× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές πουλιών

Ολοκληρώθηκαν στους υγροτόπους της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2022

Μεσοχειμωνιάτικες καταγραφές πουλιών
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2022 στη Λέσβο. Το διάστημα καταγραφής είναι δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Μάλιστα πρόκειται για το μακροβιότερο και μεγαλύτερης κλίμακας πρόγραμμα καταγραφής βιοποικιλότητας στον κόσμο, καθώς διενεργείται τα τελευταία 35 χρόνια σε πάνω από 140 χώρες του κόσμου! Οι ΜΕΚΥΠ συντονίζονται για την Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία (εταίρο του Birdlife στη χώρα μας) του και σε αυτές καταγράφουν τόσο εθελοντές μέλη της όσο και κατά τόπους επιστημονικό προσωπικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, κέντρων ενημέρωσης κ.ά.

Οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα στη Λέσβο κάθε χρόνο είναι οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας: τόσο η θάλασσα όσο και οι χερσαίοι υγρότοποι που βρίσκονται περιμετρικά στα παράλιά τους. Επίσης, κάποιοι εσωτερικοί υγρότοποι, όπως η λίμνη Μετοχίου και η λιμνοδεξαμενή Κεραμίου, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και οι πληθυσμοί των πουλιών τους σαφώς μετακινούνται μεταξύ αυτών και άλλων υγροτόπων του Κόλπου Καλλονής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολυπληθέστερο είδος πουλιού ανακηρύχθηκε και φέτος το Φλαμίνγκο με 1900 άτομα (τα 1730 στην Αλυκή Καλλονής!) και ακόλουθα ο Ασημόγλαρος με 400. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν πάπιες όπως το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, η Καστανόπαπια, κ.ά., αν και οι πληθυσμοί κάποιων ειδών (Βαρβάρα, Πρασινοκέφαλη) ήταν φέτος πολύ μικρότεροι από το συνηθισμένο λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών που δεν τα εξανάγκασαν να κατέβουν τόσο νότια όσο η περιοχή μας.

Στόχος των μεσοχειμωνιάτικων καταγραφών είναι να καταμετρηθούν τα πουλιά σε όλους τους τύπους υγροτόπων (ποτάμια, λίμνες, λιμνοδεξαμενές, κλειστές θάλασσες, έλη, ορυζώνες κ.ά.). Όλα αυτά τα είδη είναι ευκολότερο να καταμετρηθούν τώρα το χειμώνα στις νότιες περιοχές της Ευρώπης παρά την άνοιξη όταν θα ανέβουν (κάποια) τόσο βόρεια όσο η Σιβηρία και θα διασκορπιστούν για να αναπαραχθούν. Τα συνολικά δεδομένα αποστέλλονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στην κεντρική βάση δεδομένων του προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα τα παραπάνω είδη μπορείτε να τα γνωρίσετε συμμετέχοντας σε μια από τις εξορμήσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής! Η επόμενή μας εξόρμηση θα πραγματοποιηθεί στην Αλυκή Καλλονής την  Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 11:00-13:00. Στόχος μας θα είναι να δούμε 5-8 είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Η ομάδα με την οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών δεν θα υπερβαίνει τα 12 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και σε αυτή θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω) και είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Φυλακές, απελάσεις και σύγχρονο δουλεμπόριο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το KKE ζητά την κατάργηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και την προστασία όλων των προσφύγων και μεταναστών
«Φυλακές, απελάσεις και σύγχρονο δουλεμπόριο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα Τσαμάκια μπαίνουν στο παιχνίδι του πανελλήνιου beach volley

Από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου η Μυτιλήνη φιλοξενεί αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών και Γυναικών στα δύο νέα γήπεδα που ολοκληρώνονται από το Δήμο Μυτιλήνης στην Πλαζ Τσαμάκια
Τα Τσαμάκια μπαίνουν στο παιχνίδι του πανελλήνιου beach volley
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιορτή ήχων και χαμόγελων στην καρδιά της αγοράς

Διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τη συμμετοχή νέων και καταξιωμένων μουσικών σχημάτων
Γιορτή ήχων και χαμόγελων στην καρδιά της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα ΦΕΚ που γράφει το τέλος για δυο σχολεία της Λέσβου

Τα Νηπιαγωγεία Λισβορίου και Μεγαλοχωρίου περνούν οριστικά στην ιστορία και αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη δημογραφική συρρίκνωση της Λέσβου και την σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου
Ένα ΦΕΚ που γράφει το τέλος για δυο σχολεία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Τα Χύδηρα έγιναν σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής νεολαίας

Μέσα από το πρόγραμμα «Back to the Roots», συμμετέχοντες από τέσσερεις χώρες βίωσαν την αγροτική καθημερινότητα και τις παραδόσεις της Λέσβου
Τα Χύδηρα έγιναν σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής νεολαίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχεται νέος γύρος ασφαλτοστρώσεων στη Μυτιλήνη

Μετά τη Ναυμαχίας Έλλης σειρά παίρνουν οι οδοί Κυδωνιών, Μοσχονησίων και Αγίας Κυριακής – Ακολουθούν Χρυσομαλλούσα, Βοστάνη και Μούρα
Έρχεται νέος γύρος ασφαλτοστρώσεων στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το ταξί μου κόστισε όσο και το λεωφορείο»

Παράπονα πολίτη για τη χρέωση παιδικών εισιτηρίων στα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης-Έκπληκτος δηλώνει ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Πάρης Μολυβιάτης
«Το ταξί μου κόστισε όσο και το λεωφορείο»
ΧΩΡΙΑ

Ο αφθώδης πυρετός και η άτυπη χωματερή της Στύψης

Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και νεκρών ζώων δίπλα στον δρόμο Στύψης – Υψηλομετώπου, με έντονες ανησυχίες για τον υγειονομικό κίνδυνο στην περιοχή
Ο αφθώδης πυρετός και η άτυπη χωματερή της Στύψης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει Κατζανό και Χριστόφα

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρει η δημοτική παράταξη
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει Κατζανό και Χριστόφα
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι

Αυτοψία Χριστόφα στο χωριό και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών πλακόστρωσης του κεντρικού δρόμου
Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης

Μιλά για προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και καλεί τον Δήμαρχο να ασχοληθεί με τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου
Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την Αειφορία»
Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς