× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο νέο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις σε ιστορικούς οικισμούς και κτίρια

Την απογοήτευσή του εκφράζει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου «Το Πόλιον, για το γεγονός ότι το Πλωμάρι δεν έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος και έτσι αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2022

Στο νέο ΕΣΠΑ παρεμβάσεις σε ιστορικούς οικισμούς και κτίρια

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου ΤΤΜ_CH της καθ. Α. Μωροπούλου με τίτλο «Transdisciplinary Multispectral Modelling and Cooperation for the preservation of Cultural Heritage – Rebranding the World in Crisis through Culture»,  δημοσιοποιήθηκε η, προ πολλού γνωστή, πολιτική του  Υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία της υλικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ανακοίνωση του Γεν. Γραμματέα κ. Ευθυμίου Μπακογιάννη και των συνεργατών του, στο Συνέδριο αυτό.

Η ανακοίνωση αυτή, είχε τίτλο «Το πρόγραμμα «Διατηρώ» και η σχετική πολιτική του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου το «Πόλιον» χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ιδιαίτερα συημαντική και πάράλληλα εκφράζει την απογοήτευσή του που το Πλωμάρι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη  παραδοσιακός ή ιστορικός τόπος κι έτσι όπως σημειώνει,  αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων του προγράμματος.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πόλλιον» αναφέρεται:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το  πρόγραμμα «Διατηρώ» θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 (κονδύλια της ΕΕ) και θα αφορά κυρίως ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες κλάδων όπως σχεδιαστές, κατασκευαστές, κ.ά. και θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε κτίρια, που χαρακτηρίζονται:

α. ως διατηρητέα ή μνημεία, β. ιστορικά κτήρια που βρίσκονται εντός ιστορικών τόπων, ιστορικών κέντρων και παραδοσιακών οικισμών.

Οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες δράσεις: α) Καθαρισμό προσόψεων, β) Εργασίες στερέωσης για τη διατήρηση του κελύφους των κτηρίων γ) Αποκατάσταση κελύφους κτηρίων (προσόψεων και στέγης). Αποκατάσταση θεμελίων, τοιχοποιίας, στέγης επιστρώσεις, μπαλκόνια, πλαστική διακόσμηση, αντικατάσταση κουφωμάτων, επισκευή μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. δ)  Αποκατάσταση του εσωτερικού των κτιρίων – αποκατάσταση ή ενίσχυση ξύλινων ορόφων, αποκατάσταση σκαλοπατιών, αλλαγές στο διαχωριστικό για λειτουργικούς λόγους.

Αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση αυτή- που περιληπτικά αναφέρθηκε, παραπάνω-  και ο τρόπος υποβολής καθώς και το είδος των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Η πολυαναμενόμενη, λοιπόν, υλοποίηση του προγράμματος  «Διατηρώ» γίνεται πραγματικότητα. Η σπουδαιότητα και δυναμική της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στον πολιτισμό, τουρισμό, δημιουργική οικονομία, παιδεία και τα οφέλη που προκύπτουν από την προστασία, διατήρηση και ανάδειξή της είναι πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά και απαιτεί και την ανάλογη ανάληψη ευθύνης από τους πολίτες και το Κράτος.  Αναμφισβήτητα, οι χιλιάδες ιδιοκτήτες παραδοσιακών, ιστορικών ή και διατηρητέων κτηρίων σε όλη την Ελλάδα δυσκολεύονται -ειδικά μετά την οικονομική κρίση- να συντηρήσουν τα κτήριά τους.

Επομένως, η παρέμβαση του ΥΠΕΝ με την ένταξη του προγράμματος «Διατηρώ» στο ΕΣΠΑ 2021-2027 αποτελεί μια πολύ ευχάριστη είδηση στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης και της διατήρησης της ταυτότητας του κάθε τόπου σε όλη την Ελλάδα!

