× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση στην Τζέλη Χατζηδημητρίου

Για το ντοκιμαντέρ της «Λεσβία, η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/3/2022

Βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση στην Τζέλη Χατζηδημητρίου
' χρόνος ανάγνωσης

To Onassis Cinema Award 2022 απονεμήθηκε στο ντοκιμαντέρ «Λεσβία, η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού» της συντοπίτισσάς μας, Τζέλης Χατζηδημητρίου.

Το βραβείο του Ιδρύματος Ωνάση παρέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Η παραγωγός και σκηνοθέτρια, Τζέλη Χατζηδημητρίου, παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένη. «Ποτέ δεν πίστευα ότι μια ταινία σαν αυτή θα βραβευόταν. Ελπίζω αυτή να είναι μόνο η αρχή. Ότι δεν θα μείνει μόνο στις ταινίες. Ότι ο κόσμος θα γίνει πιο συμπεριληπτικός απέναντι στη διαφορετικότητα. Σε όλων των ειδών τις διαφορετικότητες», είπε σχετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μια κοινότητα που διεκδικεί τη μοναδικότητά της, που βγαίνει από το σκοτάδι στο φως του Αιγαίου και τελικά σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας μια νέα ζωή, μια νέα συνθήκη. Ένα πρότζεκτ βαθιά πολιτικό, που αξιώνει ίση μεταχείριση, που δημιουργεί ελπίδα για ένα μέλλον συμπεριληπτικό, που διακρίνεται για το θάρρος, την πολυσυλλεκτικότητα, τον ρομαντισμό του. Το ντοκιμαντέρ για μια γνωστή ιστορία με πολλές άγνωστες πτυχές συναντά το όραμα του Ιδρύματος Ωνάση για μια ανοιχτή κοινωνία. Η ταινία αυτή, που ελπίζουμε σύντομα να δούμε στις αίθουσες, ας είναι ένα ακόμα βήμα προς την ελευθερία και την ισότητα.» -Κριτική Επιτροπή Ιδρύματος Ωνάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ χρηματοδοτήθηκε πρώτα από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βραβείο έρχεται σαν φυσική συνέχεια της μακροχρόνιας σχέσης του Ιδρύματος Ωνάση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2019, υποστήριξε την πρωτοβουλία “Meet the Future”, όπου 15 σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κοινό. Δύο από τους συμμετέχοντες, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη και η Ζακλίν Λέντζου, έγιναν Onassis Fellows και θα ταξιδέψουν το 2022 στη ΝΈΑ ΥΌΡΚΗ και το ΛΟΣ ΆΝΤΖΕΛΕΣ, πόλεις όπου δραστηριοποιείται το ΊΔΡΥΜΑ ΩΝΆΣΗ, για να γνωρίσουν από κοντά την κινηματογραφική κοινότητα στην Αμερική. Πέρα από την υποστήριξη νέων κινηματογραφιστών, το ΊΔΡΥΜΑ ΩΝΆΣΗ, σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών, έχει δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης σε όλες τις προβολές ταινιών του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μέσα από τη δράση “Cinemability”.

 

Διαχρονικά, το Onassis Culture συνεργάζεται με τα σημαντικότερα φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2021, για πρώτη φορά δημιούργησε δύο νέα κινηματογραφικά βραβεία, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Δράμας, το Onassis Film Development Grant και το Queer Drama Award, αναδεικνύοντας νέες φωνές του σινεμά που αξίζει να ακουστούν.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

«Ακόμα κι ένα λάθος κάν’ το σωστά»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Αναγνώστου στη Μυτιλήνη

Η «Άστεγοι» και οι Εκδόσεις Reprographics φέρνουν στη σκηνή λογοτεχνία και μουσική
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Γνωριμία με την συντήρηση αρχαιοτήτων

Ανοιχτό Εργαστήρι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου στις 13,14 και 15 Οκτωβρίου
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών και συζήτηση από την «Πνοή» στη Μυτιλήνη

Οι ταινίες που θα προβάλλονται θα βασίζονται κυρίως σε αληθινές ιστορίες
ΘΕΑΤΡΟ

Γέλιο μέχρι δακρύων στο «ΚΑΜ ΜΠΑΚ» του Θεατρικού Εργαστηρίου Μυτιλήνης

Οι παραστάσεις συνεχίσονται και αυτό το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ρεσιτάλ «Αειθαλείς Αριες» με Ιωάννα Καρβελά και Νίκη Κεραμέκη

Το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ από το πολιτιστικό κέντρο ΦΟΜ στο χώρο του θεάτρου του στην Επάνω Σκάλα
ΒΙΒΛΙΟ

Δημιουργικά Σάββατα με βιβλιοδεσία στο εργαστήριο tortuguita

Σάββατο 11/10: Ραφή αλυσίδας (Chain Stitch) – Σάββατο 25/10: Single Section Booklets
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τρεις ημέρες ανοιχτές πόρτες στο Εργαστήριο Συντήρησης Λέσβου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μικρά γκρουπ των πέντε ατόμων
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«Η βία έρχεται όταν δεν εκφράζουμε τα συναισθήματά μας»

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια κούκλας, Εμμανουέλα Καποκάκη για το πρόγραμμα STEP κατά της βίας σε βάρος των παιδιών που ξεκίνησε στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργαστήρι υφαντικής τέχνης στη Μυτιλήνη

Ξεκίνησαν οι εγγραφές
ΒΙΒΛΙΟ

Η νέα της ποιητική συλλογή «Παντούμ», της Στέλλας Πετρίδου

Ένα ποιητικό ταξίδι στις αντιθέσεις της ανθρώπινης ψυχής μέσα από μια σπάνια φόρμα με πεντακοσίων ετών ιστορία