× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γερμανοί εθελοντές στο Γεωπάρκο της Λέσβου

Συνεχίζεται το επιτυχημένο πρόγραμμα συνεργασίας της Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2022

Γερμανοί εθελοντές στο Γεωπάρκο της Λέσβου

Εθελοντικές δράσεις για νέους από τη Γερμανία πραγματοποιούνται στη Λέσβο στα πλαίσια της αναγνώρισής της ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η Λέσβος υποδέχεται τους εθελοντές στο πλαίσιο μίας πρωτοβουλίας συνεργασίας της Ελληνικής και της Γερμανικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, που δίνει τη δυνατότητα στα Ελληνικά Γεωπάρκα UNESCO να φιλοξενήσουν νέους από τη Γερμανία για να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση. Υπεύθυνος της δράσης εκ μέρους της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO είναι ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Γεωπάρκων UNESCO.

Το 2021 φιλοξενήθηκαν δύο ομάδες εθελοντών για 6 μήνες. Η δεύτερη ομάδα ολοκληρώνει την 6μηνη δράση της τον προσεχή Μάρτιο ενώ το προσεχές εξάμηνο του 2022 θα φιλοξενηθούν 3 νέοι από τον Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι οι νέοι από τη Γερμανία να ενταχθούν στα Ελληνικά Γεωπάρκα και να συμμετάσχουν στις ποικίλες δραστηριότητές τους με στόχο για να αποκτήσουν εξειδικευμένες δεξιότητες και εργασιακή εμπειρία σε δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Γεωπάρκων αλλά και να κατανοήσουν τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γερμανική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.  

Οι εθελοντές από τη Γερμανία στο πλαίσιο του προγράμματός τους υλοποιούν την πρακτική τους άσκηση στη στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Κέντρου Πληροφόρησης του Γεωπάρκου στη Μυτιλήνη. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει αρχικά παρακολούθηση εισαγωγικών σεμιναρίων για τη γεωλογική εξέλιξη του νησιού, τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους, τη διαδικασία της απολίθωσης και τη συντήρηση απολιθωμάτων αλλά και τους υγρότοπους και την πλούσια φυσική κληρονομιά της Λέσβου. Στη συνέχεια οι εθελοντές συμμετέχουν σε εργασίες πεδίου όπως εργασίες καθαρισμού απολιθωμάτων υπό την επίβλεψη των συντηρητών του Μουσείου. Παράλληλα, προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη μετάφραση στη γερμανική γλώσσα κειμένων προβολής του Γεωπάρκου και επικοινωνιακού υλικού.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στη Λέσβο, επισκέπτονται σημαντικά σημεία γεωλογικού ενδιαφέροντος- γεωτόπους, μουσεία, μνημεία και γενικότερα περιοχές φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Γεωπάρκου.

Η Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου επιδιώκει να φιλοξενεί προγράμματα πρακτικής άσκησης νέων, συμβάλλοντας σημαντικά στην κατάρτιση νέων επιστημών και επαγγελματιών διαχείρισης Γεωπάρκων. Η υποδοχή και ένταξη νέων από το εξωτερικό στο Γεωπάρκο Λέσβου, οδηγεί επιπλέον στη δημιουργία ενός δικτύου νέων ανθρώπων που μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής τους, θα αποτελούν πρεσβευτές της Λέσβου παγκοσμίως.

 Συντήρηση απολιθωμάτων & Ορνιθοπαρατήρηση πουλιών 

Σε δραστηριότητες συντήρησης απολιθωμάτων στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και ορνιθοπαρατήρησης πουλιών στην αλυκή Καλλονής συμμετείχαν του προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εθελοντές από τη Γερμανία που βρίσκονται στη Λέσβο.

Ειδικότερα, οι εθελοντές με ενδιαφέρον συμμετείχαν σε εργασίες καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων στους υπαίθριους χώρους και τα εργαστήρια του Μουσείου. Οι δύο νέοι γνώρισαν αρχικά τον εξοπλισμό και τα υλικά συντήρησης και στη συνέχεια με την επίβλεψη των συντηρητών του Μουσείου συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων, κλαδιών και φυλλοφόρων οριζόντων που πρόσφατα ήρθαν στην επιφάνεια από τις ανασκαφικές εργασίες του Μουσείου. Οι εθελοντές μετά το τέλος της δραστηριότητας δήλωσαν εντυπωσιασμένη καθώς είχαν τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην προστασία του Απολιθωμένου Δάσους  Λέσβου, ενός μοναδικού σε παγκόσμια κλίμακα μνημείου της φύσης. 

Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στον υγρότοπο της Καλλονής και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Οι εθελοντές περιηγήθηκαν αρχικά στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις δραστηριότητες του για την ευαισθητοποίηση του κοινού, την προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων της Λέσβου. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τον υγρότοπο του Καλλονής όπου και συμμετείχαν σε δραστηριότητες ορνιθοπαρατήρησης όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά μεταναστευτικά πουλιά αλλά και πουλιά που παραμένουν στον υγρότοπο καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι εθελοντές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τον φυσικό πλούτο της Λέσβου και αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες δράσεις που θα υλοποιήσουν για την προβολή της Λέσβου και του φυσικού της πλούτου στη Γερμανία.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου
ΧΩΡΙΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην προκυμαία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη στο Κτήμα Οινοφόρος

Λόγω προσωπικών προβλημάτων του καλλιτέχνη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέες παιδικές χαρές σε Μόλυβο και Σκουτάρο

Έτοιμος προς παράδοση και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Κρεμαστής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από το γραφείο του Κύτελη το «δεξί του χέρι»

Στενή συνεργάτιδα και Ειδική Σύμβουλος του δημάρχου, επέλεξε να μετακινηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία. Οργιάζουν οι φήμες περί σοβαρής ρήξης και έντονων διαφωνιών το τελευταίο διάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού

Στα επίπεδα του 2019 και ανεβαίνει η κίνηση λένε οι επιχειρηματίες στο «Ν» προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τις σεζόν της πανδημίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Πάλι προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Νέα ανακοίνωση από τον πρόεδρο της περιοχής Κυριάκο Καραμιχαήλ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας είναι λόγω του ζήλου που δείχνουν οι εργαζόμενοι του