× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός για φοιτητές από όλο τον κόσμο

Εντυπωσιασμένοι από τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/4/2022

Η Λέσβος εκπαιδευτικός προορισμός για φοιτητές από όλο τον κόσμο
' χρόνος ανάγνωσης

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου των φοιτητών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Περιβαλλοντική Επιστήμη, Πολιτική και Διαχείριση, το οποίο προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο του Lund (Σουηδία), το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Αγγλία), το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Αυστρία) καθώς και δύο Αμερικάνικα Πανεπιστήμια το Middelebury Institute of International Studies at Monterey (ΗΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Saskatchewan (Καναδάς).

Οι φοιτητές, συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκο Ζούρο και Πέτρο Γαγάνη πραγματοποίησαν τις υπαίθριες ασκήσεις των φοιτητών στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος, τα γεωλογικά μνημεία, τους οικοτόπους και τα πολιτιστικά μνημεία του Γεωπάρκου Λέσβου. Οι φοιτητές αξιολόγησαν τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους του νησιού που έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO ως στοιχεία που συμβάλουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
Η εκπαιδευτική άσκηση υπαίθρου στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου περιλάμβανε αρχικά επίσκεψη των φοιτητών στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το απολιθωμένο οικοσύστημα, να επισκεφτούν τις απολιθωματοφόρες θέσεις και να γνωρίσουν πληροφορίες για τα φυτά του Απολιθωμένου Δάσους, την εξέλιξή τους στο πέρασμα του χρόνου, τις χημικές και φυσικές ιδιότητές τους και τα στοιχεία που μας δίνουν για την κλιματική αλλαγή και τη δημιουργία και εξέλιξη του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως επισκέφτηκαν τις νέες θέσεις απολιθωμάτων κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκαν εντυπωσιακά νέα ευρήματα κατά την διάρκεια σωστικών ανασκαφικών εργασιών που διενεργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Στη συνέχεια οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, γνώρισαν τα διαφορετικά είδη φυτών του Απολιθωμένου Δάσους, τα φυτικά απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο τα οποία φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου και μας μαρτυρούν την εξέλιξη των φυτών στη γη.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα της ηφαιστειότητας και ιδιαίτερα το φαινόμενο των σεισμών και συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητας προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησε η περιήγησή τους στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν μοναδικά ριζικά συστήματα και εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Συνεταιρισμός Γυναικών Μεσοτόπου
Στην επίσκεψη των φοιτητών στον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου, ενημερώθηκαν από τις γυναίκες του Συνεταιρισμού για τις δραστηριότητές τους, τον τρόπο παρασκευής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων ποιότητας ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων.

Γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου
Η εκπαιδευτική άσκηση των φοιτητών περιλάμβανε επίσης γνωριμία με τα γεωλογικά, φυσικά και αρχαιολογικά μνημεία της Λέσβου. Ειδικότερα, οι φοιτητές πραγματοποίησαν ειδικές ασκήσεις υπαίθρου στον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής, στα γεωλογικά μνημεία του βόρειου τμήματος του Γεωπάρκου Λέσβου της Πέτρας, του Μολύβου και τους ηφαιστειακούς δόμους του Λεπέτυμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φοιτητές γνώρισαν τη μεγάλη ηφαιστειακή δομή του Λεπέτμνου και ασχολήθηκαν με τη μελέτη της εξέλιξης της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται σήμερα στην επιφάνεια της Λέσβου μέσα από τα μοναδικά γεωλογικά τεκμήρια όπως ο ηφαιστειακός λαιμός της Πέτρας, ο ηφαιστειακός δόμος και οι στηλοειδείς λάβες του Μολύβου.

Επισκέφτηκαν επίσης τον αρχαιολογικό χώρο των Μέσων, του Αρχοντικό της Βαλερτζίδαινας, την Παναγιά της Πέτρας, τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πέτρας καθώς και το Κάστρο Μολύβου και τον παραδοσιακό οικισμό Μολύβου.

Συνάντηση με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου
Είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Φορέα Τουρισμού Μολύβου κ. Ν. Μόλβαλη στον Πολυχώρο Πολιτισμού «δεσμός» και συζήτησαν για τις δυνατότητες ανάπτυξης και τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Υγρότοποι Καλλονής-ΚΠΕΝ - Ορνιθοπαρατήρηση

Οι φοιτητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα είδη πουλιών που συναντώνται στη Λέσβο καθώς και τις δράσεις που πραγματοποιεί το Κέντρο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών καθώς και τις δράσεις ορνιθοπαρατήρησης. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη στον υγροβιότοπο του Κόλπου Καλλονής όπου είχαν την ευκαιρία παρατήρησης πουλιών και γνωριμίας με τα μοναδικά οικοσυστήματα της Λέσβου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές