× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Όταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης κάνει πραγματικότητα τα όνειρα ενός νησιού

Σημαντικά έργα και πολιτιστικές δράσεις που αλλάζουν την εικόνα της πόλης και όλου του νησιού. Το όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου γίνεται πραγματικότητα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/4/2022

Όταν ο Παύλος Τριανταφυλλίδης κάνει πραγματικότητα τα όνειρα ενός νησιού
' χρόνος ανάγνωσης

Ολοκληρώνεται σε ένα μήνα το έργο της ανάδειξης του Κάτω Κάστρου της Μυτιλήνης και του ποδηλατόδρομου που θα περνά και από αυτό. Πλέον πεζοί και ποδηλάτες θα μπορούν να περάσουν από όλη τη διαδρομή από το άγαλμα της ελευθερίας ως την Επάνω Σκάλα. Κάτι που πειραματικά γίνεται και τώρα κάθε Σαββατοκύριακο προκειμένου να ελεγχθεί η συμπεριφορά των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τα εγκαίνια του έργου αναμένεται να γίνουν 18 ή 19 Ιουνίου παρουσία μάλιστα της υπουργού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του εορτασμού «Η Ευρώπη στην περιοχή μου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά (και όχι μόνο) ανέφερε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, ο προϊστάμενός της, Παύλος Τριανταφυλλίδης στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» 

Αποδίδοντας τα εύσημα στη Διαχειριστική Αρχή και τον Προϊστάμενο της Γιώργο Πλακωτάρη που αγκάλιασε το έργο στο Κάτω Κάστρο ο κ. Τριανταφυλλίδης μετέφερε τον ενθουσιασμό των πολιτών που έχουν δει το έργο. Εκεί όπου πέρα από την όμορφη βόλτα, οι ποδηλάτες θα διοργανώσουν δράσεις, και η Φερενίκη Τσαμπαρλή βιωματικό εργαστήρι για παιδιά με ανακυκλωμένα υλικά με θέμα τη δημιουργία του Κάστρου στον μεσαίωνα. Έκθεση από τη ΦΕΜ θα περιμένει τους Μυτιληνιούς, με παλιές φωτογραφίες του χώρου, όπου είχαν κατασκηνώσει οι πρόσφυγες της Μικρασίας, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Ο εορτασμός τον Ιούνιο θα λήξει με συναυλία της Ανδριάνας Μπάμπαλη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μία Οθωμανική οικία θα έχει ψηφιακό υλικό και μια άλλη θα περιμένει τους πολίτες να ξεναγηθούν στην ιστορία. Ενώ μια τρίτη θα φιλοξενήσει το κέντρο λίθου με σημαντικά εκθέματα – λίθινες επιγραφές.

Παράλληλα στα σκαριά είναι ντοκιμαντέρ με θέμα το κάστρο όπως το έζησε ένας πρόσφυγας του 1922 και όπως το ζει σήμερα ο εγγονός του.

Στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης όπου έχει εντοπιστεί Ναός της Νεμέσεως των πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, θα ξεκινήσουν ανασκαφές με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου του Μπάρι. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραστάσεις κάθε λογής προγραμματίζονται στο κάτω και στο πάνω κάστρο αλλά και στο αρχαίο θέατρο. Στις 10 και 11 Αυγούστου θα ανοιχτεί για πρώτη φορά στο κοινό ο πύργος της Βασίλισσας στο πάνω κάστρο ττης Μυτιλήνης με κλασική μουσική εγχόρδων, ενώ την επόμενη ημέρα θα γίνει εκδήλωση στην Αρχαία Άντισσα με πιάνο, όλα στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μολύβου.

Μουσειακή έκθεση αναμένεται να λειτουργήσει και στο κάστρο του Μολύβου. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα σκαριά, μέσω του προγράμματος ωριμάνσεων μελετών για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι η επανέκθεση στο παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, όπου κάθε αίθουσα στον πάνω όροφο θα είναι αφιερωμένη σε μια από τις πέντε αρχαίες πόλεις- κράτη της Λέσβου. Ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει αναψυκτήριο στον κήπο, στο παλιό «υποστατικό» εκεί όπου βρίσκονταν ο χώρος των επιγραφών. Συνεπώς «δίνεται ένας νέος χώρος ανάτασης δίπλα στο λιμάνι της Μυτιλήνης» προσθέτει ο κ. Τριανταφυλλίδης. Αναψυκτήριο προβλέπεται να λειτουργήσει και στο πάνω Κάστρο της Μυτιλήνης.

 

Ακόμα ένα μεγάλο όραμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου είναι τα Μονοπάτια της Ορθόδοξης Πίστης που περιλαμβάνει έργα σε 12 εκκλησιαστικά μνημεία, ανάμεσά τους και η Παναγία της Αγιάσου. Το πρόγραμμα θα χαράξει διαδρομές σε μνημεία του 17ου και 18ου αιώνα.

 

Για τις εκδηλώσεις και όλα όσα πολύ σημαντικά μας είπε ο κ. Παύλος Τριανταφυλλίδης μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι

Με την υπογειοποίηση των κάδων από τον Δήμο Μυτιλήνης ο χώρος αναβαθμίζεται και τα σκουπίδια μένουν εκεί που πρέπει
Νέα εποχή καθαριότητας στο Πλωμάρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Ο Συντονιστής Γ. Μήλιος απαντά στον Σταύρο Πολίτη και επισημαίνει ότι η υποψηφιότητα αποσύρθηκε με email προς την ΕΔΕΚΑΠ
Καμία σκιά αποκλεισμού λέει η ΝΟΕΣ Λέσβου του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά

Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και ανάπλαση γειτονιών σε ένα έργο που δίνει φως, ασφάλεια και προοπτική στο κέντρο -Η δημοτική αρχή Χριστόφα σχεδιάζει ενιαία πολιτιστική διαδρομή και μεγάλη ανάπλαση 4.890.000 ευρώ στο ιστορικό κέντρο
Η καρδιά της Μυτιλήνης χτυπά ξανά πιο δυνατά
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρη μετά από ατυχημα στην είσοδο του αερολιμένα Οδυσσέας Ελύτης
«Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για το έργο του κόμβου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης »
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης με φόντο τον φετινό βροχερό χειμώνα, μιλά για την κατάσταση στην ύδρευση του νησιού, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις καθώς και τα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν
Προχωρούν τα έργα της ΔΕΥΑΛ στον Πολιχνίτο ‑ τι θα γίνει στην Ευρειακή
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο