× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης»

Ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2022

«Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης»

Εμπαιγμό χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη Βουλή, καθώς σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν ανάσα ανακούφισης στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, αλλά κινούνται στη λογική «οι λιγότερο φτωχοί να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η κ.Κομνηνάκα «η τροπολογία με τα σχετικά μέτρα - «ασπιρίνες» περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς, το αγροτικό πετρέλαιο, κ.α».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει η τροπολογία, όπως τα 13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη και η επιδότηση στο ρεύμα έχουν προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ
Οσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που τάχα φέρνει το νομοσχέδιο, σημείωσε πως το μόνο δίκαιο είναι να καταργηθεί αυτό το άδικο, μνημονιακό χαράτσι που αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ένα επιπλέον ενοίκιο για το σπίτι τους.

Πρόσθεσε δε πως εάν ήθελε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει τον φόρο για την ακίνητη περιουσία των επιχειρηματικών ομίλων (ΕΦΑ). Κατήγγειλε πως ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και είκοσι χρόνια, από το 2002, καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να τον εφαρμόσει, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σημείωσε πως οι απώλειες κάθε χρόνο από τη μη εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου, φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,5 δισ. και να τον καταργήσει.

Εμπαιγμός τα μέτρα για πλειστηριασμούς και αγροτικό πετρέλαιο
Για τους πλειστηριασμούς σημείωσε πως ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει παράταση στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις προκάλεσαν με την πολιτική τους. Δίνεται μία παράταση, σημείωσε, μέχρι να δημιουργηθεί και να μπει σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας, ο οποίος θα κάνει μπίζνες με τα σπίτια του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος για το αγροτικό πετρέλαιο και τα λιπάσματα, σημείωσε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για μείωση του ΦΠΑ, αποτελούν επίσης εμπαιγμό, αφού από τότε που ανακοινώθηκαν έως σήμερα, σημειώθηκε υπέρογκη επιπλέον αύξηση στις τιμές τους, με αποτέλεσμα οι όποιες μειώσεις να έχουν ήδη εξανεμιστεί. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι μεγάλοι περιορισμοί που προβλέπονται, ανάλογα με το ποσοστό αλλά και το είδος καλλιέργειας, θα επιφέρουν άγριο ψαλίδι στον τελικό αριθμό των δικαιούχων αγροτών.

Νομοσχέδια με τροπολογίες - αχταρμά
Ξεκινώντας την ομιλία της η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε για άλλη μια φορά, την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδια με διάφορες άσχετες τροπολογίες, που αυξάνονται μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή η τακτική δεν είναι καθόλου τυχαία και γίνεται για να τακτοποιεί η κυβέρνηση διάφορες εκκρεμμότητες που έχει, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα λέγοντας πως το ΚΚΕ δεν σκανδαδολογεί.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την παράταση του χρόνου αντιρρήσεων από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες, για την οποία, χθες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει την πρόταση και σήμερα, αιφνιδιαστικά, έφερε μία διάταξη για την παράταση του χρόνου, μόνο για την Κρήτη και μάλιστα κι αυτή κολοβή (ισχύει μόνο για δύο μήνες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα ζήτησε την απόσυρση της επιλεκτικής διάταξης και να έλθει σχετική συνολική ρύθμιση για την παράταση σε όλη τη χώρα, που θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ ΜΜΕ και ακαδημαϊκών

Εστιασμένη στον τομέα του τουρισμού και της οικονομίας ήταν η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων

Απογευματινή περιήγηση στην περιοδική έκθεση «1922» του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννης Στασινός

Συναντήθηκε με τους δημάρχους και τον Περιφερειάρχη για θέματα που αφορούν τα έργα που υλοπιούνται ή θα υλοποιηθούν από το ΤΕΕ στην περιοχή. Τον Στασινό συνόδευαν στελέχη της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών
ΑΤΖΕΝΤΑ

Στη Μυτιλήνη το 5ο Διεθνές Συνέδριο HydroΜediT 2024

Για την Εφαρμοσμένη Ιχθυολογία, Ωκεανογραφία και το Υδάτινο Περιβάλλον
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά

Εκδήλωση των Κέντρων Κοινότητας Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Aνδρέας Σπυρόπουλος στη Μυτιλήνη

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πραγματοποιήσει περιοδεία και ομιλία την Τρίτη 14 Μαΐου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συνάντηση Mουτζούρη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Ραχμί Κοτς στην Τουρκία

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου επίσης είχε συναντήσεις με τον Δήμαρχο και με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…» ‑ εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την Κυριακή 19 Μαΐου στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού, έτρεξαν για τη ζωή

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Lesvos Runners και ο Δήμος Μυτιλήνης στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής