× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι ζητά η Πρωτοβουλία Ερεσού από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Η ολοκληρωμένη θέση του νεοσύστατου Περιβαλλοντικού Κοινωνικού Συλλόγου και σε εκδήλωση το Σάββατο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2022

Τι ζητά η Πρωτοβουλία Ερεσού από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Τις θέσεις του και τα αιτήματά του προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου κατέθεσε η Πρωτοβουλία Ερεσού για την υπεράσπιση της παραλίας που πρόσφατα συγκροτήθηκε σε Περιβαλλοντικό Κοινωνικό Σύλλογο. Επίσης διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Ερεσού

Ακολουθεί το κείμενό της:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το παρών κείμενο αποτελεί την ολοκληρωμένη θέση μας για την υπεράσπιση της παραλίας, αλλά και τα αιτήματα μας προς τον δήμο, καθώς και την συνολική στάση μας στο ζήτημα και τις κινήσεις που θα ακολουθήσουμε.

Η παραλία της Ερεσού είναι μοναδική. Πρόκειται για ένα φυσικό τοπίο που περιλαμβάνει την δημόσια και ελεύθερα προσβάσιμη για όλους παραλία και τον ψαραποταμό που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού ο οποίος βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς προστασίας. Η περιοχή αυτή επίσης είναι natura. Επιπλέον επειδή ακριβώς η παραλία ελκύει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία 50 χρόνια, αποτελεί πλέον το σημαντικότερο “περιουσιακό” στοιχείο της κοινότητας, καθώς μέσω αυτής βιοπορίζονται πάρα πολλοί άνθρωποι, μέσω των καταστημάτων και των θέσεων εργασίας που παράγονται κάθε σεζόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον η τοπική οικονομία που βασίζεται πάνω στην παραλία ως αυτή που είναι μέχρι και σήμερα αποτελεί την μοναδική προοπτική που δίνει η κοινότητα στους νέους για να μείνουν μόνιμα, και αυτή η μοναδική προοπτική υπόψη δίνεται μέσα σε μία 13χρονη οικονομική κρίση, αλλά και εν μέσω μίας πανδημίας, και αυτό την καθιστά πολύτιμη. Αντιλαμβάνεστε ότι το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα υπαρξιακό για την κοινότητα μας.

Αυτή την στιγμή η παραλία της Ερεσού κινδυνεύει να χτιστεί μέχρι την θάλασσα. Η ιστορία είναι μεγάλη και πάει μέχρι πίσω στο μακρινό 1963. Οι ευθύνες παλιών αυτοδιοικητικών μέσα στα χρόνια σημαντικότατες. Ωστόσο η παραλία επιχειρείται να χτιστεί σήμερα με δήμο Δυτικής Λέσβου και με δήμαρχο τον Ταξιάρχη Βέρρο. Απαιτούμε από το δήμο Δυτικής Λέσβου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της κοινότητας μας. Να κινηθεί άμεσα με το αρμόδιο προσωπικό και με στοχευμένες νομικές κινήσεις και να υπερασπιστεί την παραλία της κοινότητας μας.

Συγκεκριμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ζητάμε την άμεση ανάκληση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας.Η ιδιώτης έχει αγοράσει 11.5 στρέμματα από τον προηγούμενο ιδιώτη, τα οποία έχουν κατοχυρωθεί με απόφαση Αρείου Πάγου το 1998. Στην προέγκριση όμως η ιδιώτης δηλώνει 14 στρέμματα με διορθωτικό συμβόλαιο που έκανε το 2014, μετά την εγκληματική για την κοινότητα μας χάραξη του ΦΕΚ36 του 2012. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να διερευνηθεί η εν λόγω στρεμματική διαφορά. Την ίδια στιγμή αναμένουμε την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣΤΕ για να δούμε ποιες άλλες κινήσεις μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε την επαναχάραξη των γραμμών αιγιαλού και παραλίας. Τέλος η υπόθεση ίσως μας οδηγήσει στο να διερευνηθεί από την αρχή, καθώς φαίνεται ότι η ιδιώτης έχει αγοράσει τίτλους οι οποίοι δεν έπρεπε ποτέ να πωληθούν ως δημοτικός χώρος, καθώς άνηκαν στο δημόσιο. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ανάκληση της προέγκρισης τότε ζητάμε το πάγωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας στο εν λόγω οικόπεδο, με βάση και τα παρακάτω.

2. Ζητάμε την απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το δήμο για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν 3 πολύ βάσιμοι λόγοι για να στηριχθεί η απαλλοτρίωση και είναι οι εξής.

Πρώτος ότι σχεδόν όλη η κοινότητα μας βιοπορίζεται από την παραλία Ερεσού. Πιθανή αλλοίωση της παραλίας και συρρίκνωση του δημόσιου χώρου, θα οδηγήσει σε ένα ανεπανόρθωτο τριπλό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πλήγμα δίχως γυρισμό για την Ερεσό. Θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας θεμελιώδες λόγος δημοσίου συμφέροντος. Ο δεύτερος είναι ότι το κομμάτι της παραλίας που κινδυνεύει να χτιστεί, είναι κοινόχρηστος χώρος. Είμαστε στην θέση να προσφέρουμε στο δήμο 100αδες

αποδεικτικά στοιχεία που αποδυκνείουν αυτό το γεγονός. Τρίτος λόγος είναι η διατήρηση του φυσικού κάλλους και της περιβαλλοντικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει να πούμε εδώ ότι με την απαλλοτρίωση θεωρούμε ότι ο δήμος θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ερεσού με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ίδιο. Η απαλλοτρίωση είναι η πιο ρεαλιστική οικονομικά επιλογή, καθώς σε τέτοια περίπτωση η αποζημίωση καθορίζεται από συγκεκριμένους παράγοντες, και όχι από τα θέλω του ιδιώτη.

Σε περίπτωση που αυτό συμβεί προτείνουμε μία συμβολική Δενδροφύτευση, από τα παιδιά του Δημοτικού και του Γυμνάσιου Ερεσού, και αυτή να γίνει ψηλά στο δρόμο.

Πιστεύουμε ότι αξιοποίηση της παραλίας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πέραν από το να παραμείνει η παραλία ως έχει. Η διαφύλαξη της όπως είναι μέχρι και σήμερα είναι η μόνη αξιοποίηση που συμβαδίζει με τα συμφέροντα της κοινότητας. Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση πάνω στην παραλία πέραν της προτεινόμενης συμβολικής δενδροφύτευσης. Από εκεί και πέρα ως σύλλογος θα κάνουμε στοχευμένες προτάσεις προς το δήμο ως προς την καλύτερη χρήση της παραλίας, αλλά και στοχευμένες δράσεις σε αυτήν αυτόνομα βοηθώντας στην εξάλειψη περιστατικών καταπάτησης και ρύπανσης της κατά την τουριστική περίοδο.

3. Ζητάμε να κινήσει ο δήμος τις νομικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ακύρωση του ΦΕΚ36/Δ/2012, και στην επαναχάραξη των γραμμών Αιγιαλού, Παραλίας και Παλαιού Αιγιαλού. Στο ΦΕΚ36/Δ/2012 υπάρχουν πολλές παρατυπίες. Η γραμμή Αιγιαλού έχει τοποθετηθεί στο κύμα

του Ιουλίου και όχι στο ύψιστο σημείο που φτάνει το χειμέριο κύμα, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει με βάση τον ίδιο το νόμο. Επιπλέον ο νομοθέτης δεν έχει δώσει 50 μέτρα πλάτος, όπως μπορεί να κάνει και βάση νόμου και βάση πλάτους της παραλίας στο Αφεντέλι, αλλά περίπου 10. Τέλος η γραμμή του παλαιού αιγιαλού ενώ σε όλο το ΦΕΚ βρίσκεται πάνω στον δρόμο, στο αμφιλεγόμενο σημείο, κάνει ένα πέρα από το νόμο και τη φύση ζιγκ ζαγκ, κατεβαίνοντας μέχρι το κύμα όπου και ταυτίζεται με την γραμμή αιγιαλού, και ξανά ανεβαίνει στο δρόμο. Αυτές οι παρατυπίες είναι που δίνουν την δυνατότητα οικοδόμησης στο κομμάτι αυτό της παραλίας. Επιπλέον ζητάμε την επαναχάραξη και λόγω μεταβολής της γραμμής παραλίας (από το 2012 έως σήμερα, απόδειξη στο κομμάτι της Σκάλας Ερεσού, η θάλασσα έχει αποσυρθεί τουλάχιστον 15 μέτρα από το κρηπίδωμα σε σχέση με το 2012 και κάτι αντίστοιχο και στα υπόλοιπα 1.300 μέτρα της ελεύθερης παραλίας).

Το ΦΕΚ 36/Δ/2012 αποτελεί για την Ερεσό ένα έγκλημα, που πρέπει να πάψει να ισχύει, καθώς όσο παραμένει ενεργό η παραλία θα κινδυνεύει μελλοντικά και μαζί με αυτήν το περιβάλλον αλλά και τα συμφέροντα της κοινότητας μας.

4. Τέλος ζητάμε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ΣΧΟΑΠ στην δημοτική ενότητα Ερεσού – Αντίσσης, ώστε να προστατευτούν οι πόροι των κοινοτήτων από την αυθαίρετη δόμηση, και τις δυνατότητες που της δίνει η μη ύπαρξη του χωρικού σχεδιασμού.

Αναμένουμε τις αποφάσεις του δήμου Δυτικής Λέσβου. Τέλος δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση τα εξής. Αν ο δήμος δεν διασφαλίσει τα συμφέροντα της κοινότητας μας, αν δεν υπερασπιστεί την παραλία της Σκάλας Ερεσού δίνοντας λύση σε αυτή την πολύχρονη υπόθεση, τότε μόνοι μας ως πρωτοβουλία Ερεσού μαζί με τους συνχωριανούς μας θα διερευνήσουμε την υπόθεση πηγαίνοντας την δικαστικά σε όλα τα επίπεδα στα οποία θεωρούμε ότι υπάρχουν παρατυπίες και ευθύνες. Έχουμε ήδη σχηματίσει ομάδα δικηγόρων που διερευνά την υπόθεση και αναμένει τις αποφάσεις μας.

Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία μας!

Ούτε βήμα πίσω!»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης