× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να γίνει η Λέσβος προορισμός για πουλάκηδες»

Ακούραστη δραστηριότητα από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλλονής με παρατηρήσεις πουλιών και σχεδιασμό συμμετοχής σε έκθεση στην Αγγλία για την προσέλκυση τουριστών ορνιθοπαρατήρησης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/3/2022

«Να γίνει η Λέσβος προορισμός για πουλάκηδες»

Με δεκάδες δράσεις παρατήρησης πουλιών σε όλη της διάρκεια του προηγούμενου έτους και εκδηλώσεις που απευθύνονται στους κατοίκους του νησιού μας και τους επισκέπτες, έκλεισε ο πρώτος χρόνος συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου στο πλαίσιο της αξιοποίησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέντευξη τύπου που πργματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη και του του Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητή Νίκου  Ζούρου έγινε  ο απολογισμός δράσεων, ενώ παρουσιάσθηκε ο σχεδιασμό του Κέντρου για τη νέα χρονιά.

Ο Κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στον απολογισμό δράσεων του ΚΠΕΝ Καλλονής ενώ σημείωσε ότι θα επεκτείνει την συνεργασία με το Μουσείο προκειμένου να υπάρξουν ακόμα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για τα νησιά μας.

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε συνοπτικά στις δράσεις που υλοποιήθηκαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής για την ανάδειξη των υγροτόπων και της ορνιθοπανίδας της Λέσβου, με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών  και πληροφοριών προς του παρατηρητές πουλιών. Με την παροχή για πρώτη φορά πληροφοριών για τις θέσεις παρατήρησης πουλιών και τα είδη της ορνιθοπανίδας που μπορούν να παρατηρηθούν σε καθημερινή βάση, η Λέσβος αναδεικνύεται και πάλι σε κορυφαίο προορισμό παρατήρησης πουλιών με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ανακοίνωσε επίσης ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα συμμετάσχει στη Παγκόσμια Έκθεση Ορνιθοπαρατήρησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία 15-17 Ιουλίου 2022, με στόχο την προσέλκυση ορνιθοπαρατηρητών και την προβολή της Λέσβου ως προορισμού ορνιθοπαρατήρησης.

Η κ. Ελ. Γαληνού, Ορνιθολόγος, Υπεύθυνη δράσεων Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, παρουσίασε αναλυτικά στη συνέχεια τις δράσεις του ΚΠΕΝ του 2021 και αφορούν:

  • Ενημέρωση & Εξυπηρέτηση επισκεπτών
  • Παρακολούθηση πληθυσμών πουλιών και κατάστασης υγροτόπων
  • Εκδηλώσεις – Εξορμήσεις
  • Εκπαιδευτικές δράσεις
  • Δράσεις προβολής

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου από τον Οκτώβριο του 2020 έχοντας αναλάβει την λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής (ΚΠΕΝ), ανταποκρίθηκε υψηλά στους στόχους του,  παρά τις δυσκολίες της χρονιάς. Σκοπός του ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ανάδειξης και προστασίας της φυσικής κληρονομιάς και της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω ενέργειες:

-σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων και του κοινού,

-σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων προσέλκυσης, υποδοχής και  ενημέρωσης επισκεπτών,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-διοργάνωση ημερίδων και εκδηλώσεων

-ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων και του τοπικού πληθυσμού σε θέματα ανάδειξης της φυσικής κληρονομιάς και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

-έκδοση ενημερωτικού υλικού

-το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας και της ποιότητας περιβάλλοντος

Οι δράσεις για το 2022

-Οι επισκέπτες του  Κέντρου θα ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση και θα λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα πουλιά και τη φύση του Κόλπου Καλλονής και της Λέσβου, καθώς επίσης θα συμμετέχουν στις εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου/ Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής.

-Οι συστηματικές καταγραφές πουλιών και η αξιολόγηση της κατάστασης των υγροτόπων της Δυτικής Λέσβου και του Κόλπου Καλλονής θα διενεργούνται  καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, και ιδιαίτερα στις μεταναστευτικές περιόδους, οι οποίες θα παρουσιάζονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μιας και η Λέσβος είναι από τους κορυφαίους και πιο διάσημους προορισμούς για παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη, θα πραγματοποιηθούν  εξορμήσεις παρατήρησης της ορνιθοπανίδας, οι οποίες θα είναι ανοικτές για το κοινό όλων των ηλικιών, ακολουθώντας  πάντα όλους του κανόνες για τον περιορισμό της πανδημίας, στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και στις Αλυκές της Καλλονής και του Πολυχνίτου. Ενώ το φθινόπωρο του 2022 θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα εξορμήσεων, με τη βοήθεια του έμπειρου επιστημονικού προσωπικού.

-Οι Εκδηλώσεις  στα πλαίσια του προγράμματος «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου», όπου υλοποιείται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», θα συνεχιστούν και θα είναι ανοικτές προς μεγαλύτερο  αριθμό κοινού το Καλοκαίρι του 2022 σε περισσότερα οικισμούς της περιοχής, ενώ προγραμματίζεται  και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την 6η Γιορτή Αμπελουργίας στην Ανεμώτια  το 2022

-Οι δακτυλιώσεις  νεοσσών Λευκοπελαργών και στρουφιόμορφων  θα αποτελούν τμήμα των εξορμήσεων και των εκδηλώσεων. Οι δακτυλιώσεις θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό στις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου, όπως στο Έλος Ντίπι-Λάρσος,  στον Ψαροποταμό Ερεσού και την λιμνοδεξαμενή Μολύβου.

-Οι εκπαιδευτικές δράσεις περιλαμβάνουν πλήθος διαδικτυακών και δια ζώσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, διαδικτυακές εκδηλώσεις, και παρουσιάσεις σε διάφορα σχολεία του νησιού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»