× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιάννης Μπουρνούς ρωτά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/1/2022

«Τι θα γίνει με την επανέναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Τουρκία»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Γιάννης Μπουρνούς.

Την ερώτηση συνυπογράφουν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Βουλευτής Ν. Χίου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ερώτηση επισημαίνεται η κομβική σημασία του εισερχόμενου από την Τουρκία τουρισμού για την οικονομία και τις επιχειρήσεις του Ανατολικού Αιγαίου, ιδίως κατά τα τελευταία χρόνια, που μειώθηκαν οι αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών λόγω των προσφυγικών ροών.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, εισέρχονται στη χώρα είτε αεροπορικώς, είτε οδικώς από τον Έβρο με πιστοποίηση εμβολιασμού ή νόσησης και με υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους, αλλά και μετά την άφιξή τους, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, εφαρμόζονται μέτρα απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των δύο χωρών, το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία είναι σήμερα χαμηλότερο από την Ελλάδα – βάσει κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται στην ερώτηση, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής (γιοτ) από τα τέλη Αυγούστου.

Πλήττονται ακόμα και κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την Τουρκία ή επιθυμούν να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής των προγόνων τους στα μικρασιατικά παράλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με δεδομένη την ανάγκη έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας τουριστικών πρακτόρων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουριστική κίνηση από την Τουρκία εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), στην ερώτηση ζητείται από την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει άμεσα τις προθέσεις της για την επανέναρξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προς τους κυρίους: Υπουργό Εξωτερικών
Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία

Όπως έχουμε θέσει σε προηγούμενη ερώτησή μας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται από κάθε διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με την Τουρκία. Πριν την πανδημία, το 2019, ο εισερχόμενος από την Τουρκία τουρισμός για όλη τη χώρα ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο άτομα με μέση ημερήσια δαπάνη σχετικά υψηλότερη από τη μέση δαπάνη για το σύνολο των τουριστών, ενώ η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος προορισμός για τους Τούρκους. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δέχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγικών ροών και είδαν μειώσεις αφίξεων από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι αφίξεις των Τούρκων τουριστών ήταν πολύτιμη πηγή εισοδήματος για τις τοπικές επιχειρήσεις.
Με τα σημερινά δεδομένα και τουλάχιστον μέχρι την 24η Ιανουαρίου 2022, οι τουρίστες από την Τουρκία, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα, υπόκεινται στην υποχρέωση τεστ αντιγόνου ή μοριακού τεστ πριν το ταξίδι τους και στην επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Κατά την άφιξή τους υποχρεούνται στην πραγματοποίηση τεστ αντιγόνου σε περίπτωση που δεν διαθέτουν τα παραπάνω πιστοποιητικά. Θυμίζουμε μάλιστα πως το επιδημιολογικό φορτίο στην Τουρκία δεν είναι υψηλότερο από την Ελλάδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία των συνολικών κρουσμάτων (στις 17/01/2022 ήταν 123.000 ανά εκατομμύριο για την Τουρκία, 160.000 ανά εκατομμύριο για την Ελλάδα).
Είναι προφανές ότι τα παραπάνω μέτρα είναι απολύτως επαρκή για την αποτροπή εισαγωγής κρουσμάτων. Ωστόσο, οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις που εξυπηρετούν τον τουρισμό των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου έχουν διακοπεί από την αρχή της πανδημίας, με πρόσφατη εξαίρεση μόνο τις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων από την Κωνσταντινούπολη και το Κουσάντασι, καθώς και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα τέλη Αυγούστου.
Δεδομένης δε της ανάγκης έγκαιρου σχεδιασμού και προετοιμασίας των ταξιδιωτικών πρακτορείων, ξενοδοχειακών μονάδων και λοιπών επιχειρήσεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό και ειδικότερα με την τουριστική κίνηση από την Τουρκία, εν όψει της επίσημης τουρκικής αργίας στις 2-4 Μαΐου 2022 (τέλος του Ραμαζανίου), η κυβέρνηση οφείλει να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της άμεσα.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κάθε Υπουργός στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του:
Πότε προτίθενται –με την τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών όρων και προϋποθέσεων– να επιτρέψουν την επανέναρξη όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα λιμάνια της Τουρκίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Μπουρνούς Ιωάννης

Μιχαηλίδης Ανδρέας
Νοτοπούλου Κατερίνα

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη

Πιθανό βραχυκύκλωμα σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο κινητοποίησε την Πυροσβεστική
Αναστάτωση για καπνούς από σταθμευμένο όχημα στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά παιδιών με αναπηρία – Τι δήλωσε στο «Ν» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Μεταφορων Κώστας Αστυρακάκης για τις συγκοινωνίες και τις γραμμές των χωριών
Έως 25 ηλεκτρικά οχήματα διεκδικεί η Περιφέρεια
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα

Την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ανακοίνωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος- Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου προαναγγέλλει εργασίες στον δρόμο προς την Πέτρα και πλακοστρώσεις
Νέος χώρος παιχνιδιού στη Λαφιώνα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παλιού Λιμεναρχείου – Η διαδρομή από την απένταξη του έργου επί δημοτικής αρχής Κύτελη μέχρι την αποκατάστασή του επί Χριστόφα – Ένας νέος χώρος τουρισμού και πολιτισμού στην καρδιά της πόλης
Ένα κόσμημα της Μυτιλήνης ξαναζωντανεύει στην πλατεία Σαπφούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης

Η δημοτική αρχή Χριστόφα επαναφέρει μια υποδομή που παρέμενε ανενεργή πολλά χρόνια – Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο
Από την εγκατάλειψη στην επαναλειτουργία το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Μυτιλήνης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού

Έως 31 βαθμούς τη Δευτέρα στη Μυτιλήνη – Αισθητή πτώση του υδραργύρου και φθινοπωρινό σκηνικό από την Τρίτη
Τελευταία «γεύση» καλοκαιριού πριν την απότομη αλλαγή του καιρού
ΧΩΡΙΑ

100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά

Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί την προετοιμασία των μελετών που θα αποτελέσουν τη βάση για τις μελλοντικές εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Ναού
100.000 ευρώ για τις μελέτες αποκατάστασης της Παναγίας στα Μιστεγνά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο

Έγινε δεκτό το αίτημά της για την ελληνική ιθαγένεια και ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση ταυτότητας. Η υπόθεση που ανέδειξε το «Ν» κινητοποίησε τις διαδικασίες και έφτασε σε λύση έπειτα από χρόνια διοικητικής ταλαιπωρίας
Τέλος στον «Γολγοθά» της 19χρονης από τον Πολιχνίτο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ

Ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός για το master plan, το εμπορικό λιμάνι, τη σύνδεση Βόλου–Σιγρίου, τα έργα στα μικρότερα λιμάνια και τα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό
Στο τραπέζι η μεταφορά του λιμανιού της Μυτιλήνης στον Καρά Τεπέ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη

Ο περιφερειακός σύμβουλος ασκεί κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για την κτηνοτροφία, σχολιάζει τη στάση της Περιφέρειας και δηλώνει παρών στις διεργασίες για μια νέα προοδευτική πολιτική πρόταση
Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον αφθώδη και στήριξη στον Τσίπρα από Αστυρακάκη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες

Σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεών με δημόσια ενημέρωση για το συνολικό ποσό – «Λίγα από πολλούς» το μήνυμα του κόμματος
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ανοίγει τα οικονομικά της στους πολίτες