× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Παγκόσμια Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2022

Παγκόσμια Γεωπάρκα Ελλάδας και Κύπρου
' χρόνος ανάγνωσης

Τα εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» πραγματοποιήθηκαν  την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως 10 Απριλίου 2022. 

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ομότιμος Καθηγητής Σπύρος Παυλίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκη, την επιτυχημένη συνεργασία και τις περιοδικές εκθέσεις που έχουν παρουσιαστεί σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τους στόχους του για το μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στο ιστορικό της δημιουργίας του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και την ανάγκη προστασίας μνημείων φυσικής κληρονομιάς, το πρόγραμμα της UNESCO «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: τη Νήσο Λέσβο, τον Ψηλορείτη, το Χελμό – Βουραϊκό, την περιοχή Βίκου – Αώου, τη Σητεία και την περιοχή Γρεβενών-Κοζάνης στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο.

Η κα. Άννα Μπατσή, εκπρόσωπος του πρόσφατα αναγνωρισμένου από την UNESCO Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα γεωλογικά και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής που οδήγησαν στην αναγνώρισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνέχεια ο κ. Α. Αγγελίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στους στόχους και τις δράσεις του Συλλόγου, στον οποίο έχουν ήδη εγγραφεί περισσότερα από 80 μέλη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χ. Χιντήρογλου και Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας αναφέρθηκε στη νέα εκθεσιακή παρουσίαση του Μουσείου και τους μελλοντικούς του στόχους.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ»

Η έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι ένα ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου.

Στόχος της έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ UNESCO ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΥΠΡΟΥ» είναι η γνωριμία των επισκεπτών της με τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO της Ελλάδας και της Κύπρου, τα εντυπωσιακά τοπία τους αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν για συμμετοχή σε ποικίλες εκπαιδευτικές και τουριστικές δραστηριότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία έως 10 Απριλίου 2022 μέσα από τα εντυπωσιακά της εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές παραγωγές να γνωρίσουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, σπήλαια, ακτές, κοιλάδες, εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών από τα πέντε Ελληνικά Γεωπάρκα και το Γεωπάρκο Τροόδους στην Κύπρο (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), ορυκτά και πετρώματα που γεννήθηκαν τα βάθη του Ωκεανού της Τηθύος εκατομμύρια χρόνια πριν αλλά και τον μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένο κορμό προγονικής λεύκας από την Λέσβο. 

Πρόκειται για μια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών.

Η έκθεση δημιουργήθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάς και Κύπρου: τη Λέσβο, τον Ψηλορείτη, τον Βίκο – Αώο και τον Χελμό – Βουραϊκό, στην Ελλάδα και τον Τρόοδο στην Κύπρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πάτρας, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης Κύπρου. Επιστημονικός  υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων.

Η δημιουργία της έκθεσης έχει υποστηριχθεί από το πρόγραμμα «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο “GEO - IN”, του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

 

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, αποτελούν πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της γης και μας βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού πλανήτη που ζούμε. Τα Γεωπάρκα  αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεώτερη κατηγορία περιοχών που διαθέτουν αναγνώριση από την UNESCO, με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Η παρουσία εντυπωσιακών γεωλογικών μνημείων στην Ελλάδα και την Κύπρο και οι προσπάθειες αναγνώρισης και προστασίας τους οδήγησαν στην υποβολή υποψηφιοτήτων και αναγνώριση πέντε περιοχών στην Ελλάδα και μιας περιοχής στην Κύπρο ως «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO».

Ειδικότερα, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 πέρασαν τη διαδικασία αξιολόγησης με επιτυχία και έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οι ακόλουθες έξι περιοχές της Ελλάδας:

1)      η Νήσος Λέσβος (2000, 2012),

2)      το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη (2001),

3)      το Εθνικό Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού (2009),

4)      η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου (2010)

5)      το Φυσικό Πάρκο Σητείας (2015)

6)      η περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης (2021)

και στην Κύπρο έχει αναγνωριστεί η περιοχή Τροόδους (2015).

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια

Όσα ανέλυσαν στην εκπομπή «Τα παιδία παίζει» η Ανθή Παζιάνου η Μαρία Χατζηγεωργίου και ο Θράσος Αβραάμ για την επόμενη μέρα
Από την επιζωοτία στα σχέδια για τη Βάστρια
ΧΩΡΙΑ

2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδύκτιο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό

Μετά από βλάβη που σημειώθηκε στις 16 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση στις καθημερινές εκκλήσεις των πολιτών για αποκατάσταση της ζημιάς. Σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις της περιοχής
2,5 μήνες χωρίς τηλέφωνο και διαδύκτιο επιχειρήσεις και σπίτια στον Βαφειό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι καθαρισμοί των ακτών ενώ φέτος αναμένεται να προστεθούν και νέα μηχανήματα για Άτομα με Αναπηρία σε 4 τουλάχιστον παραλίες
Με το βλέμμα στο καλοκαίρι, η Μυτιλήνη ετοιμάζει τις παραλίες
ΥΓΕΙΑ

Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια

Ενημέρωση από ειδικούς και δωρεάν εξετάσεις για το κοινό την Πέμπτη 30 Απριλίου
Ημέρα ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Μόρια
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Συνάντησαν τον Παναγιώτη Χριστόφα στο γραφείο του και συζήτηση μαζί του για το σχολείο και τη γειτονιά τους
Μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς στο Δημαρχείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου

Σπεύδουν δύο πυροσβεστικά οχήματα για την αντιμετώπισή της
Μίνι φωτιά στον δρόμο Μυτιλήνης – Λάρσου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

Ξεναγήσεις σε γεωλογικά μνημεία, μνημεία πολιτισμού και θερμές πηγές την Κυριακή 24 Μαΐου
Από Αγιάσο έως Πολιχνίτο οι πράσινες πολιτιστικές διαδρομές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους

Στο επίκεντρο η νέα ΑΜΚ, οι επενδύσεις στο εξωτερικό και το ερώτημα ποιος τελικά ωφελείται από δαπάνες δισεκατομμυρίων
«Μεγάλο κόλπο» καταγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας για ΔΕΗ και δημόσιους πόρους
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο

Παρέμβαση 8 βουλευτών με αιχμή τον εμβολιασμό και την προστασία του ζωικού κεφαλαίου
Στη Βουλή από τη Νέα Αριστερά το θέμα του αφθώδους πυρετού στη Λέσβο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
«Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους» λέει ο Πρωτοψάλτης από τη Λέσβο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Εκπαιδευτικές δράσεις και στο Γεωπάρκο
Το 3ο Γυμνάσιο Πετρούπολης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης

Συνολικά υπηρετούν πλέον στην Υπηρεσία πέντε μόνιμοι υπάλληλοι
Ορκωμοσία δημοτικού αστυνομικού στο Δήμο Μυτιλήνης