× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Aξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνεργασία Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/1/2022

Aξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εξασφαλίζει την εφαρμογή νέων πρωτοποριακών εργαλείων για την προστασία των εκθεμάτων του.

Ειδικότερα το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με την επιστημονική καθοδήγηση του Καθηγητή Χρήστου Καλλονιάτη ανέπτυξε ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου το οποίο εγκαταστάθηκε και επιτρέπει την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών συνθηκών και την άμεση επέμβαση των υπευθύνων ώστε να διασφαλισθεί η ασφάλεια και των πλέον ευαίσθητων εκθεμάτων από τις περιβαλλοντικές αλλαγές (υγρασία, θερμοκρασία, κλπ) που επηρεάζουν τα εκθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πιλοτική εγκατάσταση του συστήματος στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου παρέχει με ασφάλεια τα στοιχεία στους υπευθύνους του Μουσείου μέσω του Διαδικτύου ενώ έχουν σχεδιασθεί ειδικά τρισδιάστατα αντίγραφα εκθεμάτων τα οποία ενσωματώνουν τους αισθητήρες του συστήματος προκειμένου να διασφαλισθεί η αισθητική αφομοίωση των συσκευών παρακολούθησης στο εκθεσιακό περιβάλλον.

Η δημιουργία του πρωτοποριακού συστήματος έγινε στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Σχεδιασμός και κατασκευή ασφαλών έξυπνων συσκευών για τη διατήρηση της υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς» το οποίο έχει ως στόχο το σχεδιασμό, την κατασκευή και την παραμετροποίηση έξυπνων δικτυακών συσκευών και του αντίστοιχου ασφαλούς λογισμικού διαχείρισης αυτών, με στόχο τη προστασία των εκθεμάτων που φυλάσσονται στους πολιτιστικούς οργανισμούς από περιβαλλοντικές απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα μέσω της παραπάνω δράσης χρηματοδοτείται η δημιουργία υποδομής που στηρίζεται σε μια διεπιστημονική προσέγγιση και θα συμβάλει στο σχεδιασμό και την κατασκευή ολοκληρωμένων και τεχνολογικά καινοτόμων και ασφαλών λύσεων σε συγκεκριμένα υπαρκτά προβλήματα που εντοπίζουν οι ίδιοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί αναφορικά με τη διατήρηση των συλλογών τους μέσω της προστασίας των εκθεμάτων με σύγχρονο και τεχνολογικά ασφαλή τρόπο.

Οι έξυπνες συσκευές κατασκευάζονται σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πολιτιστικού οργανισμού σε τρισδιάστατους εκτυπωτές και συναρμολογούνται εξ ολοκλήρου στο εργαστήριο «PrivaSI Lab - Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας σε συνεργασία με τα ερευνητικά εργαστήρια «Διατήρησης της Πολιτισμικής Κληρονομιάς», «Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής Αναπαράστασης», Εργαστήριο «Ευφυών Συστημάτων», «Πολιτισμικής Πληροφορικής» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και του Εργαστηρίου «Χωρικής Ανάλυσης, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών και Τηλεπισκόπησης» του Τμήματος Γεωγραφίας. Επιστημονικά υπεύθυνος του έργου είναι ο διευθυντής του εργαστηρίου «PrivaSI Lab» και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτης.

Βασικός πιλότος για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του Έργου αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ένας πολιτιστικός οργανισμός του Βορείου Αιγαίου με πληθώρα εκθεμάτων τα οποία χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης κυρίως ως προς τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από τη στενή συνεργασία με τον διευθυντή του μουσείου, Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο, εγκαταστάθηκαν τέσσερις έξυπνες συσκευές στους χώρους της έκθεσης καθώς και μια πέμπτη συσκευή με ενσωματωμένη κονσόλα για την παρακολούθησή όλων των συσκευών του μουσείου δίνοντας έτσι τη δυνατότητα συνεχούς ενημέρωσης των υπευθύνων όλες τις ώρες της ημέρας για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των εκθεμάτων αλλά και τη δυνατότητα εξ αποστάσεως παρέμβασης όπου αυτό είναι εφικτό.

