× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκκληση για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον Μπουρνού

Συμμετοχή του βουλευτή στην ολομέλεια για την ευρωπαϊκή Δημοκρατία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2022

Έκκληση για τους Ευρωπαίους πολίτες από τον Μπουρνού
' χρόνος ανάγνωσης

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στις 21-22 Ιανουαρίου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς εκ μέρους της ελληνικής Βουλής. Ο Γ. Μπουρνούς, που συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας της Διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, παρενέβη στη 2η σύνοδο της Ολομέλειας που είχε και το σχετικά θέμα συζήτησης.

Στην παρέμβασή του, ο Γ. Μπουρνούς συνεχάρη τις Επιτροπές Πολιτών της Διάσκεψης για τις 39 συστάσεις που προετοίμασαν σχετικά με την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου, τις Αξίες και τα Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συστάσεις των ευρωπαίων πολιτών που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση διακρίνονται για την καινοτομία τους, αλλά και για τον προοδευτικό και φεντεραλιστικό χαρακτήρα τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο Γ. Μπουρνούς, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λογοδοσίας και τη συνεπαγόμενη αποξένωση των Ευρωπαίων πολιτών:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ηγείται της ευρωπαϊκής διοίκησης, δεν εκλέγεται και δεν υποβάλλεται σε πραγματικό έλεγχο και αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των ευρωπαίων πολιτών, κάνοντας χρήση μάλιστα και μιας γραφειοκρατικής «αργκό» που απωθεί τους ευρωπαίους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ένωση, όπως σε κάθε ομοσπονδιακή δημοκρατία, έχει ανάγκη από ένα ισχυρό κοινοβούλιο που θα ασκεί έλεγχο επί των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Απαιτείται η ανάπτυξη πραγματικής υπερεθνικής ευρωπαϊκής πολιτικής και η πανευρωπαϊκή εκλογή των μελών της εκτελεστικής εξουσίας της Ένωσης, ώστε να απομακρυνθούμε από το σημερινό διακυβερνητικό μοντέλο διοίκησης της Ευρώπης, το οποίο πριμοδοτεί σκανδαλωδώς τις μεγάλες και ισχυρές χώρες σε βάρος των μικρότερων ή ασθενέστερων.

Άτυποι θεσμοί, όπως το Γιούρογκρουπ ή Αρχές που δεν λογοδοτούν, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ασκούν τεράστια επιρροή στις ζωές των απλών πολιτών τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, και μπορούν να ρίξουν μια χώρα στον οικονομικό μαρασμό και τη μαζική ανεργία, ιδίως των νέων.

Δεν μπορούμε πραγματικά να έχουμε δημοκρατία με εκατομμύρια φτωχών και ανέργων, ούτε να προσδοκούμε τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον πολιτών που αγωνιούν για την καθημερινή τους επιβίωση. Ούτε βεβαίως μπορούμε να αναμένουμε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν την πληροφόρηση που χρειάζονται από ΜΜΕ που ελέγχονται από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ή προωθούν εθνικιστικές και ρατσιστικές πολιτικές επιδιώξεις.

Τόσο οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όσο και η Οικονομική Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αλλάξουν ριζικά, κατέληξε ο Γιάννης Μπουρνούς, αν θέλουμε η Ένωση να έχει μέλλον».  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Και δεύτερη προσφορά για τη γραμμή Βόλου‑ νησιών Βορείου Αιγαίου

«Πράσινο φως» και από τον Κικίλια μετά την επικοινωνία με τον Κώστα Μουτζούρη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Επικίνδυνες «κόντρες» ανηλίκων στα Κεραμειά

Η διασταύρωση Κεραμειών–Ιππείου έχει γίνει «πίστα» για ανηλίκους
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών