενείς και όχι τους εντατικολόγους, τους αναισθησιολόγους, τους νοσηλευτές σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, αυτά που λείπουν και πραγματικά χρειάζονται για να γίνονται χειρουργεία πρωί και απόγευμα, χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς».

 

Καταλήγοντας, παρουσίασε την ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση του ΚΚΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας  πως «ελευθερία σημαίνει να μπορείς να καλύψεις εγκαίρως, πλήρως και δωρεάν τις σύγχρονες ανάγκες σου με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των διαφόρων περιοχών και όχι να κλωθογυρνάς στα όρια της στοιχειώδους περίθαλψης».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού