× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ανησυχητικές προβλέψεις για περισσότερες διαγνώσεις της νόσου

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου με ανησυχητικές προβλέψεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/2/2022

Ανησυχητικές προβλέψεις για περισσότερες διαγνώσεις της νόσου
' χρόνος ανάγνωσης

Ο καρκίνος παρά την έξαρση του κοροναϊού, εξακολουθεί να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο.

Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος, όπως αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσθέτει ότι παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.

Ο καρκίνος σε αριθμούς

Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.

Καλύτερες θεραπείες

Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

«Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες», σημειώνει η ΕΑΕ.

Υπογραμμίζει τέλος ότι «ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη».

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του νυν Αρχηγού του Λιμενικού και 3 ακόμη στελεχών του

Άσκηση ποινικής δίωξης στον νυν αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σε τρία ακόμη στελέχη του παρήγγειλε το αναθεωρητικό δικαστήριο, προσθέτοντάς τους στη λίστα των στελεχών που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση των ΕΛΤΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενιαία στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στο σχέδιο κλεισίματος ταχυδρομικών καταστημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έφοδος της Αστυνομίας σε λέσχη φιλάθλων στη Χίο

Εντοπίστηκαν καπνογόνα, κροτίδες και κοντάρια σε ελέγχους για την πρόληψη της οπαδικής βίας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχίες στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Χίο

Δείτε εδώ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Λέσβου και της Λήμνου που διακρίθηκαν στους αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κραυγή αγωνίας για Βρίσα και οδικά έργα»

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης Βαλσαμίδης ζητά χρηματοδότηση για ασφάλεια και αποκαταστάσεις που «χρόνια περιμένουν»
ΕΛΛΑΔΑ

Αντίδραση για τη διασύνδεση και τα αιολικά στη Λέσβο

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής προειδοποιεί για μετατροπή του νησιού σε ενεργειακή αποικία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερις ημερίδες ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Λέσβο

Έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσα από ομιλίες και δωρεάν εξετάσεις. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν απολογείται ο Ζόχραν Μαμντανί για τη νίκη του στη Νέα Υόρκη»

Η διδάσκουσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Αιμιλία Βουλβούλη μιλά στον ρ/σ «Ν» για τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο της Νέας Υόρκης και εξηγεί γιατί η εκλογή του είναι κάτι περισσότερο από πολιτική αλλαγή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