× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εντροπιάστηκαν κρυπτόμενοι….»

Δήλωση του Συντονιστή Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλη Μπάκα, για την ακύρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/2/2022

«Εντροπιάστηκαν κρυπτόμενοι….»
' χρόνος ανάγνωσης

Ανακοίνωση για την ακύρωση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, στην οποία θα γινόταν συζήτηση για τη συμμετοχή ή όχι στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης, εξέδωσε ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Βορείου Αιγαίου και Συντονιστής Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Μπάκας. 

Μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Μπάκας σημειώνει ότι η Δημοτική Αρχή εξαφανίσθηκε κρυπτόμενη για να μην εκθέσει τις απόψεις της και να διαφύγει τον κίνδυνο έκθεσής υπερψήφισης στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης μίας απόφασης κατά των σχεδίων της κυβέρνησης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ολόκληρη η ανακοίνωση του Μιχάλη Μπάκα 

Από τις πιο γνωστές ρήσεις στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας ήταν αυτή του Γεωργίου Παπανδρέου για τον στρατηγό Γεώργιο Γρίβα, «Εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος» θέλοντας να σχολιάσει την αδύναμη παρουσία του Γρίβα όταν εμφανίστηκε στον πολιτική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάπως έτσι, εξαφανίστηκε κρυπτόμενη, η δημοτική αρχή. Με τη στήριξη της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν να κρυφτεί για να να μην εκθέσει τις απόψεις της και να διαφύγει του κινδύνου υπερψήφισης στο Δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης μια απόφασης κατά των σχεδίων της κυβέρνησης για τη δημιουργία του κέντρου υποδοχής, ταυτοποίησης, ασύλου και προαναχωρησιακού, τη δημιουργία μιας σύγχρονης φυλακής, μιας τεράστιας δομής, στην καρδιά του λεσβιακού δάσους, στο κέντρο του νησιού.   

Μια δημοτική αρχή που εκλέχθηκε με βασικό πρόταγμα να μην γίνει καμία νέα δομή στο νησί, αυτά έλεγε και ο Δήμαρχος κ Κύτελης στη συγκέντρωση του Ιανουαρίου του 2020. Τι άλλαξε από τότε;

Απλά η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης, «ζμαζεύτηκε» όπως λέμε στο νησί και σαν καλό παιδί ακολούθησε τις εντολές της κυβέρνησης της ΝΔ, του κόμματος και του μηχανισμού που τη στήριξε άλλωστε με κάθε μέσο στις εκλογές. Και όλα αυτά δυο χρόνια μετά τα επεισόδια της Καράβας, που η επέμβαση της κυβέρνησης με τα ΜΑΤ έφερε όλο το νησί απέναντι της, με εικόνες ντροπής, ξυλοδαρμούς και επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλάνε για μια φυλακή στη Βαστρια με έκταση 600 στρεμμάτων. Για να έχουμε μια εικόνα η πόλη της Μυτιλήνης είναι  2000 στρέμματα, 600 στρέμματα είναι το 1/3 περίπου της πόλης της Μυτιλήνης. Αντίστοιχα, το παλιό στρατόπεδο της Μόριας ήταν 50 στρέμματα, στρατόπεδο που ξεκίνησε με επίσημη χωρητικότητα 300 ανθρώπων, ανέβασαν την επίσημη χωρητικότητα σε 2500 και τελικά έφτασε να «φιλοξενεί» 25.000 ανθρώπους!! Πόσους θα βάλουν στη Βάστρια; Όλοι ξέρουμε ότι θα είναι πολύ περισσότεροι από 5,000 που λέει η κυβέρνηση καθώς κάνοντας εκεί το προαναχωρησιακό κέντρο αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι δικαιούχοι ασύλου θα φυλακίζονται εκεί μέχρι να απελαθούν. Ας μας πει η κυβέρνηση πόσες απελάσεις έκανε το τελευταίο χρόνο. Πόσους δέχτηκε η Τουρκία του Ερντογάν και το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν.   

Και η κυβέρνηση χωροθετεί το ΚΥΤ δίπλα στον ΧΥΤΑ σε περιοχή που είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής, δίπλα στο τεράστιο πευκοδάσος, στο κέντρο του νησιού. Για να παρακάμψει μάλιστα την περιβαλλοντική νομοθεσία η κυβέρνηση καταργεί την υποχρέωση οριοθέτηση ρεμάτων σε ΚΥΤ, καθώς η περιοχή που έχει δεσμεύσει έχει ένα ρέμα μέσα!!

Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι εάν ξεκινήσει μια φωτιά εκεί θα καούν χιλιάδες στρέμματα δάσους. Δεκάδες φωτιές είχαμε τα προηγούμενα καλοκαίρια στις περιοχές γύρω από τη Μόρια, όταν χιλιάδες άνθρωποι κινούνται μέσα στο δάσος ακόμα και να δεν το θέλουν είναι πολύ εύκολο να ανάψει μια φωτιά, γιαυτό και απαγορεύεται η μετακίνηση ανθρώπων στο δάσος το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και για να επανέλθουμε στη Δημοτική αρχή, η στάση της απέναντι στην κινητοποίηση φορέων κατά των σχεδίων της κυβέρνησης, ήταν να απέχει από τη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου ώστε αυτό, χωρίς να έχει απαρτία, να μην συνεδριάσει ποτέ!!

Δεν θυμάμαι εάν συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο στην πολιτική ιστορία του νησιού μας. Μια πλειοψηφία να σαμποτάρει τη συνεδρίαση ενός οργάνου απλά και μόνο για να μην εκτεθεί εκθέτοντας τις απόψεις της.

Πίστευαν ότι κρυπτόμενοι θα δοξαστούν καθώς εάν εμφανιστούν να πουν αυτά που υποστηρίζουν θα καταποντιστούν στη συνείδηση των πολιτών που δεν θέλουν το νησί μας να μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή. Άρα επέλεξαν ότι είναι καλύτερα να κρυφτούν. Οι πολίτες όμως καταλαβαίνουν.

Ντροπή…

Εντροπιάστηκαν κρυπτόμενοι….

ΥΓ. Κλείνουμε με την ουσία του θέματος. Η κυβέρνηση τεχνιέντως περνά το δίλημμα, θες μια φυλακή χιλιάδων ανθρώπων στη Βάστρια ή στο Καρά τεπέ; Η απάντηση που ενώνει χιλιάδες πολίτες του νησιού είναι μια. Δεν θέλουμε τίποτα από τα δύο. Θέλουμε ένα ανθρώπινο κέντρο καταγραφής των προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν εδώ και τίποτα παραπάνω. Και ο αγώνας των πολιτών συνεχίζεται…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Ο Παύλος και η Zackie ζουν»

Αντιφασιστική πορεία στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Κασσελάκης στη Χίο

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γενικόλογες δεσμεύσεις Μητσοτάκη, στα πλαίσια προεκλογικής περιόδου»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λήμνου του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Μόνο ένας στρατιωτικός κτηνίατρος για τη Λήμνο»

Η κριτική Παρασκευαΐδη στον Πρωθυπουργό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να στηριχθούν όλες οι νησιωτικές επιχειρήσεις που καινοτομούν»

Επιστολή της «Νέας Δυναμικής» στον Περιφερειάρχη για επιπλέον χρηματοδότηση και νέα πρόσκληση
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η οδός Ποταμώνος στη Μυτιλήνη

Για επισκευή έκτακτης βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Νέοι έλεγχοι της Πολεοδομίας στο Πλωμάρι

Στο μικροσκόπιο αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και κλειστές προσβάσεις στη θάλασσα
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συζητήσεις για νέα διάσπαση των δήμων στη Λέσβο

Στον Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο τέθηκε η πρόταση για τέσσερις δήμους στο νησί, όπως είχε εισηγηθεί η ΝΟΔΕ Λέσβου από το 2013
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσυγχρονίζεται ο Δήμος Μυτιλήνης με νέες θέσεις υπαλλήλων

Προχωρά παράλληλα η διαδικασία για την πρόσληψη τεσσάρων μηχανικών στην Πολεοδομία Μυτιλήνης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέος δρόμος για το κοινωνικό μαγειρείο Μιστεγνών

Δύο προσφορές στήριξης μετά το ρεπορτάζ του «Ν» για την καταγγελία που έβαζε λουκέτο στη λειτουργία του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διαμαρτυρία αγροτών και εργαζομένων στη Λήμνο

Αντιπροσωπεία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου και σωματείων εργαζομένων παρέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με σειρά διεκδικήσεων
ΧΩΡΙΑ

Δωρεάν αμαξίδιο για επισκέπτες στην Αγιάσο

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας ο φορέας Visit Agiasos τοποθέτησε στην είσοδο του χωριού, δίπλα στον «Τοίχο της Καλοσύνης», ένα αναπηρικό αμαξίδιο διαθέσιμο για δωρεάν δανεισμό