× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Βουλευτής Ν. Χίου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η κομβική σημασία του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού για την οικονομία και τις επιχειρήσεις του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, που μειώθηκαν οι αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών λόγω των προσφυγικών ροών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εισέρχονται στη χώρα είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς από τον Έβρο με πιστοποίηση εμβολιασμού ή νόσησης και με υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους, αλλά και μετά την άφιξή τους, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.

Συνεπώς, εφαρμόζονται μέτρα απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο χωρών, το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία είναι σήμερα χαμηλότερο από την Ελλάδα – βάσει κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (γιοτ) από τα τέλη Αυγούστου.

Πλήττονται ακόμα και κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Τουρκία ή επιθυμούν να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στα μικρασιατικά παράλια.

Με δεδομένη την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας τουριστικών πρακτόρων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουριστική κίνηση από την Τουρκία εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), στην ερώτηση ζητείται από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει άμεσα τις προθέσεις της για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κυρίους: Υπουργό Εξωτερικών
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία

Όπως έχουμε θέσει σε προηγούμενη ερώτησή μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται από κάθε διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία. Πριν την πανδημία, το 2019, ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από τη μέση δαπάνη για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Τούρκους. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών και είδαν μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών ήταν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα και τουλάχιστον μέχρι την 24η Ιανουαρίου 2022, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, υπόκεινται στην υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους και στην επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά την άφιξή τους υποχρεούνται στην πραγματοποίηση τεστ αντιγόνου σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά. Θυμίζουμε μάλιστα πως το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία δεν είναι υψηλότερο από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των συνολικών κρουσμάτων (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω μέτρα είναι απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων. Ωστόσο, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα τέλη Αυγούστου.
Δεδομένης δε της ανάγκης έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και ειδικότερα με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία, εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κάθε Υπουργός στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του:
Πότε προτίθενται –με την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων– να επιτρέψουν την επανέναρξη όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης

Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Κατερίνα

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ι.Μ. Αγίου Ραφαήλ γιορτάζει την ανεύρεση των λειψάνων του Αγίου

Η ανεύρεση του τάφου του Αγίου έγινε στις 3 Ιουλίου του 1959.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πορτοκαλί συναγερμός για πυρκαγιές

Σε υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας στο χάρτη βρίσκεται η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο με μποφόρια και υψηλές θερμοκρασίες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ακράσι

Δείτε εδώ το πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων για το καλοκαίρι του 2022
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημιουργείται ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εορτή Αγίου Προκοπίου στο Ίππειος

Διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Ιουλίου
ΧΩΡΙΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή στη Λέσβο

Συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στους πολίτες
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Διαμαρτυρία στη Μυτιλήνη ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στην προκυμαία
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Θέμη Αδαμαντίδη στο Κτήμα Οινοφόρος

Λόγω προσωπικών προβλημάτων του καλλιτέχνη
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέες παιδικές χαρές σε Μόλυβο και Σκουτάρο

Έτοιμος προς παράδοση και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Κρεμαστής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έφυγε από το γραφείο του Κύτελη το «δεξί του χέρι»

Στενή συνεργάτιδα και Ειδική Σύμβουλος του δημάρχου, επέλεξε να μετακινηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία. Οργιάζουν οι φήμες περί σοβαρής ρήξης και έντονων διαφωνιών το τελευταίο διάστημα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μόλυβος… στην καρδιά του καλοκαιριού

Στα επίπεδα του 2019 και ανεβαίνει η κίνηση λένε οι επιχειρηματίες στο «Ν» προσπαθώντας να αφήσουν πίσω τις σεζόν της πανδημίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Πάλι προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Αντισσας

Νέα ανακοίνωση από τον πρόεδρο της περιοχής Κυριάκο Καραμιχαήλ ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο λόγος που συνεχίζει να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας είναι λόγω του ζήλου που δείχνουν οι εργαζόμενοι του