Το πρόγραμμα αυτό υποστήριξαν  και στηρίζουν πολλοί ελληνικοί και διεθνείς πολιτιστικοί φορείς και μεταξύ αυτών ο Σύλλογος μας.

Ως “Προμηθείς” λοιπόν, νοιώθουμε αρχικά ότι δικαιωθήκαμε και χαιρόμαστε για την εφαρμογή του προγράμματος "Διατηρώ" και τα οφέλη που θα προκύψουν πανελλαδικά.  Παράλληλα όμως, η πικρία μας είναι μεγάλη για το Πλωμάρι -για το οποίο αγωνιστήκαμε 20 και πλέον χρόνια για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος-, με την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά (βιομηχανική και  αστική) και τούτο διότι ως μη κηρυγμένος παραδοσιακός ή ιστορικός τόπος αποκλείεται από μεγάλο μέρος των ευεργετημάτων και ωφελημάτων του προγράμματος “Διατηρώ” του ΥΠΕΝ με αρκετές, κατά συνέπεια, αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους ιδιοκτήτες των ιστορικών σπιτιών και βιομηχανικών κτηρίων, όσο τελικά και για το ίδιο το Πλωμάρι.  Χωρίς άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις είναι βέβαιο ότι ο αρχιτεκτονικός πλούτος και η ιστορική ταυτότητα του Πλωμαρίου θα χαθούν, με αποτέλεσμα, οι επερχόμενες γενιές να στερηθούν, ανεπιστρεπτί , ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου τους».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δουλίτσες να γίνονται...

Ελλείψει προφανώς λογιστικών γραφείων στη Μυτιλήνη η δημοτική αρχή Κύτελη ανέθεσε την καταχώρηση 2000 δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων σε λογιστικό γραφείο της Αθήνας έναντι 8.566 ευρώ!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Χωρίς μέτρα προστασίας η εξεταστική στα Πανεπιστήμια»

Ερώτηση έξι βουλευτών του ΚΚΕ ανάμεσά τους και η Μαρία Κομνηνάκα προς την Υπουργό Παιδείας για την εγκύκλιο σχετικά με την εξεταστική των Πανεπιστημίων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

3,3 Ρίχτερ στη... Χαραμίδα

Σεισμός έντονα αισθητός στην πόλη της Μυτιλήνης στις 6,30 το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μετρούν ζημιές οι νησιώτες αγροκτηνοτρόφοι

Οι αυξήσεις σε ελαιόλαδο, κρασί, αιγοπρόβειο γάλα και κρέας δεν καλύπτουν τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στον Ανακριτή για το σκάνδαλο της ΑΕΝΑΛ

Απολογούνται από σήμερα το πρωί στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χειμωνιάτικες εξορμήσεις στους υγροτόπους της Λέσβου

Μεγάλη συμμετοχή παρατηρητών στις δραστηριότητες του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Αφεντέλλι η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα

Η βουλευτής Λέσβου μαζί με στελέχη του κόμματος είχε συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα όπου συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα υπεράσπισης της παραλίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη Μυτιλήνη

Διήμερη επίσκεψη στις 28 και 29 Ιανουαρίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: Ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς η επιβατική κίνηση

Βραδύτερος ρυθμός ανάκαμψης της επιβατικής κίνησης πτήσεων εξωτερικού δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωση η Fraport
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Για ράπιντ τεστ και στο στρατόπεδο της Παγανής

Από αύριο και το στρατόπεδο Κυριαζή λειτουργεί ως σταθερό σημείο δειγματοληψιών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Ξαναπήραν φωτιά οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΛ στη Γέρα

Αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής που παραλαμβάνουν για δεύτερη φορά λογαριασμούς με εξωπραγματικά νούμερα. «Θα γίνουν μειώσεις, με απόφαση Δ.Σ.» λέει ο Φλώρος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

73,2% των πολιτών βλέπουν βελτίωση της κατάστασης

Δημοσιοποιήθηκε έρευνα της GPO για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο