× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή ή «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»;

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Σχέδιο Βορείου Αιγαίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή. Η Περιφερειακή Αρχή δεν συμμετείχε στην εκπόνηση του σχεδίου ανέφερε η αντιπολίτευση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/4/2022

Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή ή «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»;

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ, το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή – ΠεΣΠΚΑ Βορείου Αιγαίου, το οποίο παρουσίασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γιώργος Λεμονός. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στο βόρειο Αιγαίο, είναι το πρώτο Περιφερειακό Σχέδιο που εγκρίθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια Υπουργεία το Μάρτιο και πλέον μετά την έγκρισή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο προχωρά η εφαρμογή του.

Οι τομείς όπου προτείνονται μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αφορούν:  στην ορθή διαχείριση των υδάτων και των δασών, στη θωράκιση της βιοποικιλότητας και των υγροτόπων, στη μείωση των αναγκών των κτιρίων για ενέργεια και στην αύξηση της αντοχής τους σε ακραία κλιματικά φαινόμενα, στη διασφάλιση της ευστάθειας της ηλεκτροδότησης, στην προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, στη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, κατολισθητικών και διαβρωτικών φαινομένων, στις μεταφορές, τον τουρισμό, τη γεωργία, στην αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και φυσικά στην ανθρώπινη υγεία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδεικνύονται οι δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν για να προσαρμοστεί η Περιφέρεια στις επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένα από τα προτεινόμενα μέτρα, είναι σε εφαρμογή του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Νήσων Αιγαίου και του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο Γιώργος Λεμονός στην εισήγησή του το σχέδιο αυτό δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν για την κλιματική αλλαγή.

«Για παράδειγμα, είπε ο κος Λεμονός, εφόσον η Περιφέρεια βάζει σε προτεραιότητα τον τουρισμό θα πρέπει να κάνει ακτολόγιο ώστε να σταματήσει η διάβρωση των ακτών των νησιών μας».

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία όπως σημείωσαν δεν συμμετείχε με κανέναν ουσιαστικό τρόπο στη διαμόρφωση του σχεδίου αυτού, το οποίο μάλιστα πρόσθεσαν έχει σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχολιάζοντας το Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Καρασάββας ο οποίος είναι και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, σημείωσε ότι τα περισσότερα από αυτά που περιγράφονται στο σχέδιο αποτελούν θεωρητικές αποτυπώσεις οι οποίες στην πράξη δεν εφαρμόζονται.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε ο Νίκος Καρασάββας, το Αφεντέλλι που κινδυνεύει ως παραλία να τσιμεντοποιηθεί και η Βάστρια που κατασκευάζεται η νέα δομή προσφύγων και μεταναστών μέσα σε δασώδη περιοχή. Όπως είπε ο Νίκος Καρασάββας αναφέρονται μεν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής κανείς όμως σημείωσε δεν μιλά για τους λόγους που φτάσαμε στο σημείο αυτό, με ενέργειες βιασμού της φύσης και του περιβάλλοντος.

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή για το γεγονός ότι ποτέ δεν ήρθε το θέμα του Σχεδίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρώτη κρίσιμη φάση, έκανε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Σπιλάνης  ενώ σημείωσε ότι η μελέτη ήταν πολύ κακή κάτι που όπως είπε αναδείχθηκε και από τους  καθηγητές του Τμήματος Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στόχος των σχεδίων αυτών τα οποία εκπονούνται χωρίς να ληφθεί υπόψη η κοινωνία, σημείωσε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στο Αιγαίο» Νίκος Μανάβης είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Μεταξύ άλλων τόνισε πως αν το Περιφερειακό Συμβούλιο ψηφίζει ένα σχέδιο που δεν μπορεί να τροποποιήσει στην ουσία καταργεί την ύπαρξη του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει ο Αγιος Θεράποντας της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 13 ως 19 Μαΐου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοκινητοπορεία για τη νίκη ενάντια στον φασισμό

Δράση της Ρωσικής Κοινότητας στη Μυτιλήνη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προγραμματική σύμβαση Μυτιλήνης ‑ ΔΕΔΑΠΑΛ για επεξεργασία απορριμμάτων

Για πρώτη φορά από την ίδρυση της εταιρείας, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου
ΧΩΡΙΑ

Δρόμος 11 χιλιομέτρων από την Ανεμώτια

Ξεκίνησαν οι εργασίες στον δρόμο της «Ποταμιάς», αλλά και του σχολείου της Αντισσας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Λοβέρδος στη Μυτιλήνη

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του προέδρου του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Παρασκευαΐδη για τις μεταθέσεις των στρατιωτικών

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ σε ερώτησή του στη βουλή τάσσεται υπέρ των ευνοϊκών Μεταθέσεων των Πολύτεκνων-Τρίτεκνων, των Γονέων ΑΜΕΑ και Μονογονεϊκών οικογενειών, των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
ΧΩΡΙΑ

Πένθος στη Μόρια

Σήμερα, Πέμπτη η κηδεία του Φώτη Παπαευστρατίου, πρώην προέδρου που πέθανε 84 ετών
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μέτρα αποκατάστασης από τις παράνομες ιπποδρομίες ζητά το υπουργείο

Εξι μήνες διορία στον Δήμο Δυτικής Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής στη Λαγκάδα Μυτιλήνης

Λιτάνευση της Ιεράς εικόνας την Λαμπροπαρασκευή 10 Μαίου
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει η Παναγιά Κρυφτή στο Παλαιοχώρι

Την Δευτέρα 13 Μαΐου με ολοήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 8 το πρωί έως αργά το βράδυ, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Παναγιά Κρυφτή»