× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Οι πολίτες θέλουν μια πιο δημοκρατική Ευρώπη»

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2022

«Οι πολίτες θέλουν μια πιο δημοκρατική Ευρώπη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσερχόμενος σήμερα στο Άγαλμα της Ελευθερίας στη Μυτιλήνη, για την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν της Εθνικής Αντίστασης, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς, έκανε την παρακάτω δήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:

«Σήμερα, Ημέρα της Ευρώπης, σε μια πανηγυρική εκδήλωση στο Στρασβούργο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στους τρεις προέδρους της Διάσκεψης, τον Εμμανουέλ Μακρόν (Προεδρία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και τη Ρομπέρτα Μετσόλα (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη Βουλή των Ελλήνων στο πιο ενδιαφέρον και προωθητικό ευρωπαϊκό εγχείρημα των τελευταίων ετών και μετά από τα αδιέξοδα και τις κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας, στο οποίο αντιπροσωπευτικές ομάδες οκτακοσίων Ευρωπαίων πολιτών κλήθηκαν να οραματιστούν το Μέλλον της Ευρώπης. Να διαβουλευτούν και να προτείνουν τις αλλαγές που θέλουν να δουν να πραγματοποιούνται στους θεσμούς και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες εξέπληξαν με τη ριζοσπαστικότητα των προτάσεών τους. Όπως και οι κοινοβουλευτικές συνιστώσες της Διάσκεψης, δηλαδή το Ευρωπαϊκό και τα Εθνικά κοινοβούλια, οι πολίτες στήριξαν προτάσεις που, αν υιοθετηθούν, θα αλλάξουν βαθιά την Ένωση.

Οι πολίτες θέλουν μια πιο συμμετοχική, δημοκρατική, διαφανή Ένωση, μια πιο κοινωνική και ανθεκτική Ευρώπη, θέλουν μια πιο ενωμένη Ευρώπη με νέες αρμοδιότητες και κοινές πολιτικές που εξασφαλίζουν ισορροπημένη και δίκαιη ανάπτυξη για κάθε κράτος-μέλος, προστατεύουν το Κράτος Δικαίου και εμπεδώνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια Ένωση που τους ακούει, λογοδοτεί και διαβουλεύεται με όλους δημοκρατικά και ισότιμα. Θέλουν μια Ευρώπη, διεθνή παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας. Υποχρέωσή μας είναι να ακούσουμε τους πολίτες, να υλοποιήσουμε τις συστάσεις τους και να προχωρήσουμε σε Συντακτική Συνέλευση με βάση το άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ, για εκείνες τις προτάσεις που απαιτούν αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών. Τίποτε λιγότερο δεν θα είναι αρκετό.

Και κάτι ακόμα: Η Ημέρα της Ευρώπης συμπίπτει με την Ημέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό στην πατρίδα μας. Η επέτειος αυτή αμαυρώνεται από τη φρικτή πολεμική σύρραξη που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την αντιφασιστική, φιλειρηνική και δημοκρατική παράδοση αυτών που πρώτοι οραματίστηκαν την ενότητα των ευρωπαϊκών λαών γράφοντας το 1941 το “Μανιφέστο του Βεντοτένε”, είναι να απαιτήσουμε τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής εισβολής και την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση, που θα φρενάρει τη νέα, επικίνδυνη, ψυχροπολεμική κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναψε η φλόγα στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έκανε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε η φλόγα να είναι ορατή κάθε βράδυ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο μύθος της Νυφίδας ζωνταντεύει

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Νυφίδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βλάβη στο σύστημα έκδοσης αδειών κυκλοφορίας του Υπουργείου

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου ζητά την κατανόηση των πολιτών
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φυσικές καταστροφές και θεομηνίες στην Ιστορία της Λέσβου»

Ο Σύλλογος Σκαμιωτών «Παναγιά η Γοργόνα» διοργανώνει εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές που σφράγισαν την πορεία του νησιού – Διακεκριμένοι επιστήμονες φωτίζουν το παρελθόν και το παρόν
ΧΩΡΙΑ

Ξεχειλίζει η οργή στον Πολιχνίτο για το νερό

Η απουσία λύσεων και η θεαματική αποχώρηση του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Αλάνη φούντωσαν την αγανάκτηση – Οι κάτοικοι οργανώνονται και διεκδικούν
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ακαδημαϊκό Γρηγόριο Παπαμιχαήλ στο Ίππειος

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος» διοργάνωσε με επιτυχία, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γρηγόριο Παπαμιχαήλ, ο οποίος καταγόταν από το Ίππειος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου συγχαίρει τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια

Ο Σύλλογος παρακαλεί τους γονείς των πολυτέκνων των οποίων τα παιδιά εισάχθηκαν στο πανεπιστήμιο να επικοινωνήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσκαφές στο οικόπεδο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες του πολύπαθου έργου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας