× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αναλαμβάνει δράση για το Κτηματολόγιο

Η δημιουργία Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να διεκδικήσει την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της Α' φάσης του Κτηματολογίου αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2022

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης αναλαμβάνει δράση για το Κτηματολόγιο

Τη δημιουργία επιτροπής η οποία θα αποτελείται από μέλη του δημοτικού Συμβουλίου με επικεφαλής το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου Στρατή Μανωλακέλλη, πιθανόν τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές του νομού μας, για την διεκδίκηση επίλυσης του χρόνιου προβλήματος του Κτηματολογίου της Α΄φάσης, αποφάσισε πριν από λίγο (Τετάρτη απόγευγμα) το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης. Ειδικότερα την επιτροπή θα απαρτίζουν εκτός από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, ο αντιδήμαρχος Γέρας Παρ. Μανούσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Βατός και ο πρόεδρος των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση για  το προβληματικό Κτηματολόγιο, Μυτιλήνης - Γέρας (πλην Σκοπέλου) και Κοινότητας Κάτω Τρίτους, πραγματοποιήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στο πλαίσιο αυτής τέθηκαν τόσο από τον πρόεδρο του ΤΕΕ όσο και από δημοτικούς συμβούλους γνώστες του θέματος, τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τον κίνδυνο να χαθούν περιουσίες των δημοτών μας. 

Ο Στρατής Μανωλακέλλης αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε ότι στην Α' φάση όταν ξεκίνησε η αρχική Κτηματογράφηση, υπήρχαν πολλά προβλήματα και έγιναν σοβαρά λάθη. Σε αυτό ευθύνεται όπως είπε τα μέσα της εποχής που δεν είχαν την τεχνολογική εξειδίκευση που υπάρχει σήμερα, καθώς και το γεγονός ότι πολλές εκατοντάδες ιδιοκτήτες γης, δεν προσήλθαν ποτέ για να δηλώσουν την περιουσία τους. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη εξέλιξη με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το αρχικό αίτημα που κατατέθηκε στη διάρκεια της συνάντησης ήταν η επαναδημοπράτηση της Α’ φάσης ώστε να γίνει από την αρχή το Κτηματολόγιο σε αυτές τις περιοχές. Μας εξήγησαν ωστόσο, πως αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος αφού στο τέλος του 2022 θα πρέπει να παραδοθούν ολοκληρωμένες και οι δύο φάσεις του Κτηματολογίου της Λέσβου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Αυτό που καταφέραμε είναι να δοθεί ξανά παράταση για τυχόν ενστάσεις για χρονικό διάστημα έως και 2 μήνες από την ανάρτηση που θα γίνει το Μάρτιο.

Ειδικότερα για το Κτηματολόγιο της περιοχής Μυτιλήνης έχουν κατατεθεί συνολικά 5.500 ενστάσεις και για την περιοχή της Γέρας έχουν κατατεθεί 5.000 ενστάσεις. Από αυτές όμως την περίοδο που έγιναν οι διορθώσεις μόλις 2.000 ιδιοκτήτες από τη Γέρα προσήλθαν και 3.500 από τη Μυτιλήνης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 3.000 συμπολίτες μας από τη Γέρα και 2.000 από τη Μυτιλήνη, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μετά το Μάρτιο να διορθώσουν τα όποια λάθη έχουν γίνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη συζήτηση που έγινε αντιληφθήκαμε γενικά ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών που αδιαφόρησε για τη διόρθωση των λαθών που έχουν γίνει κι ενώ έχουν καταθέσει ενστάσεις δεν φρόντισαν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Αυτό αποτελεί  σοβαρό πρόβλημα και για τους όμορους ιδιοκτήτες και γενικά για την ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης αφού δεν κουμπώνει το παζλ».

Δύο από τα πιο σοβαρά αγκάθια σημείωσε ο Στρατής Μανωλακέλλης είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν προσήλθε ποτέ για να δηλώσει τα δικά του κτήματά ή τα όρια όμορων κτημάτων ως όφειλε, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό περίπου 18% ιδοκτησιών οι οποίες ανήκουν σε αγνώστους. 

Ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα της Γέρας έκανε ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Παράσχος Μανούσος ο οποίος επισήμανε ότι ειδικά στο Κτηματολόγιο της Κοινότητας Μεσαγρού υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.  Όπως είπε με την αλλαγή των ορίων στις κοινότητες, ορισμένες ιδιοκτησίες που επρόκειτο να Κτηματογραφηθούν στην Β΄φάση μαζί με το Κτηματολόγιο του Σκοπέλου, οι πολίτες ενημερώθηκαν προσφάτως  ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έπρεπε να έχουν μπει στο Κτηματολόγιο της Α΄φάσης. 

Στις τοποθετήσεις τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρθηκενα στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και αν χρειαστεί επανακτηματογράφηση, χωρίς να επιβαρυνθούν επιπλέον οι πολίτες. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών - ιδιοκτητών γης, να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία και να δηλώσουν τις περιουσίες τους. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού