× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης κάνει πραγματικότητα τα όνειρα ενός νησιού

Σημαντικά έργα και πολιτιστικές δράσεις που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και όλου του νησιού. Το όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου γίνεται πραγματικότητα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2022

Όταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης κάνει πραγματικότητα τα όνειρα ενός νησιού

Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα το έργο της ανάδειξης του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης και του ποδηλατόδρομου που θα περνά και από αυτό. Πλέον πεζοί και ποδηλάτες θα μπορούν να περάσουν από όλη τη διαδρομή από το άγαλμα της ελευθερίας ως την Επάνω Σκάλα. Κάτι που πειραματικά γίνεται και τώρα κάθε Σαββατοκύριακο προκειμένου να ελεγχθεί η συμπεριφορά των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εγκαίνια του έργου αναμένεται να γίνουν 18 ή 19 Ιουνίου παρουσία μάλιστα της υπουργού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού «Η Ευρώπη στην περιοχή μου».

Αυτά (και όχι μόνο) ανέφερε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο προϊστάμενός της, Παύλος Τριανταφυλλίδης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» 

Αποδίδοντας τα εύσημα στη Διαχειριστική Αρχή και τον Προϊστάμενο της Γιώργο Πλακωτάρη που αγκάλιασε το έργο στο Κάτω Κάστρο ο κ. Τριανταφυλλίδης μετέφερε τον ενθουσιασμό των πολιτών που έχουν δει το έργο. Εκεί όπου πέρα από την όμορφη βόλτα, οι ποδηλάτες θα διοργανώσουν δράσεις, και η Φερενίκη Τσαμπαρλή βιωματικό εργαστήρι για παιδιά με ανακυκλωμένα υλικά με θέμα τη δημιουργία του Κάστρου στον μεσαίωνα. Έκθεση από τη ΦΕΜ θα περιμένει τους Μυτιληνιούς, με παλιές φωτογραφίες του χώρου, όπου είχαν κατασκηνώσει οι πρόσφυγες της Μικρασίας, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο εορτασμός τον Ιούνιο θα λήξει με συναυλία της Ανδριάνας Μπάμπαλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία Οθωμανική οικία θα έχει ψηφιακό υλικό και μια άλλη θα περιμένει τους πολίτες να ξεναγηθούν στην ιστορία. Ενώ μια τρίτη θα φιλοξενήσει το κέντρο λίθου με σημαντικά εκθέματα – λίθινες επιγραφές.

Παράλληλα στα σκαριά είναι ντοκιμαντέρ με θέμα το κάστρο όπως το έζησε ένας πρόσφυγας του 1922 και όπως το ζει σήμερα ο εγγονός του.

Στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης όπου έχει εντοπιστεί Ναός της Νεμέσεως των πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, θα ξεκινήσουν ανασκαφές με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου του Μπάρι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραστάσεις κάθε λογής προγραμματίζονται στο κάτω και στο πάνω κάστρο αλλά και στο αρχαίο θέατρο. Στις 10 και 11 Αυγούστου θα ανοιχτεί για πρώτη φορά στο κοινό ο πύργος της Βασίλισσας στο πάνω κάστρο ττης Μυτιλήνης με κλασική μουσική εγχόρδων, ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει εκδήλωση στην Αρχαία Άντισσα με πιάνο, όλα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου.

Μουσειακή έκθεση αναμένεται να λειτουργήσει και στο κάστρο του Μολύβου. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα σκαριά, μέσω του προγράμματος ωριμάνσεων μελετών για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι η επανέκθεση στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου κάθε αίθουσα στον πάνω όροφο θα είναι αφιερωμένη σε μια από τις πέντε αρχαίες πόλεις- κράτη της Λέσβου. Ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει αναψυκτήριο στον κήπο, στο παλιό «υποστατικό» εκεί όπου βρίσκονταν ο χώρος των επιγραφών. Συνεπώς «δίνεται ένας νέος χώρος ανάτασης δίπλα στο λιμάνι της Μυτιλήνης» προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Αναψυκτήριο προβλέπεται να λειτουργήσει και στο πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης.

 

Ακόμα ένα μεγάλο όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου είναι τα Μονοπάτια της Ορθόδοξης Πίστης που περιλαμβάνει έργα σε 12 εκκλησιαστικά μνημεία, ανάμεσά τους και η Παναγία της Αγιάσου. Το πρόγραμμα θα χαράξει διαδρομές σε μνημεία του 17ου και 18ου αιώνα.

 

Για τις εκδηλώσεις και όλα όσα πολύ σημαντικά μας είπε ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112

Κάνει λόγο για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Welcome» Μητσοτάκη στους Τούρκους από τη Μυτιλήνη

«Είμαστε από την επιτροπή υποδοχής» τόνισε χαριτολογώντας ο πρωθυπουργός στα αγγλικά, στον πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