Επίσης παρουσιάστηκε το λογισμικό για τη διαδικτυακή παρακολούθηση των συσκευών ξεκινώντας και επισήμως την πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Φυλακές, απελάσεις και σύγχρονο δουλεμπόριο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το KKE ζητά την κατάργηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και την προστασία όλων των προσφύγων και μεταναστών
«Φυλακές, απελάσεις και σύγχρονο δουλεμπόριο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τα Τσαμάκια μπαίνουν στο παιχνίδι του πανελλήνιου beach volley

Από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου η Μυτιλήνη φιλοξενεί αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών και Γυναικών στα δύο νέα γήπεδα που ολοκληρώνονται από το Δήμο Μυτιλήνης στην Πλαζ Τσαμάκια
Τα Τσαμάκια μπαίνουν στο παιχνίδι του πανελλήνιου beach volley
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιορτή ήχων και χαμόγελων στην καρδιά της αγοράς

Διήμερες εκδηλώσεις του Δήμου Μυτιλήνης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τη συμμετοχή νέων και καταξιωμένων μουσικών σχημάτων
Γιορτή ήχων και χαμόγελων στην καρδιά της αγοράς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ένα ΦΕΚ που γράφει το τέλος για δυο σχολεία της Λέσβου

Τα Νηπιαγωγεία Λισβορίου και Μεγαλοχωρίου περνούν οριστικά στην ιστορία και αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τη δημογραφική συρρίκνωση της Λέσβου και την σταδιακή ερήμωση της υπαίθρου
Ένα ΦΕΚ που γράφει το τέλος για δυο σχολεία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Τα Χύδηρα έγιναν σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής νεολαίας

Μέσα από το πρόγραμμα «Back to the Roots», συμμετέχοντες από τέσσερεις χώρες βίωσαν την αγροτική καθημερινότητα και τις παραδόσεις της Λέσβου
Τα Χύδηρα έγιναν σημείο συνάντησης της ευρωπαϊκής νεολαίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έρχεται νέος γύρος ασφαλτοστρώσεων στη Μυτιλήνη

Μετά τη Ναυμαχίας Έλλης σειρά παίρνουν οι οδοί Κυδωνιών, Μοσχονησίων και Αγίας Κυριακής – Ακολουθούν Χρυσομαλλούσα, Βοστάνη και Μούρα
Έρχεται νέος γύρος ασφαλτοστρώσεων στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Το ταξί μου κόστισε όσο και το λεωφορείο»

Παράπονα πολίτη για τη χρέωση παιδικών εισιτηρίων στα Αστικά ΚΤΕΛ Μυτιλήνης-Έκπληκτος δηλώνει ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Πάρης Μολυβιάτης
«Το ταξί μου κόστισε όσο και το λεωφορείο»
ΧΩΡΙΑ

Ο αφθώδης πυρετός και η άτυπη χωματερή της Στύψης

Καταγγελίες για ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και νεκρών ζώων δίπλα στον δρόμο Στύψης – Υψηλομετώπου, με έντονες ανησυχίες για τον υγειονομικό κίνδυνο στην περιοχή
Ο αφθώδης πυρετός και η άτυπη χωματερή της Στύψης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει Κατζανό και Χριστόφα

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Μυτιλήνης αναφέρει η δημοτική παράταξη
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει Κατζανό και Χριστόφα
ΧΩΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι

Αυτοψία Χριστόφα στο χωριό και ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών πλακόστρωσης του κεντρικού δρόμου
Ολοκληρώθηκε η επισκευή του Κοινοτικού Καταστήματος στο Παλαιοχώρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης

Μιλά για προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία και καλεί τον Δήμαρχο να ασχοληθεί με τα κρίσιμα ζητήματα του Δήμου
Βολές Κουφέλου για την κατάσταση στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Με επιτυχία το σεμινάριο με θέμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Πεδία Εκπαίδευσης για την Αειφορία»
Το Γεωπάρκο Λέσβου, ανοιχτή τάξη για μαθητές και εκπαιδευτικούς